de AlegeSanatos.ro 30 Iun 2022
Tags:
Conceptul conform caruia este mai usor sa previi decat sa tratezi nu este o noutate, dar e cu siguranta imbucurator faptul ca avem, in prezent, metode de preventie si ca din ce in ce mai multi oameni sunt interesanti sa le aplice. Cand vine vorba despre sanatatea orala, cand si cat de des ar trebui sa mergem la dentist?
Cand programezi vizita periodica la dentist?
Conform recomandarilor medicale, o persoana care se bucura de o stare de sanatate orala trebuie sa faca o vizita la fiecare 6 luni in cabinetul medicului stomatolog. In cazul in care acest program este respectat, riscul de aparitie a leziunilor profunde, care sa compromita dantura, este minim.
Care sunt avantajele vizitei periodice la dentist?
Vizitele regulate in cabinetul medicului stomatolog presupun o serie de avantaje importante, despre care vom discuta mai in detaliu in randurile urmatoare.
1. Dintii tai vor avea un aspect incantator
La fiecare vizita in cabinetul medicului stomatolog, acesta va acorda atentie nu doar sanatatii tale orale, ci si aspectelor estetice ale zambetului tau. Astfel, te poti astepta ca de fiecare data cand mergi la controlul periodic, la finalul inspectiei, medicul sa aplice un tratament lejer de albire, datorita caruia sa arati la fel de bine ca in reviste.
2. Detartrajul e util si necesar
Indiferent cat de riguroasa ar fi igiena ta orala, un detartraj o data la 6 luni este bine-venit. Datorita acestuia, efectele placii bacteriene asupra dintilor sunt mult diminuate. In plus, sanatatea gingivala este conservata si protejata, iar aspectul dintilor tai va fi mereu unul ingrijit.
Exista mai multe metode de efectuare a detartrajului, dar ca regula generala, el nu ar trebui sa fie dureros sau incomod. La final, medicul va folosi gume dentare adecvate pentru a netezi suprafata smaltului si a-l face mai putin aderent pentru bacterii.
3. Orice carie poate fi tratata in faza incipienta
Actiunea bacteriilor asupra smaltului dentar este una de durata, care necesita timp. In momentul in care ai grija sa programezi vizite regulate la medicul dentist, o data la fiecare 6 luni, riscul ca o posibila carie sa evolueze atat de mult incat sa determine afectarea pulpei dentare scade semnificativ.
Evident, o carie incipienta poate fi tratata cu mai mult succes, mai rapid si mai ieftin decat una care a avansat relativ mult. Astfel, poti preveni devitalizarea unor dinti si deteriorarea danturii, precum si tratamentele invazive.
4. Sanatatea gingiilor e mereu in focus
Sanatatea gingiilor este cel putin la fel de importanta ca si sanatatea dintilor, iar vizitele periodice la dentist sunt menite sa monitorizeze si sa surprinda la timp eventuala aparitie a retractiilor gingivale sau a gingivitelor.
Atunci cand se vorbeste despre sanatatea orala, majoritatea campaniilor se concentreaza asupra dintilor, dar nu exista dinti sanatosi in absenta unor gingii sanatoase, de aceea ele merita, la randul lor, intreaga ta atentie.
Cum iti poti ajuta dentistul?
Dentistul te poate ajuta sa mentii sanatatea orala, dar cum il poti ajuta tu pe el sa faca asta?
Sanatatea orala este un lucru care depinde in mare masura de tine, nu de medicul tau. Modul in care iti ingrijesti dantura in fiecare zi va face ca ea sa fie pastrata in buna stare pentru o perioada cat mai mare de timp. Ce ai de facut?
Spune-ne opinia ta despre
"Vizita periodica la dentist: cand si de ce e importanta"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Pranzul la birou: solutii sanatoase si delicioase
Ritmul agitat si cerintele muncii ne fac sa ne petrecem mare parte din zi departe de casa. Pranzul sau mancatul la serviciu in pauza, devine un moment important de savurat, iar sandvisul simplu sau felia de pizza – desi luate ca atare sunt foarte gustoase si totodata sanatoase – nu pot inlocui o alimentatie corecta cinci zile pe saptamana. Iar pentru cei care au un loc de munca sedentar alegerea alimentelor potrivite si controlul caloriilor devin si mai complicate. [detalii]
Produse de slabit: Soiuri, beneficii.
Consumul mai mare de calorii decat de obicei, cu reducerea orelor de sala, poate duce la dupunerea kilogramelor sub forma de grasimi si in final la obezitate. Dar obezitatea in sine inrautateste aspectul exterior, scade calitatea vietii si creste riscul de aparitie a diverselor afectiuni. [detalii]
Abcesul dentar - de ce apare si cum il tratam
Daca nu te-ai confruntat niciodata cu durerile cauzate de un abces dentar, cu siguranta ai auzit cel putin o persoana ca a trecut prin aceasta experienta. De cele mai multe ori, copiii sunt mult mai predispusi sa treaca prin astfel de situatii, deoarece abcesul se formeaza ca urmare a patrunderii unei infectii bacteriene in dinte sau in tesutul gingival. Practic, langa dinte sau la varful radacinii acestuia sa formeaza o punga de puroi. [detalii]
10 alimente de consumat pentru o sănătate de fier!
Este știut faptul că niciun aliment și nicio mâncare nu sunt cu adevărat rele. Totul ține, bineînțeles, de echilibru. Deci chiar și cartofii prăjiți, chipsurile sau ciocolata pot face parte dintr-o dietă echilibrată, atât timp cât nu exagerezi. Cu toate acestea, există anumite alimente pe care ai putea să le consumi mai des, pentru că vei avea doar de câștigat. Sunt atât de bune pentru sănătatea ta, încât ar fi greșit să te lipsești de ele. Iată o scurtă listă de alimente pe care ar trebui să obișnuiești să le mănânci în mod regulat, dacă nu o faci deja. [detalii]
Diversificarea si noile nevoi nutritionale ale bebelusului
Parintii sunt dispusi sa faca totul pentru ca copilul lor sa beneficieze de o dezvoltare armonioasa, pentru o crestere sanatoasa. Atenti la nevoile pe care le are acesta inca din primele clipe de viata, exista riscul ca, in unele situatii, mama sau tata sa simta nevoia de a face mai mult decât este necesar. Insa este important sa iei lucrurile ca atare, sa te informezi din surse sigure si sa aplici ceea ce consideri ca se potriveste copilului tau. Acest lucru este valabil si in ceea ce priveste hranirea bebelusului. Diversificarea este pentru unii parinti o nebuloasa totala, insa lucrurile sunt mai usoare decât te-ai fi asteptat. Iata, in acest sens, câteva dintre aspectele importante pe care trebuie sa le retii cu privire la acest subiect. [detalii]