AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce proprietati ascund culorile legumelor

de AlegeSanatos.ro 07 Ian 2020

Tags: legume proprietatile legumelor culorile legumelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce proprietati ascund culorile legumelor

Legumele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Ele sustin buna functionare a organismului si ne ajuta sa atingem aportul necesar de minerale si vitamine si reduc aparitia bolilor. Dar oare ce ascunde culoarea fiecarei legume?

Legumele pot fi impartite pe mai multe categorii, in functie de pigmentul lor. Acesta “tradeaza” beneficiile pe care le poti avea in urma consumului de legume, dupa cum urmeaza:
 
1. LEGUME VERZI
 
Printre legumele verzi amintim: castravete, salata verde, ceapa verde, ardei verzi, broccoli, spanac, avocado, varza chinezeasca, sparanghel, fasole verdem dovlecel, anghinare, praz.
 
Pigmentul verde pe care il contin aceste legume se numeste CLOROFILA. El ofera organismului magneziu si il ajuta sa lupte impotriva toxinelor. De asemenea, legumele verzi mentin sanatatea oaselor si a dintilor si sunt bogate in substante antioxidante, care au un rol important pentru vedere.
 
2. LEGUME ROSII
 
Legumele rosii, precum ridichiile, cartofii rosii, varza rosie,ardeii rosii, sfecla rosie, ajuta la memorie si iti pastreaza inima sanatoasa.
  
Ele contin un antioxidant puternic, anticancerigen, numit LICOPEN, care face parte din familia carotenoidelor si este responsabil pentru culoarea rosiatica pe care o au aceste alimente. 
 
Carotenoidele neutralizeaza radicalii liberi si previn aparitia cancerului. 
 
3. LEGUMELE GALBENE SI PORTOCALII
 
Morcovul, dovleacul sau cartofii dulci sunt cele mai cunoscute legume portocalii. Ele au culoare galbena-portocalie datorita BETA-CAROTENULUI care se afla in compozitia lor. Acesta se transforma in vitamina A atunci cand patrunde in organism, care contribuie la sanatatea pielii, a dintilor si a oaselor.
 
Legumele portocalii pot preveni cancerul si sunt, de asemenea, antioxidanti importanti.
 
4. LEGUME VIOLET
 
Proprietati antioxidante au si legumele mov: vinetele, sfecla, varza rosie, ceapa rosie. Pigmentul albastru-violet este redat de ANTOCIANINA, care are un rol benefic in imbunatatirea functiilor cognitive. 
 
5. LEGUME ALBE
 
Legumele albe, ceapa, usturoiul, conopida, cartofii albi, ciupercile, pastarnacul, guliile, ghimbirul, reduc colesterolul si sunt o bogata resursa de vitamina C. 
 
De asemenea, ele sunt importante in imunitatea corpului si previn bolile de inima. Spre exemplu, usturoiul contine alicina, un antibiotic natural care contribuie la protejarea organismului si distruge germenii care pot afecta flora microbiana din sistemul digestiv. 
 
Legumele, in functie de culoarea lor, au diferite proprietati si beneficii asupra organismului. Este recomandat sa aveti o masa cat mai “colorata” in fiecare zi, pentru o sanatate de fier. 




Spune-ne opinia ta despre
"Ce proprietati ascund culorile legumelor"

6 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce proprietati ascund culorile legumelor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alergia la praf - cauze, simptome, tratament

Alergia la praf - cauze, simptome, tratament

de AlegeSanatos.ro 27 Ian 2020

Te confrunti des cu stranut sau mancarime nazala? Este posibil sa fii alergic la praf. Desi nu ai primit un diagnostic sau nu ti se pare o afectiune grava, ea trebuie identificata si tratata corespunzator, pentru ca devine suparatoare. [detalii]

Cum poti prepara ceaiul de sunatoare

Cum poti prepara ceaiul de sunatoare

de AlegeSanatos.ro 24 Ian 2020

Sunatoarea este o planta erbacee, foarte folosita in medicina traditionala, in scop terapeutic. Aceasta se regaseste in multe creme si tincturi, insa cel mai des o intalnim in ceaiuri si are un rol important pentru starea noastra de sanatate. [detalii]

Reteta de paste cu spanac si usturoi

Reteta de paste cu spanac si usturoi

de AlegeSanatos.ro 23 Ian 2020

Pastele sunt un aliment destul de des folosit in bucataria romaneasca si nu numai. Pentru ca se gatesc usor si sunt foarte gustoase, acestea au inceput sa fie asociate cu multe alte ingrediente. Va propunem sa incercati un tip de paste cu spanac si usturoi. [detalii]

5 beneficii ale gogosarilor

5 beneficii ale gogosarilor

de AlegeSanatos.ro 22 Ian 2020

Gogosarii sunt foarte des folositi in bucataria romaneasca, in special iarna, cand ii putem alatura drept garnitura multor feluri de mancare. Gogosarii sunt de fapt ardei grasi pusi la murat. Daca si tu obisnuiesti sa mananci muraturi, te poti considera norocos, pentru ca acestea aduc multe beneficii organismului tau. [detalii]

Dieta cu mere - ce presupune

Dieta cu mere - ce presupune

de AlegeSanatos.ro 22 Ian 2020

Daca vrei sa scapi rapid si fara prea mult efort de kilogramele in plus, atunci dieta cu mere este perfecta pentru tine. Recomandata si de medicii nutritionisti, cura de slabire cu mere te va ajuta sa slabesti in scurt timp si este si benefica pentru organismul tau. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016