Sursa de vitamina B12 care contribuie la reducerea starii de oboseala si epuizare
Cantitate: 1 litru.
Alte informatii:
Acest produs contine 11 ingrediente dintre care 6 ingrediente sunt considerate sigure, 4 ingrediente au risc mediu de dauna, 1 ingredient prezinta risc mare de dauna.
Contine lapte de cocos in proportie de 5,3% si orez in proportie de 3,3%.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu.
Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:
„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.
Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:
a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”
De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
-
Bacterii coliforme
-
Escherichia coli (E.coli)
-
Enterococi
-
Pseudomonas aeruginosa
-
Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
-
Stibiu – 0,005 (mg/l)
-
Arsen – 0,01 (mg/l)
-
Bariu – 1,0 (mg/l)
-
Bor (mg/l)
-
Cadmiu – 0,003 (mg/l)
-
Crom – 0,05 (mg/l)
-
Cupru – 1,0 (mg/l)
-
Cianuri – 0,07 (mg/l)
-
Fluoruri – 5,03 (mg/l)
-
Plumb – 0,01 (mg/l)
-
Mangan – 0,5 (mg/l)
-
Mercur – 0,001 (mg/l)
-
Nichel – 0,020 (mg/l)
-
Nitrati – 50 (mg/l)
-
Nitriti – 0,1 (mg/l)
-
Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de apa contaminata poate cauza:
-
Methemoglobinemia
-
Cancer (gastric, in principal)
-
Intoxicatii si alergii
-
Afectiuni dermatologice
-
Toxicitate la nivelul diverselor organe
-
Hepatita
-
Dizenterie
-
Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (
http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).
Citeste mai mult
Descriere:
-
Laptele de cocos se prepara prin inmuierea miezului ras de la o nuca de cocos in apa fierbinte sau lapte pasteurizat, dupa care compozitia este strecurata.
Lapte de cocos gros este rezultatul primei inmuieri si stoarceri. Daca acest lapte este pus la frigider atunci straturile se separa, cel de sus reprezintand crema de cocos. Laptele de cocos subtire este rezultatul fierberii miezului de cocos a doua oara.
Laptele de cocos este bogat in minerale: magneziu, fosfor si calciu si este folosit atat in industria alimentara cat si cea cosmetica.
Consumul de lapte de cocos aduce doar beneficii: intareste sistemul imunitar, ajuta la pierderea in greutate, previne anemia si diabetul, lupta impotriva infectiilor si mentine oasele puternice.
Poate fi consumat fara grija de persoanele cu intoleranta la lactoza.
Datorita continutului de acid lauric (acid gras) care se regaseste si in laptele matern, laptele de cocos actioneaza un un agent antibacterian si reduce pierderea proteinelor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pana in prezent nu au fost depistate efecte adverse negative in urma utilizarii acestui ingredient.
Citeste mai mult
Sinonime: ORYZA SATIVA
Descriere:
Planta din familia gramineelor, cu tulpina dreapta, cu frunze liniare alungite si cu spice mici, cultivata in terenuri umede.
Beneficii:
-
este o sursa buna de energie pentru organism
-
nu are colesterol
-
ajuta in buna functionare a creierului
-
confera senzatia de satietate
-
fibrele din orez ajuta tractul digestiv
-
este sarac in grasimi
-
contine o cantitate de proteine, dar mai putin decat alte cereale
-
nu contine gluten, astfel este ideal pentru cei ce sufera de boli abdominale (intoleranta la gluten).
Vitaminele si mineralele din orez:
-
Vitamine: niacina, tiamina si piridoxina
-
Minerale: fier, fosfor si potasiu
100 de grame de orez contin:
-
130 kcal
-
Grasimi: 0.3 gr
-
Carbohidrati: 28.2 gr
Tipurile de orez sunt clasificate dupa:
-
dimensiunea boabelor – lung, mediu si scurt
-
dupa textura - de la pufos, la cremos si lipicios
-
dupa culoare - de la brun la alb si rosu
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori americani, consumul ridicat de orez alb ar genera un risc mai ridicat de imbolnavire de diabet de tipul 2.
Citeste mai mult
Descriere:
Fosfatul tricalcic reprezinta un amestec variabil de fosfați de calciu obținuți prin neutralizarea acidului fosforic cu hidroxid de calciu. Acesta poate fi folosit ca agent de reglare a aciditatii, agent de intarire, agent de afanare si antiaglomerant.
Ca sare de calciu, fosfatul tricalcic poate fi folosit pentru suplimentarea aportului de calciu.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 341 (iii) - Fosfat tricalcic.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de fosfat tricalcic poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv
-
Oboseala
-
Dureri de cap, oase si muschi
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, E 341 (iii) poate fi folosit la un nivel maxim de 1.000 mg/kg din toate utilizările în produsul alimentar final.
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrosare
Descriere:
Caragenanul este un polizaharid natural, fiind extras din alga Chondrus crispus, muschi irlandez, specie de alge rosii creste din belsug de-a lungul coastelor stancoase a Atlanticului de Nord din America si Europa.
Este frecvent utilizat ca substanta de ingrosare si stabilizator in produse lactate, cum ar fi inghetata si alimentele procesate, inclusiv carnea pentru masa de pranz.
Acesta poate fi, de asemenea, utilizat ca substanta de ingrosare in procesul de imprimare a panzeturilor si pentru limpezirea berii sau a vinului.
Conform Codex Alimentarius, caragenanul poate fi folosit ca emulgator, substanta suport, stabilizator, agent de gelificare, agent de ingrosare, emulgator si umectant. In Codex Alimentarius are numarul E407 sau E406b – caragenan. Face parte din categoria E-urilor periculoase.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 407 – Caragenan.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de caragenan poate cauza:
- Reactii alergice
- Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree, balonare, flatulenta)
- Toxicitate la nivelul organelor
Consumul de caragenan nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
De stiut:
- Caragenanii cu lant scurt (caragenan degradat) pot produce perforarea intestinului si nu sunt permisi in alimente.
- La animalele de laborator (sobolani) produce cancer de colon, fiind imunosupresor.
- Determina asimilarea lenta a mineralelor, fiind un laxativ cand se consuma in cantitati mari.
- S-a demonstrat ca produce ulcer si cancer.
- Nu se recomanda consumul frecvent.
- Concentratiile ridicate produc flatulenta si balonare in urma fermentarii de catre microflora intestinala (similar cu toate polizaharidele digerabile).
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrosare
Descriere:
Guma de guar provine din India, dintr-o planta specifica zonei indiene, fasolea de guar.
Este o substanta de adaos in industria alimentara obtinuta din boabele recoltei.
In industria alimentara este utilizata pentru:
-
a face mai consistente unele produse
-
gelatinare
-
marirea in volumul
-
stabilizator in prepararea multor produse alimentare.
In Codus Alimentarius, guma de guar poarta denumirea de E412.
Reactii adverse:
- Cancer:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
E412 este considerat nociv deoarece contine dioxina, o substanta foarte daunatoare care provoaca malformatii la nou nascuti si despre care se crede ca este si o cauza a cancerului.
-
Faina boabelor de guar favorizeaza aparitia alergiei si chiar substanta in sine provoaca eruptii alergice, consumul in cantitati mari duce la colica si umflare.
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrosare, gelifiant
Descriere:
Xantanul este un agent de ingrosare si gelifiant de origine vegetala, produs printr-un procedeu natural de fermentare de bacteria Xanthomonas campestris din zaharuri si melasa.
Componenti principali: polizaharide, glucoza, manoza, acid glucuronic
Solubilitate: in apa si lichide apoase
Proprietati:
-
gelifiant
-
stabilizator in emulsii
-
vascozant pentru produse lavante
-
adaugat in apa demineralizata nu are niciun efect
-
foarte stabil pana la temperatura de +70°C
-
nu este influentat de pH-ul compozitiei
Recomandari:
-
este potrivit pentru orice tip de piele
-
prepararea gelurilor, lotiunilor lejere, cremelor emulsificate
-
geluri fermizante pentru contur de ochi
-
geluri dupa ras
-
deodorante tip gel
-
stabilizarea emulsiilor
-
ingrosarea gelurilor de baie
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
non-iritant, non-sensibilizant
-
uz extern
Citeste mai mult
Descriere:
Sarea de mare are aceleasi proprietati ca sarea de masa, fiind obtinuta insa prin evaporarea apei de mare sau ocean. Aceasta contine intre 400 - 590 mg de sodiu per sfert de lingura.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria
12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa
12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa
12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica). Aditivi pe care ii poate contine:
-
Carbonat de calciu – gmp
-
Silicat de calciu – gmp
-
Ferocianuri - 14 mg/kg
-
Carbonat de magneziu - gmp
-
Oxid de magneziu – gmp
-
Silicat sintetic de magneziu – gmp
-
Fosfati - 8800 mg/kg
-
Polisorbati - 10 mg/kg
-
Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
-
Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
-
Carbonat de calciu (E 170)
-
Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452)
-
Ferocianuri (E 535-538)
-
Carbonati de sodiu (E 500)
-
Carbonati de magneziu (E 504)
-
Clorura de magneziu (E 511) - numai sare de mare
-
Oxid de magneziu (E 530)
-
Dioxid de siliciu – silicati (E 551-559)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de sare de mare poate cauza:
-
Contaminare cu diversi compusi toxici (in cazul apei de mare contaminate)
-
Hipertensiune arteriala
-
Pietre la rinichi
-
Boli cardiovasculare
-
Osteoporoza
-
Probleme la nivelul tiroidei
US Department of Agriculture recomanda un consum zilnic de sare de 2300 mg (o lingurita), respectiv 1500 mg pentru persoanele cu tensiune arteriala mare sau diabet, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda un consum de 2000 mg / zi.
Citeste mai mult
Descriere:
Vitamina B12 este importanta atat pentru sistemul nervos si pentru metabolizarea proteinelor si grasimilor, cat si impotriva anemiei.
Necesarul zilnic de vitamina B12 recomandat este urmatorul:
-
2,4 mcg – adulti si copiii peste 14 ani
-
2,6 mcg – femei insarcinate
-
2,8 mcg – femei care alapteaza
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Nu au fost inregistrate.
Consumul de vitamina B12 nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciu, ajutand la mentinerea oaselor sanatoase si la reglarea sistemului imunitar.
Necesarul zilnic de vitamina D2 recomandat este urmatorul:
-
200 IU – adulti <50 de ani
-
400 IU – adulti > 50 ani
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de vitamina D2 in exces poate cauza:
-
Sete excesiva
-
Gust metalic
-
Lipsa poftei de mancare
-
Pierdere in greutate
-
Interactiuni asupra efectului anumitor medicamente
-
Probleme la nivelul rinichilor
-
Probleme cardiovasculare
Consumul de vitamina D2 nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
-
“care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
-
compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.
Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.
Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.
Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.
Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.
Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
-
Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
-
Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
-
Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
-
Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
-
Extracte de rozmarin
-
Guma Karaya
-
Konjac
-
Polisorbati
-
Beta-ciclodextrina
-
Dioxid de siliciu
-
Dimetil polisiloxan
-
Ceara de albine
-
Trietil citrat
-
Diacetat de gliceril (diacetina)
-
Triacetat de glicerina (triacetina)
-
Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
-
Alcool benzilic
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome poate cauza:
-
Inrautatirea astmului
-
Reactii alergice
-
Cancer
-
Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult