de Elena-Alina Constantinescu 24 Oct 2022
Tags:
Ca orice produs apicol, polenul de albine este un superaliment bogat in nutrienti. Acesta contine antioxidanti, aminoacizi esentiali, carbohidrati, vitamine si minerale. Atunci cand este integrat intr-o alimentatie echilibrata per ansamblu, poate aduce numeroase beneficii organismului.
In orice caz, multe persoane ezita sa cumpere polen de albine, deoarece nu stiu cum anume sa il introduca in dieta. Daca si tu te numeri printre ele, citeste mai departe pentru a afla cele mai bune idei.
Polen crud VS. polen uscat
In primul rand, este important sa stii de ce polenul crud este superior celul uscat. Care este diferenta dintre cele doua tipuri?
Polenul uscat este tratat termic pentru a-l pastra perioade lungi de timp. Cu alte cuvinte, acesta este incalzit la temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius, iar textura sa devine dura. Din cauza temperaturii ridicate, o cantitate mare de nutrienti din polen este distrusa. De asemenea, compusii de aroma sunt deteriorati, astfel incat gustul va fi modificat.
In schimb, polenul crud este depozitat la congelator de catre apicultori imediat dupa recoltare. Astfel, toate substantele nutritive din compozitia sa sunt conservate eficient. De asemenea, datorita congelarii, compusii volatili nu se pierd, deci polenul isi pastreaza aroma si gustul unic. Textura sa este moale, granulele fiind usor de faramitat. Acasa, produsul se pastreaza tot in congelator. In afara acestuia, poate rezista cateva zile.
De unde cumperi polen crud? Il poti comanda online de la magazine naturiste sau de la producatori locali. In orice caz, este important sa te asiguri ca acesta a fost pastrat in conditii optime (la congelator). Gaseste polen crud de pe Obio.ro.
Modalitati de consum
Exista numeroase metode prin care poti introduce polenul crud in alimentatie:
1. Adauga-l in iaurt, skyr, chefir, cereale cu lapte sau terciuri. Granulele de polen pot fi adaugate intregi sau pot fi sfarmate inainte.
2. Amesteca-l in smoothie-ul de fructe sau legume, pentru o aroma deosebita si un plus de nutrienti.
3. Presara-l peste painea prajita cu unt, avocado, gem sau unt de arahide.
4. Presara-l in salate.
5. Incorporeaza-l in retete fara coacere, cum ar fi de batoane raw (crude, preparate la rece).
6. Sfarama granulele de polen si adauga pulberea in limonada facuta in casa.
7. In zilele in care nu simti nevoia de a aromatiza diverse preparate cu polen de albine, pur si simplu poti consuma 1-2 lingurite ca atare.
Precautii
Oricine poate consuma polen crud? Ei bine, raspunsul este nu.
Acesta poate provoca reactii alergice serioase in cazul persoanelor cu alergie la albine si miere. De asemenea, acest risc este valabil si pentru persoanele cu alergie la diferite tipuri de polen, in functie de plantele din care provine polenul de albine. Daca esti diagnosticat cu o astfel de alergie, discuta cu medicul inainte de a utiliza acest produs (1).
De asemenea, polenul crud nu este recomandat femeilor insarcinate, celor care alapteaza si nici copiilor (1).
Pentru ca ar putea interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulante, este indicat sa ceri sfatul medicului inainte de a incepe sa consumi polen de albine (1).
Asadar, exista numeroase metode prin care poti introduce in dieta ta polenul de albine. Incearca-le, fii creativ si afla ce ti se potriveste cel mai bine.
Referinte:
Fulghum, Debra. “Bee Pollen Benefits and Side Effects.” WebMD, WebMD, 12 Nov. 2008, www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects#:~:text=Bee%20pollen%20(like%20ragweed%20or,for%20children%20or%20pregnant%20women.. Accessed 22 Oct. 2022.
Spune-ne opinia ta despre
"Cum se consuma polenul crud? 7 sfaturi"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce impact au activitatile cotidiene asupra nivelului tau de stres
Intr-o lume agitata si in continua miscare, stresul a devenit o prezenta constanta in vietile noastre. Insa, cat de mult contribuie activitatile tale zilnice la cresterea acestui nivel de stres? In acest articol vom explora impactul pe care cateva activitati cotidiene il au asupra nivelului tau de stres. Daca intelegi efectele acestor activitati asupra ta, vei putea gasi metode prin care sa-ti gestionezi mai eficient stresul, ceea ce va duce la crearea unui echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala. [detalii]
Ce sunt metalele grele din corp si de ce sunt periculoase?
Sanatatea personala a devenit in ziua de azi un subiect din ce in ce mai urmarit de un numar considerabil de mare de persoane. Desi corectarea alimentatiei si adoptarea unui regim de sport riguros sunt printre primele lucruri pe care le integreaza in viata de zi cu zi o persoana, acestea nu sunt de ajuns pentru a opri asimilarea de metale grele in organism. [detalii]
Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile
Balonare si disconfort abdominal, durere, greata, senzatie de preaplin, acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care le dau calculii biliari sau, in termeni populari, "pietrele la fiere". Afectiunea se numeste "litiaza biliara" si, pentru a o trata, pentru a scapa de calculi si a preveni tot acest chin, e nevoie sa faci unele schimbari in stilul tau de viata si sa apelezi la cateva ajutoare din natura. [detalii]
5 trucuri pentru a gati mai rapid si mai usor
Gatitul poate fi o activitate placuta si relaxanta, dar exista momente in care suntem suprasolicitati si dorim sa economisim timp si efort in bucatarie. Indiferent daca esti un bucatar pasionat sau un novice in arta culinara, poti apela intotdeauna la mici strategii si tehnici ingenioase pentru a gati mai repede, fara eforturi suplimentare. In randurile care urmeaza, iti dezvaluim cateva dintre aceste secrete, care iti vor imbunatati experienta in bucatarie si iti vor permite sa savurezi preparate delicioase fara prea mult efort. [detalii]
5 sfaturi pentru o sarcina usoara si sanatoasa
Sarcina este o perioada pe parcursul careia organismul trece prin multiple schimbari. Unele dintre acestea pot fi neplacute, dar prin adoptarea anumitor masuri, le poti gestiona cu usurinta. [detalii]