Acest produs contine 21 ingrediente dintre care 12 sunt considerate sigure, 9 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: FAINA GRAHAM
Descriere:
-
Faina integrala contine toate componentele bobului de grau.
Comparativ cu faina alba, faina integrala contine:
-
cu 400 % mai multe vitamine ( B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E ) si minerale ( Fe si Zn )
-
cu 500 % mai multe fibre.
Faina integrala are un aport nutritiv complex: minerale (magneziu, fosfor, potasiu), fibre, aminoacizi si vitamine (gama B, vitamina E) si prezinta un raport echilibrat intre elementele plastice: proteine, glucide si lipide.
-
Faina integrala reduce riscul de boli cardiace prin scaderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale si a vitezei de coagulare a sangelui.
-
Produsele din faina integrala au un continut mai scazut in calorii decat produsele din faina alba si ajuta la reglarea zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat.
-
Faina integrala are in componenta fibre alimentare care joaca un rol important in prevenirea cancerului, in special a cancerului de colon si a hemoroizilor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Consumul de faina de grau integral nu este restrictionat in acest moment. Se recomanda consumul moderat.
Citeste mai mult
Descriere:
Srotul este produs obtinut in timpul macinarii graului, reprezentand resturi de seminte ramase dupa extragerea uleiului.
Este bogat in proteine si saruri minerale.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de srot din grau nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Atentie, acest produs contine gluten si trebui evitat de persoanele cu alergie la gluten sau boala celiaca.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu.
Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:
„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.
Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:
a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”
De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
-
Bacterii coliforme
-
Escherichia coli (E.coli)
-
Enterococi
-
Pseudomonas aeruginosa
-
Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
-
Stibiu – 0,005 (mg/l)
-
Arsen – 0,01 (mg/l)
-
Bariu – 1,0 (mg/l)
-
Bor (mg/l)
-
Cadmiu – 0,003 (mg/l)
-
Crom – 0,05 (mg/l)
-
Cupru – 1,0 (mg/l)
-
Cianuri – 0,07 (mg/l)
-
Fluoruri – 5,03 (mg/l)
-
Plumb – 0,01 (mg/l)
-
Mangan – 0,5 (mg/l)
-
Mercur – 0,001 (mg/l)
-
Nichel – 0,020 (mg/l)
-
Nitrati – 50 (mg/l)
-
Nitriti – 0,1 (mg/l)
-
Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de apa contaminata poate cauza:
-
Methemoglobinemia
-
Cancer (gastric, in principal)
-
Intoxicatii si alergii
-
Afectiuni dermatologice
-
Toxicitate la nivelul diverselor organe
-
Hepatita
-
Dizenterie
-
Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (
http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).
Citeste mai mult
Descriere:
- faina integrala este facuta din bobul de secara complet.
Secara (Secale cereale) apartine grupei cerealelor, existand doua varietati de secara: de vara si de iarna.
Painea de secara este mai densa decat cea facuta din faina de grau.
Faina de secara contine:
- Vitamine: niacina, vitamina E, tiamina si piridoxina, alfa tocoferol
- Minerale: fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu
100 g de faina de secara contin:
- Calorii: 354
- Grasimi: 1.8 g
- Carbohidrati: 77.5 g
- Proteine:9.4 g
Beneficii:
- Stimuleaza secretia de insulina
- Reduce nivelul colesterolului.
- Ajuta in dietele de slabire.
- Scade sansele femeilor de a face pietre la fiere.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Este recomandat consumul moderat deoarece acest ingredient este hipercaloric.
Citeste mai mult
Descriere:
Exista 2 tipuri de drojdie – cea folosita in fabricarea berii si cea folosita in industria alimentara. Drojdia de bere este bogata in:
-
Acid folic
-
Complexul de vitamina B (fara B12)
-
Potasiu
-
Tiamina
-
Niacina (vitamin B3)
-
Crom
-
Seleniu
-
Zinc
Alte valori nutritionale (per 2 linguri):
-
116 calorii
-
70 mg de sodiu
-
13 g de carbohidrati
-
6 g de fibre
-
16 g de proteine
-
0 grasimi
Conform Codex Alimentarius, drojdia se regaseste in grupa 12.8 Drojdie si produse din drojdie: inclusiv drojdia folosita in brutarii si produsele orientale folosite in productia bauturilor alcoolice.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
-
hidroxianisol butilat - 200 mg/kg 15
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), drojdia poate contine:
-
Esteri de sorbitan (E 491-495) - numai drojdie uscata și drojdie pentru panificatie
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de drojdie poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv (crampe, balonari, gaze)
-
Candida
Consumul de drojdie nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Sare obisnuita la care s-a adaugat iod, microelement nutritiv implicat in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.
Iodul este un oligoelement esential pentru organismul uman, fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
Sarea iodata lupta impotriva:
- tulburarilor de memorie
- scaderii capacitatii de concentrare
- stimuleaza producerea hormonilor tiroidieni
Cantitatea de iod in sare in Romania, stipulata prin HG nr 1904/2006, este de 30 mg/kg sare sub forma de iodat sau de iodura de potasiu.
Se recomanda consumul a:
- 100 mcg de sare iodata pe zi in cazul copiilor
- 150 mcg/zi in cazul adultilor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Sarea iodata este un produs sigur pentru consumul zilnic, atunci cand este utilizata in cantitati moderate, conform recomandarilor nutritionale. Iodul adaugat in sare ajuta la prevenirea deficientelor de iod din organism, care pot afecta functionarea normala a glandei tiroide.
Consumul excesiv de sare, iodata sau neiodata, nu este recomandat si poate avea efecte negative asupra sanatatii.
Persoanele cu afectiuni tiroidiene ar trebui sa consulte un medic inainte de a consuma produse cu adaos de iod.
Citeste mai mult
Descriere:
Semintele de susan se obtin din planta Sesamum indicum. Exista doua tipuri de seminte de susan: alb si negru.
Susanul alb se obtine prin decorticare, procesul prin care se indeparteaza coaja exterioara a semintei. Semintele nedecorticate au culoare inchisa si sunt cunoscute sub numele de susan negru.
Semintele de susan negru sunt mai putin folosite si au o aroma mai concentrata decat cele albe.
Beneficiile susanului:
- tonifica ficatul si rinichii
- mareste cantitatea de sange
- hraneste sangele
- umezeste si lubrifiaza intestinele
Susanul contine o cantitate mare de proteine, calciu, fier, fosfori si magneziu.
Valori nutritionale – seminte de susan (per lingura):
- 52 de calorii
- 88 mg de calciu
- 1,3 mg de fier
- 31,6 mg de magneziu
- 57 mg de fosfor
- 7 mg de zinc
- 4 mg de cupru
- 1,6 g de proteine
Conform Codex Alimentarius, susanul se regaseste in grupa 12.2 Ierburi, condimente, arome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.2 Condimente si produse de asezonare: produse folosite pentru fragezirea carnei, sare cu aroma de ceapa si ustoroi, amestecuri orientale, topping-uri pentru orez si condimente pentru paste (noodles).
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
- Rosu Allura AG - 300 mg/kg
- Aspartam - 2000 mg/kg
- Benzoati - 1000 mg/kg
- Albastru briliant FCF - 100 mg/kg
- Cantaxantina - 20 mg/kg
- Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
- Carmin - 500 mg/kg
- Beta-, Caroteni, Legume - 500 mg/kg
- Carotenoizi - 500 mg/kg
- Clorofila si clorofilina, complexi de cupru - 500 mg/kg
- Verde fast FCF - 100 mg/kg
- Ferocianuri - 20 mg/kg
- Indigotina (carmin indigo) - 300 mg/kg
- Oxizi de fier - 1000 mg/kg
- Lauric arginate ethyl ester - 200 mg/kg
- Polisorbati - 5000 mg/kg
- Ponceau 4R (Rosu de cosenila A) - 500 mg/kg
- Riboflavine - 350 mg/kg
- Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu - 1500 mg/kg
- Steviol glicozid - 30 mg/kg
- Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 700 mg/kg
- Sulfiti - 200 mg/kg
- Galben sunset FCF - 300 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de susan poate cauza:
- Reactii alergice
- Crestere in greutate
Consumul de susan nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Contraindicat la cei cu diaree din cauza deficientei splinei.
Citeste mai mult
Descriere:
Semintele de mac contin ulei in proportie de 45-50%.
Sunt bogate in vitamina E, contin alcaloizi de opiu (morfina si codeina) in cantitati de pana la 400 mg / l. Din compozitia sa fac parte acizii linoleic (Omega 6) 60-70%, oleic (Omega 9) 15-30%, alpha linolenic (Omega 3) 2%.
Valori nutritionale Seminte de mac
Valoare per 100 g
Calorii (kcal) 524
Lipide totale 42 g
Lipide saturate 4,5 g
Lipide polinesaturate 29 g
Lipide mononesaturate 6 g
Lipide trans 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 26 mg
Potasiu 719 mg
Carbohidrati 28 g
Fibre alimentare 20 g
Zahar 3 g
Proteine 18 g
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumate in doze mari, semintele de mac pot da insomnie si ameteala.
Citeste mai mult
Descriere:
Semintele de floarea soarelui sunt foarte bogate in vitamina E care este un antioxidant puternic ce protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi.
Acestea contin grasimi mononesaturate si polinesaturate, numite grasimi bune, care contribuie la cresterea colesterolului bun HDL si la scaderea colesterolului rau LDL.
Semintele de floarea soarelui mai contin:
-
cupru
-
zinc
-
fier
-
seleniu
-
fibre
-
acid folic
-
vitamina A
Beneficii:
-
controleaza deterioarea celulara
-
intaresc oasele
-
calmeaza nervii
-
aduc stralucire pielii
-
alina afectiunile datorita efectului antiinflamator
-
protejeaza impotriva afectiunilor inimii
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Semintele de floarea-soarelui consumate in exces pot provoca leucoree.
Este recomandat consumul cu atentie deoarece contin multe calorii: o portie de 30 de grame de seminte contin 165 de calorii.
Citeste mai mult
Descriere:
Fulgii de ovaz contin (per portie/cana):
-
166 calorii
-
28 g de carbohidrati
-
<1 g de zaharuri
-
4 g de fibre
-
6 g de proteine
-
3,6 g de grasimi
Conform Codex Alimentarius, fulgii de ovaz se regasesc in grupa 06.3 Cereale pentru micul dejun, inclusiv fulgi de ovaz: toate produsele gata preparate, instant, si cerealele normale pentru un mic dejun cald.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de fulgi de ovaz poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Cresterea in greutate
Consumul de fulgi de ovaz nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Boabele de soia contin (per cana):
-
254 calorii
-
22 g de proteine
-
20 g de carbohidrati
-
7,6 g de fibre
-
11,5 g de grasimi
-
261 mg de calciu
-
4,5 mg de fier
-
284 mg de fosfor
-
970 mg de potasiu
-
108 mg de magneziu
Conform Codex Alimentarius, boabele de soia se regasesc in categoria 04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa 04.2.1 Legume proaspete (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa 04.2.1.1 Legume proaspete netratate (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase – inclusiv boabe de soia - si aloe vera), alge, nuci si seminte: legume proaspete prezentate dupa recoltare.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de boabe de soia poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel endocrin
-
Ameteli
-
Dureri de cap
-
Probleme la nivel digestiv
-
Dezvoltarea celulelor canceroase existente (in cazul unor cantitati mari, pe perioade extinse)
Consumul de boabe de soia nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: MAIA; MAIA USCATA DIN SECARA
Descriere:
Maiaua este un agent de fermentare si dospire, care se foloseste in aluaturile cu faina. Maiaua care se foloseste la painea cu maia este crescuta doar din faina si apa.
Maiaua de secara este foarte nutritiva.
In maia se gasesc 2 tipuri de drojdie salbatica Saccharomyces exiguus si Candida milleri, care apar spontan pe boabele de cereale.
Maiaua sau plamadeala e un tip de drojdie formata din bacteriile ce mananca zaharul din faina. Este facuta doar din faina de secara si apa, trecand printr-un proces care dureaza mai multe zile.
Actiuni:
- Imbunatateste toleranta la glucoza/scade insulina
- Protejeaza vitamina B1 de distrugere
- Descompune glutenul, astfel ca persoanele cu sensibilitate la gluten pot consuma paine
- Contine probiotice (lactobacillus) importante pentru digestive
Sursa: biolandia.ro
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de plamada de secara nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: ACID ETANOIC
Functii: conservant
Descriere:
-
Acidul acetic este un acid slab, din clasa acizilor carboxilici.
-
Este un lichid incolor cu miros patrunzator si iritant.
-
Acid natural, prezent in majoritatea fructelor.
-
Este produs prin fermentarea zaharului, a melasei sau a alcoolului de catre bacterii sau prin sinteza chimica, din aldehida acetica.
Este utilizat atat ca:
-
solvent, desi este puternic coroziv
-
la prepararea unui numar mare de compusi importanți (acetanimida, anhidrida acetica, cetena, acetatul de vinil si acidul acetilsalicilic, acetatul de celuloza, esteri utilizati in parfumerie, coloranti).
In industria alimentara, este utilizat sub codul E260 ca aditiv alimentar cu scopul ajustarii aciditatii.
-
Acidul acetic este folosit ca si conservant impotriva bacteriilor si fungilor.
-
Cea mai mare activitate o are la pH scazut.
-
Poate fi folosit ca si component de aroma.
Reactii adverse:
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Ar trebui evitat de catre persoanele (foarte rar) care prezinta intoleranta la otet.
Citeste mai mult
Sinonime: E270
Functii: conservant, acidifiant
Descriere:
Acidul lactic si lactatii sunt folositi ca si conservanti, mai ales, impotriva drojdiilor si fungilor.
Acidul lactic si lactatii sunt utilizati drept conservanti, in special impotriva drojdiilor si fungilor.
Ca aditiv alimentar, aceasta creste proprietatile antioxidante ale altor substante si poate fi folosit pentru a da un gust amar produselor. De exemplu, se utilizeaza in fabricarea berii pentru a reduce pierderile de carbohidrati din orz germinat.
-
In Codex Alimenatarius, acest ingredient are numarul E270 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
D- sau DL- lactatii (stereoizomeri) nu trebuie dati sugarilor si copiilor mici, deoarece acestia nu si-au dezvoltat inca enzimele corespunzatoare in ficat care sa metabolizeze aceste forme de lactati.
Citeste mai mult
Descriere:
U.S. Food and Drug Administration (FDA) defineste extractul de malt drept o infuzie concentrata de malt (pe baza de apa), cu sau fara conservanti. Acesta poate fi lichid sau uscat (sub forma de pudra) si este foarte des folosit pe post de indulcitor.
Extractul din malt de orz contine:
-
Vitaminele B2, B3, B6 si B12
-
Fier
-
Zinc
-
Calciu
-
Magneziu
-
Fosfor
Conform Codex Alimentarius, Standardul 289-1995, maltul se regaseste in grupa 14.2 Bauturi alcoolice, inclusiv omologii fara alcool sau cu continut scazut de alcool, subgrupa 14.2.1 Bere si bauturi din malt.
Aditivi pe care ii poate contine:
-
Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
-
Caramel sulfit de amoniu - 50000 mg/kg
-
Carmin - 100 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 600 mg/kg
-
Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 25 mg/kg
-
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
-
Polivinilpirolidona - 10 mg/kg
-
Sulfiti - 50 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri (GRAS).
Citeste mai mult
Descriere:
Acidul ascorbic sau vitamina C are rol de antioxidant, neutralizand efectele nocive ale radicalilor liberi.
Conform Codex Alimentarius, acidul ascorbic poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidant si agent de tratare a fainii.
Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la:
-
functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor
-
participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale
-
previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul calciului si al altor minerale
-
are rol de echilibrare a sistemului imunitar
Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
-
14.1.2.1 Suc de fructe - gmp
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
-
14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 300 – Acid Ascorbic.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul ascorbic poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de acid ascorbic poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree)
-
Probleme la nivelul rinichilor (pietre la rinichi)
-
Ameteli
-
Oboseala
-
Modificari la nivelul ADN-ului, ce pot rezulta in cancer
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Probleme la nivelul dintilor (eroziune dentara)
Consumul de acid ascorbic nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Food and Drug Administration recomanda un consum zilnic de vitamina C de:
-
> 90 mg - barbati
-
> 75 mg – femei
Citeste mai mult
Sinonime: E481
Functii: Emulgator si stabilizator.
Descriere:
-
Este obinut prin combinarea acidul stearic si acidul lactic.
Doza zilnica acceptata: pana la 20 mg/kg corp.
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E481. Face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Nu se cunosc efecte secundare deoarece atat acidul lactic cat si acidul stearic sunt produsi normali ai metabolismului uman.
Citeste mai mult
Sinonime: E282
Functii: Conservant
Descriere:
- Sarea de calciu a acidului propionic, un acid natural prezent in cantitati mici in multe produse alimentare.
- Conservant artifcial sau natural, este utilizat impotriva mucegaiurilor.
- Poate fi produs si de catre bacteriile din intestine.
In Codex Alimentarius are denumirea de E282.
Doza zilnica este nelimitata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
- Poate induce simptome asemanatoare crizei de vezica biliara.
Citeste mai mult
Descriere:
- molecule de proteine sau proteide fara de care celule vii nu pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator.
Au functia de
a digera hrana, descompunand-o in fragmente atat de mici incat sa poata trece in sange prin porii minusculi ai intestinelor. De asemenea, au rol important in
absorbtia nutrientilor din alimente si
eliminarea reziduurilor nefolositoare din organism.
Este intalnit la toate organismele animale, vegetale si in microorganism sub denumirea de
biocatalizatori.
Enzimele din organismul uman se impart in 2 categorii:
- Enzime metabolice - enzimele din interiorul celulelor
- Enzime digestive - enzime-cheie in procesul de digestie, ajutand la descompunerea alimentelor in nutrienti (proteine in aminoacizi, carbohidrati in zaharuri simple, grasimi in acizi grasi).
Enzimele se gasesc in:
- fructele si legumele crude
- laptele proaspat - nefiert, nepasteurizat
- cerealele si semintele germinate
- alte alimente vii: oua crude, miere de albine proaspata
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de enzime nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: potentator
Descriere:
- produs obtinut din boabe de cereale (orz, secara, grau) incoltite, uscate si macinate.
De regula, este folosit la fabricarea berii si a bauturilor spirtoase sau, in forma prajita, la prepararea alternativelor pentru cafea.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de faina de malt nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E200
Functii: conservant
Descriere:
-
se regaseste in fructele arbustului Sorbus aucuparia.
Nu este eficient impotriva bacteriilor, dar protejeaza produsele alimentare de mucegaiuri si drojdii.
Utilizare: in iaurturi si alte produse lactate fermentate, salate de fructe, produse de cofetarie, limonada, branza, paine de secara, prajituri si produse de panificatie, pizza, fructe de mare, suc de lamaie, cidru si supe.
Este admis a se folosi in cantitati cuprinse intre 200 mg/kg si 2000 mg/kg in aproape toate tipurile de produse alimentare.
-
Doza zilnica: pana la 25 mg/kg corp, doza la care nu au fost semnalate efecte secundare.
In Codex Alimentarius are numarul E200 si face parte din categoria E-urilor suspecte.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Nu este permis in produse pentru sugari si copii mici.
Acidul sorbic nu este un produs toxic, dar unele persoane pot prezenta reactii alergice.
Posibile efecte adverse:
Distruge vitamina B12.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.