de AlegeSanatos.ro 21 Mai 2020
Tags:
Pietrele la rinichi, sau calculii renali, provoaca boala care se numeste litiaza renala sau urolitiaza. Pietrele la nivelul rinichilor se formeaza prin acumularea, in urina, a unor substante nefolositoare, care se concentreaza si se cristalizeaza in timp. In general, pietrele au in compozitie fosfat de calciu si oxalat de calciu, insa pot contine si alti compusi (acid uric, cisteina).
Pietrele la rinichi difera ca dimensiune (de la cativa milimetri la cativa centimetri), ceea ce determina si intensitatea simptomelor, la eliminarea prin urina. Pacientul cu pietre mici nu simte atunci cand le elimina, insa pietrele mari pot provoca dureri intense si pot bloca fluxul urinar.
Tratamentul pietrelor la rinichi difera, functie de severitate, insa acesta trebuie sustinut si de anumite obiceiuri. Afla mai multe despre aceasta afectiune!
Cauzele
Acumularea pietrelor la rinichi poate surveni:
De obicei, calculii renali nu provoaca simptome, pentru ca au, in general, dimensiuni foarte mici. Doar pietrele mari la rinichi, care migreaza in uretere (tuburile care conecteaza rinichii de vezica urinara), pot provoca dureri. Asadar, litiaza renala poate provoca:
Desi litiaza renala este tratata medical, trebuie sa adopti si cateva obiceiuri care amelioreaza aceasta afectiune si care faciliteaza eliminarea pietrelor:
Mineralele si sarurile se acumuleaza in rinichi, daca nu te hidratezi suficient. Printre rolurile apei in organism se numara si cel de epurare (curatare a organismului). Bea, minim, doi litri de apa zilnic ca sa te asiguri ca elimini calculii.
Sarea este, deseori raspunzatoare, de problemele renale, din cauza cantitatii mari de sodiu. Adauga mai putina sare in mancare decat de obicei. De asemenea, evita sau micsoreaza consumul de alimente care contin multa sare, precum:
Nu exagera cu proteinele de origine animala (carnea de pui, de porc, de vita, ouale), si inlocuieste-le, mai degraba, cu proteine de origine vegetala (leguminoase boabe, nuci si seminte, produse pe baza de soia, spirulina)
Deoarece oxalatul se gaseste in compozitia pietrelor la rinichi, trebuie sa limitezi aportul acestuia din alimentatie. Alimentele bogate in oxalat sunt:
Atat un nivel scazut de calciu cat si un nivel ridicat al acestui mineral favorizeaza formarea de calculi renali. De asemenea, excesul de vitamina C sau D este asociat cu aceasta afectiune. O cantitate prea mare de vitamina C sau D apare doar in cazul unei suplimentari necorespunzatoare. Asigura-te ca mananci echilibrat si vei avea un aport optim al acestora. Alimentele bogate in calciu sunt lactatele, ouale, semintele de susan, cerealele fortificate.
Asadar, calculii renali pot fi eliminati, cu usurinta, cu ajutorul unui tratament adecvat si al unor obiceiuri alimentare corespunzatoare.
Spune-ne opinia ta despre
"5 obiceiuri sanatoase, daca ai piatra la rinichi"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
6 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre vitamina B12
Vitamina B12 este o vitamina necesara pentru functionarea optima a organismului nostru si contribuie la formarea celulelor rosii din sange (eritrocite), la functionarea nervilor si la mentinerea functiei cognitive. [detalii]
Cum sa ameliorezi in mod natural infectiile urinare
Studiile arata ca peste 50% din femei s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu o infectie urinara. Aceasta afectiune nu este neaparat grava, insa nu trebuie nici neglijata, pentru ca poate recidiva sau se poate agrava. [detalii]
Alimente benefice persoanelor care sufera de indigestie
Atunci cand mananci prea iute, prajit sau foarte gras, s-ar putea sa te confrunti cu indigestie. Aceasta afectiune este destul de comuna si nu trebuie sa te ingrijorezi. Schimba-ti usor alimentatia si in scurt timp te vei simti mai bine. [detalii]
3 sfaturi prin care iti poti regenera ficatul
Ficatul este un organ extrem de important pentru functionarea optima a organismului nostru. Din pacate insa acesta absoarbe toate toxinele din corp atunci cand filtreaza sangele si uneori se poate imbolnavi. [detalii]
Factori care predispun la decompensarea tiroidei
Intrebarile care staruie in minte fiecaruia dintre noi sunt: putem sa evitam aparitia bolilor de tiroida? Si daca da, in ce fel? [detalii]