de AlegeSanatos.ro 13 Aug 2021
Tags:
Cu ajutorul endoscopului, neurochirurgul poate observa diferite structuri din interiorul craniului si poate decide daca situatia necesita reparare, inlocuire sau inlaturare. Deoarece folosirea endoscopului este o procedura care afecteaza mai putin tesuturile din jur fata de chirurgia traditionala, neurochirurgia endoscopica este numita si neurochirurgie minim invaziva, inciziile fiind, de multe ori, doar de marimea unei monede.
Datorita acestor incizii mici, interventia chirurgicala este mai rapida si mai simpla, reducand in acelasi timp si riscul de aparitie a anumitor complicatii postoperatorii.
Mai mult decat atat, aceasta tehnica reduce timpul de recuperare a pacientului si ofera un rezultat excelent din punct de vedere al aspectului, cicatricile formate fiind mult mai mici. Deoarece, neurochirurgia cuprinde mult mai multe proceduri, pe langa cele la nivelul creierului, neurochirurgii tind sa fie implicati in tratarea unui numar foarte mare de afectiuni.
Neurochirurgia minim invaziva este un tip de chirurgie care utilizeaza instrumente de mici dimensiuni si tuburi flexibile numite endoscoape pentru a vizualiza diferite parti ale creierului.
3 proceduri utilizate des
Termenul de chirurgie minim invaziva a fost folosit pentru prima data in 1984 de catre chirurgul John EA Wickham, deoarece domeniul incepuse sa fie recunoscut ca o disciplina independenta datorita abordarilor complet diferite fata de chirurgia traditionala. De-a lungul timpului, acest tip de chirurgie a devenit metoda principala de tratament pentru multe alte afectiuni, unele proceduri fiind utilizate destul de des datorita acestui fapt.
Decompresiunea microvasculara
Aceasta procedura chirurgicala este folosita pentru tratamentul sindroamelor de compresiune a nervilor cerebrali, afectiunea cea mai des intalnita fiind nevralgia trigeminala, caracterizata prin prezenta durerii intense pe o singura parte a fetei. Prin crearea unei incizii in spatele urechii, neurochirurgul poate analiza originea nervului afectat folosind monitorizarea de la distanta. Aceasta se realizeaza prin prezenta unei surse de lumina si de redare video, localizata in varful tubului flexibil introdus. In majoritatea cazurilor, compresia nervului este cauzata de un vas sangvin care este indepartat in cele din urma, fiind introdus, apoi, un amortizor intre acestea pentru a evita repetarea situatiei.
Chirurgia spinala minim invaziva
Odata cu progresul realizat in domeniul tehnologiei chirurgicale, tratamentul pentru afectiunile spinale a progresat spre a mentine o miscare spinala normala si spre evitarea intrarii in contact cu structurile sanatoase aflate in apropierea zonei afectate. Datorita chirurgiei spinale minim invazive, timpul petrecut in sala de operatie a fost redus, la fel si timpul necesar recuperarii. De aceea, exista cazuri de pacienti care pot fi externati chiar si in aceeasi zi. Folosita, in special, in tratarea patologiilor coloanei vertebrale, cum ar fi hernia de disc, chirurgia spinala minim invaziva este folosita si in cazul altor afectiuni degenerative cum ar fi spondilolistezisul, stenoza de canal lombar sau scoliozele.
Chirurgia nervilor periferici
Creierul si maduva spinarii formeaza sistemul nervos central, iar orice procedura chirurgicala care implica nervii aflati in afara acestui sistem se numeste chirurgie a nervilor periferici. Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai frecvente afectiuni care necesita o astfel de interventie, simptomele putand include durere sau senzatie de amorteala la nivelul mainii afectate sau a bratului, senzatii care apar, de obicei, pe timpul noptii sau in timpul unor activitati ca sofatul, scrisul, etc.
Alte sindroame asemanatoare pot aparea la nivelul cotului prin afectarea nervului ulnar sau la nivelul genunchiului, din cauza nervului peronier.
Fie ca este vorba de tumori cerebrale sau alte afectiuni ale creierului, ale coloanei vertebrale sau a nervilor periferici, neurochirurgia minim invaziva poate oferi numeroase solutii pentru persoanele afectate, echipa multidisciplinara alegand procedura cea mai corecta, pentru fiecare caz in parte.
Spune-ne opinia ta despre
"Ce presupune neurochirurgia minim invaziva si care sunt cele mai utilizate proceduri?"
Spune-ne opinia ta despre
"Ce presupune neurochirurgia minim invaziva si care sunt cele mai utilizate proceduri?"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
De ce sa practici yoga. 10 beneficii surprinzatoare pentru sanatate
Yoga este arta care te ajuta sa te descoperi fizic si psihic, sa iti cunosti limitele si sa reusesti sa le depasesti. [detalii]
10 cauze ale ingalbenirii dintilor si ce poti face in acest sens
Un zambet frumos inseamna dinti frumosi, albi si sanatosi. Daca te speli regulat pe dinti, folosesti ata dentara si apa de gura, dar acestia tot au o culoare galbena, trebuie sa stii ca exista mai multe cauze care pot modifica culoarea lor. [detalii]
De ce este bine sa iei in calcul utilzarea radiatorului pe timpul iernii
Ai probleme cu caldura in timpul iernii sau nu ai dat inca drumul la centrala? Ar fi bine sa iei in calcul utilizarea unui radiator in aceasta perioada. [detalii]
Ce afectiuni Pot fi Depistate Prin intermediul Ecografiei Doppler si cu ce se Diferentiaza aceasta?
In prezent, diagnosticarea diferitelor afectiuni a devenit mult mai simpla, mai rapida si mai exacta datorita tehnologiei si a aparaturii moderne. Deoarece atunci cand vine vorba de identificarea unei probleme de sanatate, chiar si cateva zile conteaza, nu trebuie sa ezitati sa apelati la medici specialisti si la cele mai avansate mijloace de investigare. [detalii]
5 pasi simpli pentru a te lasa de fumat
Fumatul se numara printre cele mai nocive obiceiuri. Nu doar ca iti poate ingalbeni si strica dintii, insa iti poate pune cu adevarat viata in pericol. [detalii]