de Luca Dragomir 13 Feb 2014
Tags:
Diferite uleiuri satisfac nevoi diferite: pentru sanatate, gust si pentru gatit. Pentru o stare de sanatate buna, corpurile noastre au nevoie de o varietate de grasimi sanatoase gasite in mod natural in diverse uleiuri. Acest ghid va ajuta sa alegeti ce uleiuri sunt cele mai potrivite pentru anumite tehnici de gatit, sau folosite crud.
Tipuri de uleiuri
Grasimile naturale contin raporturi diferite de trei tipuri de grasimi : saturate, mononesaturate si polinesaturate.
Grasimile saturate sunt solide la temperatura camerei si foarte stabile. Acestea rezista la oxidare, asa ca de multe ori pot tolera temperaturi mai ridicate.
Grasimile polinesaturate sunt lichide la temperatura camerei si, in general,putin stabile pentru gatit. Se oxideaza usor si sunt gasite in sofranel si uleiuri de floarea-soarelui, in cazul in care nu etichetat pentru caldura mare sau " oleic ridicat. "
Grasimile mononesaturate sunt lichide la temperatura camerei si, in general, sunt mai stabile decat acizi grasi polinesaturati. Acestea se gasesc in canola, nuci si masline.
Presat vs extras chimic
In general tendinta oamenilor este sa caute uleiuri culinare care sunt presate mecanic din seminte fara a se utiliza solventi chimici. Acestea sunt, de asemenea, mentionate ca " uleiuri de presa”.
De exemplu, uleiurile de masline, avocado si nuci sunt din fructe moi sau fructe cu coaja lemnoasa care au nevoie doar de presare si centrifugare. Ele pot fi denumite " presate la rece ".
Seminte oleaginoase dure, cum ar fi soia sau rapita, necesita, de obicei, unele pre- tratamente, cum ar fi abur inainte de presare.
In contrast, uleiurile de larg consum, in general, sunt extrase cu solventi toxici, cum ar fi hexanul. Aceste uleiuri sunt apoi supuse unui tratament dur pentru a indeparta solventul. Mai multe substante chimice, temperaturi foarte ridicate sunt folosite pentru a dezinfecta si albi uleiurile – plasandu-le pe un rand inferior din punct de verdere al gustului, parfumului, aspectuli si calitatii nutritive mai ales.
Uleiuri nerafinate
Uleiurile nerafinate sunt filtrate usor pentru a indeparta particulele mari. Unele, cum ar fi cele de susan sau uleiul de masline, pot parea tulburi sau pot prezenta sedimente. Acest lucru nu compromite calitatea.
Uleiurile nerafinate au arome, culori si arome mai pronuntate decat uleiuri rafinate. Asemenea fainei din cereale integrale, uleiurile nerafinate sunt mai hranitoare si au o durata de depozitare mai scurta decat cele rafinate.
Uleiurile nerafinate sunt cel mai des utilizate fara sa fie incalzite, in salate, dressinguri sau gatite la temperaturi foarte mici. Rasinile lor naturale si a altor particule benefice ard cu usurinta si dezvolta arome neplacute si proprietati nesanatoase in caz de supraincalzire. Daca alegeti sa coaceti cu uleiuri nerafinate, asteptati-va ca aroma sa fie mai pronuntata.
Uleiuri rafinate
Uleiurile rafinate sunt in mod natural mai bine filtrate decat cele nerafinate, de obicei, la temperaturi mari, dar fara produse chimice concentrate sau daunatoare. Rafinarea reduce nivelul de nutrienti si aroma. Se elimina, de asemenea, particulele si rasinile si astfel acestea sunt in mod natural mult mai stabile pentru gatit si au un termen de garantie mai mare deci reprezinta o alegere buna pentru gatit la temperaturi ridicate si la prajit.
Uleiurile rafinate recomandate pentru gatit sunt de sofran, floarea-soarelui si uleiul de arahide. Aceste uleiuri sunt din soiuri bogate in grasimi mononesaturate, care sunt potrivite pentru temperaturi ridicate.
Spune-ne opinia ta despre
"Cele mai indicate uleiuri pentru gatit"
Spune-ne opinia ta despre
"Cele mai indicate uleiuri pentru gatit"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Meal prep pentru o saptamana sanatoasa: ghidul incepatorului
Stim cu totii scenariul: ajungi acasa tarziu, dupa o zi lunga si obositoare la birou. Esti flamand, lipsit de energie si ultimul lucru pe care vrei sa il faci este sa te apuci de gatit. In acel moment, tentatia de a comanda o pizza sau de a manca ceva rapid si procesat este uriasa. Desi ne dorim cu totii sa avem un stil de viata mai sanatos, agitatia cotidiana pare sa ne saboteze constant bunele intentii. [detalii]
Iata cat de simplu e sa faci iaurt de casa chiar in bucataria ta
Iaurtul este unul dintre produsele lactate cel mai des intalnite in alimentatia zilnica, atat pentru gustul sau placut, cat si pentru beneficiile pe care le aduce organismului. Acesta are o istorie indelungata si o versatilitate care il face potrivit atat ca gustare rapida, cat si ca ingredient de baza in retete diverse. [detalii]
Cum sa gatesti corect pastele orzo? Trucuri si retete delicioase
Orzo atrage atentia prin forma si usurinta in gatire. Daca vrei sa te distrezi preparand ceva rapid, sa gasesti o alternativa sanatoasa pentru mesele de familie sau sa creezi un pranz savuros dupa o zi incarcata, aceste paste pot fi cea mai practica alegere. Le poti adapta cu usurinta indiferent de gusturi, preferinte alimentare sau programul zilnic. Afla in continuare cum gatesti corect pastele orzo, cum le adaptezi la diverse retete si sfaturi pentru a obtine mereu o textura buna! [detalii]
Simplitatea casului cu valoare nutritiva ridicata
Casul este unul dintre cele mai vechi si mai naturale produse lactate romanesti si continua sa ramana un aliment de baza in multe gospodarii. Este apreciat pentru gustul sau proaspat si textura sa moale, dar mai ales pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii. [detalii]
5 tipuri populare de lapte si beneficiile lor: vaca, oaie, capra, bivolita si magarita
Cand vine vorba de alimentatie echilibrata, laptele este in topul meniului pentru multi dintre noi. Fie ca il consumi pentru gust, nutrienti sau doar din obisnuinta, alegerea tipului de lapte poate dezvalui multe despre nevoile organismului tau sau despre stilul de viata. [detalii]