Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cele mai indicate uleiuri pentru gatit

de Luca Dragomir 13 Feb 2014

Cele mai indicate uleiuri pentru gatit

Diferite uleiuri satisfac nevoi diferite: pentru sanatate, gust si pentru gatit. Pentru o stare de sanatate buna, corpurile noastre au nevoie de o varietate de grasimi sanatoase gasite in mod natural in diverse uleiuri. Acest ghid va ajuta sa alegeti ce uleiuri sunt cele mai potrivite pentru anumite tehnici de gatit, sau folosite crud.

Tipuri de uleiuri

Grasimile naturale contin raporturi diferite de trei tipuri de grasimi : saturate, mononesaturate si polinesaturate.

Grasimile saturate sunt solide la temperatura camerei si foarte stabile. Acestea rezista la oxidare, asa ca de multe ori pot tolera temperaturi mai ridicate.

Grasimile polinesaturate sunt lichide la temperatura camerei si, in general,putin stabile pentru gatit. Se oxideaza usor si sunt gasite in sofranel si uleiuri de floarea-soarelui, in cazul in care nu etichetat pentru caldura mare sau " oleic ridicat. "

Grasimile mononesaturate sunt lichide la temperatura camerei si, in general, sunt mai stabile decat acizi grasi polinesaturati. Acestea se gasesc in canola, nuci si masline.

Presat vs extras chimic

In general tendinta oamenilor este sa caute uleiuri culinare care sunt presate mecanic din seminte fara a se utiliza solventi chimici. Acestea sunt, de asemenea, mentionate ca " uleiuri de presa”.
De exemplu, uleiurile de masline, avocado si nuci sunt din fructe moi sau fructe cu coaja lemnoasa care au nevoie doar de presare si centrifugare. Ele pot fi denumite " presate la rece ".

Seminte oleaginoase dure, cum ar fi soia sau rapita, necesita, de obicei, unele pre- tratamente, cum ar fi abur inainte de presare.
In contrast, uleiurile de larg consum, in general, sunt extrase cu solventi toxici, cum ar fi hexanul. Aceste uleiuri sunt apoi supuse unui tratament dur pentru a indeparta solventul. Mai multe substante chimice, temperaturi foarte ridicate sunt folosite pentru a dezinfecta si albi uleiurile – plasandu-le pe un rand inferior din punct de verdere al gustului, parfumului, aspectuli si calitatii nutritive mai ales.

Uleiuri nerafinate

Uleiurile nerafinate sunt filtrate usor pentru a indeparta particulele mari. Unele, cum ar fi cele de susan sau uleiul de masline, pot parea tulburi sau pot prezenta sedimente. Acest lucru nu compromite calitatea.

Uleiurile nerafinate au arome, culori si arome mai pronuntate decat uleiuri rafinate. Asemenea fainei din cereale integrale, uleiurile nerafinate sunt mai hranitoare si au o durata de depozitare mai scurta decat cele rafinate.

Uleiurile nerafinate sunt cel mai des utilizate fara sa fie incalzite, in salate, dressinguri sau gatite la temperaturi foarte mici. Rasinile lor naturale si a altor particule benefice ard cu usurinta si dezvolta arome neplacute si proprietati nesanatoase in caz de supraincalzire. Daca alegeti sa coaceti cu uleiuri nerafinate, asteptati-va ca aroma sa fie mai pronuntata.

Uleiuri rafinate

Uleiurile rafinate sunt in mod natural mai bine filtrate decat cele nerafinate, de obicei, la temperaturi mari, dar fara produse chimice concentrate sau daunatoare. Rafinarea reduce nivelul de nutrienti si aroma. Se elimina, de asemenea, particulele si rasinile si astfel acestea sunt in mod natural mult mai stabile pentru gatit si au un termen de garantie mai mare  deci reprezinta o  alegere buna pentru gatit la temperaturi ridicate si la prajit.

Uleiurile rafinate recomandate pentru gatit sunt de sofran, floarea-soarelui  si uleiul de arahide. Aceste uleiuri sunt din soiuri bogate in grasimi mononesaturate, care sunt potrivite pentru temperaturi ridicate.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cele mai indicate uleiuri pentru gatit"

1 + 7 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Cele mai indicate uleiuri pentru gatit"

carmen @ 18 Feb 2014
"pentru@Onofrei Sergiu numai uleiurile rafinate sunt bune pentru gatit, de ce ai nevoie de ulei de palmier pentru gatit? Si acum depinde si cum gatesti cu uleiul chiar daca e rafinat procedura noastra de preparare poate fi gresita"
S.Vlad @ 18 Feb 2014
"Interesant.Lucruri care nu le Åtiam. De altfel tot ce se publicÄ in Alege sanatos, este foarte util Åi deseori noutÄÅ£i."
Onofrei Sergiu @ 18 Feb 2014
"Intrebare: Uleiul de palmier este bun pt. gatit la temperaturi mari?"

Spune-ne opinia ta despre
"Cele mai indicate uleiuri pentru gatit"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

de Elena-Alina Constantinescu 21 Feb 2017

Tonifianta si plina de antioxidanti, spirulina este suplimenteul alimentar ideal pentru revitalizarea si fortificarea organismului. Usor digerata si absorbita in organism, are rol detoxifiant si antioxidant, de intensificare a proceselor metabolice. [detalii]

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

de Elena-Alina Constantinescu 20 Feb 2017

Sofranul, cunoscut si sub denumirea de "arurul rosu", este foarte apreciat pentru aromele delicioase pe care le confera bucatelor (de la exoticele risotto-uri si pana la cele mai sofisticate deserturi). Este cel mai scump condiment, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! [detalii]

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

de Elena-Alina Constantinescu 17 Feb 2017

Sarea este alimentul pe care il folosim in alimentatie zi de zi. Sarea de Himalaya are multiple beneficii si poate fi o alternativa la sarea rafinata din comert. Descopera mai jos ce beneficii aduce organismului! [detalii]

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2017

Asociatia ABC-ul Nutritiei face publice datele unui studiu propriu privind nivelul de cunostinte si starea de nutritie si sport a elevilor bucuresteni cu varste cuprinse intre 10-14 ani. [detalii]

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

de Elena-Alina Constantinescu 14 Feb 2017

Prin Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!” Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia consumatorilor asupra ingredientelor nocive care se ascund in unele produse comercializate pe piata. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.