Descriere:
Leguma asemanatoare cu morcovul, de o culoare mai deschisa, cu gust apropiat de cel de nuca.
Este o sursa buna de fibre, continand aproximativ o treime din cantitatea zilnic recomandata. Fibrele protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer, obezitate si diabet, controleaza apetitul si greutatea, scade nivelul de colesterolul din sange.
Pastarnacul mai contine si: vitamina A, C, B1, B2, folati, acid folic, saruri minerale si oligoelemente de potasiu, fier, calciu, cupru, brom, iod, uleiuri volatile, terpene, pinene, apeina, lignina, zaharuri, amidon.
Actiuni:
-
Diuretica
-
Depurativa
-
Antioxidanta
-
Tonica
-
Antireumatismal
-
Antipiretica
-
Antitoxica
-
Emenagog
-
Sedative
-
Stomahica.
Valori nutritionale per100 de g:
-
Calorii (kcal): 75
-
Lipide totale: 0,3 g
-
Lipide saturate: 0,1 g
-
Lipide mononesaturate: 0,1 g
-
Sodiu: 10 mg
-
Potasiu: 375 mg
-
Carbohidrati: 18 g
-
Fibre alimentare: 4,9 g
-
Zahar: 4,8 g
-
Proteine: 1,2 g
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul in cantitati mari poate creste gradul de sensibilitate al pielii la razele solare.
Consumul de pastarnac nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.