Sinonime: E385; EDETIC ACID; CELON A; CELON ATH; CHEELOX; CALCIU DISODIC EDTA
Functii: agent chelatic; antioxidant
Descriere:
- rol de micsorare a reactivitatii ionilor de metal care pot fi prezenti intr-un produs
- previne deteriorarea produsului
- mentine si protejeaza compusi de tip parfum
EDTA - Etilen diamina tetra acetat
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E385 si face parte din categoria E-urilor
Ca aditiv alimentar, EDTA are urmatoarele functii: antioxidant, conservant si fixator de culoare.
Sarea de calciu EDTA este singurul derivat al EDTA ce poate fi folosit in alimentele comercializate in UE.
Se utilizeaza in cantitati de pana la 800 mg/kg intr-o gama foarte variata de produse. Se regaseste in bauturi alcoolice si nealcoolice, in produse din legume, fructe, peste, carne, oua, grasimi emulsionate si neemulsionate, in produse conservate prin fermentare, congelare sau uscare, in sosuri, condimente, concentrate pentru bauturi preparate de dozatoare automate, gemuri, jeleuri, creme, glazuri si umpluturi pentru produse de patiserie, fructe uscate, deserturi pe baza de cereale sau amidon etc.
Doza zilnica admisa pentru consumul uman este de pana la 2,5 mg/kg corp.
cest aditiv nu a fost permis in Romania pana in anul 2002, cind a fost introdus ca efect al alinierii la normele europene. Se recomanda citirea cu atentie a etichetelor alimentelor.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Da
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Da
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient drept conservant ce poate fi adaugat direct la mancare.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Pentru persoanele sanatoase, EDTA constituie un agent toxic la nivel celular, care poate spolia organismul de elemente importante cum sunt calciul, magneziul, fierul, avand totodata si un efect anticoagulant.