de Alege Sanatos 13 Feb 2014
Tags:
Diferite uleiuri satisfac nevoi diferite: pentru sanatate, gust si pentru gatit. Pentru o stare de sanatate buna, corpurile noastre au nevoie de o varietate de grasimi sanatoase gasite in mod natural in diverse uleiuri. Acest ghid va ajuta sa alegeti ce uleiuri sunt cele mai potrivite pentru anumite tehnici de gatit, sau folosite crud.
Tipuri de uleiuri
Grasimile naturale contin raporturi diferite de trei tipuri de grasimi : saturate, mononesaturate si polinesaturate.
Grasimile saturate sunt solide la temperatura camerei si foarte stabile. Acestea rezista la oxidare, asa ca de multe ori pot tolera temperaturi mai ridicate.
Grasimile polinesaturate sunt lichide la temperatura camerei si, in general,putin stabile pentru gatit. Se oxideaza usor si sunt gasite in sofranel si uleiuri de floarea-soarelui, in cazul in care nu etichetat pentru caldura mare sau " oleic ridicat. "
Grasimile mononesaturate sunt lichide la temperatura camerei si, in general, sunt mai stabile decat acizi grasi polinesaturati. Acestea se gasesc in canola, nuci si masline.
Presat vs extras chimic
In general tendinta oamenilor este sa caute uleiuri culinare care sunt presate mecanic din seminte fara a se utiliza solventi chimici. Acestea sunt, de asemenea, mentionate ca " uleiuri de presa”.
De exemplu, uleiurile de masline, avocado si nuci sunt din fructe moi sau fructe cu coaja lemnoasa care au nevoie doar de presare si centrifugare. Ele pot fi denumite " presate la rece ".
Seminte oleaginoase dure, cum ar fi soia sau rapita, necesita, de obicei, unele pre- tratamente, cum ar fi abur inainte de presare.
In contrast, uleiurile de larg consum, in general, sunt extrase cu solventi toxici, cum ar fi hexanul. Aceste uleiuri sunt apoi supuse unui tratament dur pentru a indeparta solventul. Mai multe substante chimice, temperaturi foarte ridicate sunt folosite pentru a dezinfecta si albi uleiurile – plasandu-le pe un rand inferior din punct de verdere al gustului, parfumului, aspectuli si calitatii nutritive mai ales.
Uleiuri nerafinate
Uleiurile nerafinate sunt filtrate usor pentru a indeparta particulele mari. Unele, cum ar fi cele de susan sau uleiul de masline, pot parea tulburi sau pot prezenta sedimente. Acest lucru nu compromite calitatea.
Uleiurile nerafinate au arome, culori si arome mai pronuntate decat uleiuri rafinate. Asemenea fainei din cereale integrale, uleiurile nerafinate sunt mai hranitoare si au o durata de depozitare mai scurta decat cele rafinate.
Uleiurile nerafinate sunt cel mai des utilizate fara sa fie incalzite, in salate, dressinguri sau gatite la temperaturi foarte mici. Rasinile lor naturale si a altor particule benefice ard cu usurinta si dezvolta arome neplacute si proprietati nesanatoase in caz de supraincalzire. Daca alegeti sa coaceti cu uleiuri nerafinate, asteptati-va ca aroma sa fie mai pronuntata.
Uleiuri rafinate
Uleiurile rafinate sunt in mod natural mai bine filtrate decat cele nerafinate, de obicei, la temperaturi mari, dar fara produse chimice concentrate sau daunatoare. Rafinarea reduce nivelul de nutrienti si aroma. Se elimina, de asemenea, particulele si rasinile si astfel acestea sunt in mod natural mult mai stabile pentru gatit si au un termen de garantie mai mare deci reprezinta o alegere buna pentru gatit la temperaturi ridicate si la prajit.
Uleiurile rafinate recomandate pentru gatit sunt de sofran, floarea-soarelui si uleiul de arahide. Aceste uleiuri sunt din soiuri bogate in grasimi mononesaturate, care sunt potrivite pentru temperaturi ridicate.
Spune-ne opinia ta despre
"Cele mai indicate uleiuri pentru gatit"
Spune-ne opinia ta despre
"Cele mai indicate uleiuri pentru gatit"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce sa mananci la pranz daca vrei sa iti pastrezi silueta
Lupta impotriva kilogramelor nu este una usoara, mai ales daca ai si un job stresant sau daca activitatile tale zilnice presupun multa energie si stres. [detalii]
Reguli simple pentru a NU manca in exces. Ce trebuie sa faci
Mancarea este, fara doar sau poate, placerea vietii. Din pacate insa, o consumam de multe ori doar pentru ca ne este 'pofta' de ceva dulce sau de fast-food, sau pentru a acoperi anumite goluri emotionale. Cu alte cuvinte, mancam in exces si s-ar putea sa ne si ingrasam in baza acestui obicei. [detalii]
Samburii de struguri. Cum iti pot imbunatati sanatatea
Samburii de struguri sunt de cele mai multe ori aruncati in urma procesului de procesare a vinului sau atunci cand consumam fructul simplu. Insa acest obicei nu este neaparat cel mai indicat, fiindca samburii pot avea efecte extraordinare asupra sanatatii tale. [detalii]
Cum sa mananci mai multe proteine daca ai renuntat la carne. 5 idei delicioase
Proteinele sunt inevitabile pentru un organism sanatos fiindca acestea reusesc sa repare tesuturile, sa formeze enzimele si hormonii, sa transporte substantele vitale in corp, mentin masa musculara, si sunt sursa de energie. [detalii]
Mic dejun sanatos: cum sa introduci la masa de dimineata legume de toamna
Micul dejun este una dintre cele mai importante mese fiindca reuseste sa iti tina de foame pana la masa pranzului fara sa simti nevoia de a consuma produse nesanatoase, iti da energie si poate fi un boost potrivit mai ales in zilele mohorate de toamna, alaturi de o cana de ceai fierbinte. [detalii]