Descriere:
Potrivit unui studiu aparut in jurnalul Nutrients, proteinele din cartofi ajuta la cresterea si mentinerea masei musculare.
Principalii constituenti ai cartofului sunt:
- apa 74,68%
- hidrati de carbon 22%
- protide 1,88%
- lipide 0,14%
- saruri minerale 1,06%.
Cartofii contin:
- Amidon
- Vitamine: C, B1, B2, B6
- fibre
- protein
- fier
- calciu
- microelemente
- mult potasiu
- glicoalcaloizi: solanina, ciaconina
Proprietatile cartofului
- hranitor, foarte digest - mai ales copt in coaja lui
- aliment de balast ce inlesneste functiile intestinale
- anti-ulceros
- cicatrizant
Extractul (sucul crud) este un bun diuretic, un calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive si un eficient antispasmodic.
Indicatii de utilizare ale cartofului crud:
- gastrite
- ulcere gastrice si duodenale
- dispepsii hepatism si litiaza biliara
- constipatie
- hemoroizi
- scorbut
Date nutritionale (100 g):
Calorii 78,50 kcal Potasiu 60,00
Apa 79,41 % Sodiu 3,00
Carbohidrati 17,60 % Fosfor 58,00
Proteine 1,80 % Siliciu 2,00
Lipide 0,10 % Sulf 35,00
Saruri 1,09 % Fier 1,00
Calciu 14,00
Vitamina A 5 RE Mangan 0,97
Vitamina B1 165,00 mcg Arsenic 0,08
Vitamina B2 320,00 mcg Mgneziu 5,00
Niacina 1,00 mg Clor 3,00
Vitamina C 15,00
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
In cantitati excesive cartoful provoaca dificultati digestive.
Cartoful nu este indicat persoanelor care sufera de:
- boli de rinichi - pentru ca este foarte bogat in potasiu
- uremie
- nefrita