de Elena-Alina Constantinescu 20 Dec 2016
Tags:
Aromaterapia este mai mult decat o forma de relaxare, este o modalitatea de tratament sau de prevenire a bolilor prin folosirea uleiurilor esentiale. Ea poate reduce durerea si anxietatea si poate imbunatati memoria de scurta durata. De asemenea, cu ajutorul aromaterapiei se poate preveni caderea parului sau mancarimile produse de eczeme.
In toate acestea, plantele din care se extrag esentele cu efect de binefacere asupra organismului au un rol fundamental. Florile au un potential foarte mare aromaterapeutic, trandafirul distingandu-se ca o forma suava de tratament senzorial destul de des intalnita.
Unul dintre cei mai potriviti trandafiri pentru extragerea uleiului esential si a apei de trandafir este Rosa Damascena Trigintipetala. Florile trandafirului sunt foarte parfumate, din ele obtinandu-se cu 30% mai mult ulei esential fata de oricare alt trandafir din familia damascenelor. Acest trandafir este cultivat in mod special in Bulgaria (Kazanlak), Iran (Kashan) sau Turcia (Isparta). Prin aromaterapie, uleiul de trandafir ajuta la ameliorarea depresiei si a lipsei de incredere in sine. Printre alte flori cu efect terapeutic, se mai regasesc ylang ylang, iasomia, ienuparul, chiparosul, levantica, musetelul, tuberoza si altele.
Practica folosirii uleiurilor esentiale pentru igiena, terapie si ritualuri dateaza inca din timpul civilizatiilor antice - chineza, indiana, egipteana, greaca si romana. O carte aparuta in secolul I, "De Materia Medica", descrie uleiurile, dar si credintele momentului referitoare la proprietatile de vindecare ale acestora. Uleiurile obtinute prin distilare se folosesc ca medicamente din secolul al XI-lea, cand Avicenna a reusit sa separe uleiurile esentiale prin aceasta noua procedura. Bazele aromaterapiei apartin, insa, chimistului francez René Maurice Gattefossé care a descoperit accidental proprietatile curative ale uleiului esential de lavanda. Acest lucru se intampla in secolul XX.
Aromele, o modalitate de inductie a unei stari mai bune
Exista doua mecanisme prin care aromoterapia actioneaza. Primul consta in efectul pe care il au aromele asupra creierului, in special asupra sistemului limbic. Cel de al doilea mecanism il constituie efectul farmacologic direct al uleiurilor esentiale.
Puterile vindecatoare ale aromaterapiei se manifesta dupa ce uleiurile esentiale au fost inhalate, masate pe piele sau ingurgitate. Cea mai eficienta metoda este, bineinteles, masajul, terapia prin arome combinandu-se cu efectele placute de relaxare ale masajului.
Stiintific, nu exista inca dovezi concrete asupra efectelor aromaterapiei, respectiv a starii de bine resimtita de oameni dupa ce au practicat acest ritual. Explicatiile raman inca la un nivel interpretativ, nefiind exclus nici efectul Placebo. Una dintre teorii sustine ca aromele sunt preluate de receptorii olfactivi si transmisi catre creier, unde stimuleaza zonele cerebrale implicate in formarea si stocarea emotiilor si a memoriei. O alta explicatie consta in interactiunea dintre sangele in care au ajuns componente ale uleiurilor cu hormonii si enzimele.
Afectiuni care se pot ameliora prin aromaterapie
Chiar daca nu e demonstrata in totalitate, aromoterapia are efecte pozitive asupra organismului si a multor afectiuni ale acestuia. Astfel, indigestia si spasmele musculare se trateaza cu menta, musetel, portocale, lamaie, scortisoara si lavanda.
Sinuzita, inflamarea cailor respiratorii superioare si bronsita primesc ajutor de la eucalipt, pin, cimbru si santal. Tamaia si moscul alb sunt recomandate pentru raceli si scaderea imunitatii.
Gripa, racelile, durerile in gat sau amigdalita se vindeca mai usor daca sunt administrate uleiuri esentiale de cimbru, pin, eucalipt, arbore de ceai, scortisoara si rozmarin. In caz de febra, busuiocul, menta, cimbrul, lamaia, salvia, arborele de ceai si eucaliptul fac minuni.
Daca ai hipertensiune, palpitatii sau esti stresat, poti incerca un moment de relaxare inhaland arome de ylang-ylang, lavanda sau lamaie. Poti stimula circulatia cu rozmarin, eucalipt, pin, menta si cimbru. Iar pentru o imunitate mai buna, poti apela cu incredere la uleiurile esentiale de busuioc, iasomie, menta, ylang-ylang, neroli (Citrus Bigaradia) si rozmarin.
Sursa: FamousRoses.eu
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Afectiuni care se pot ameliora prin aromaterapie"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
6 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre vitamina B12
Vitamina B12 este o vitamina necesara pentru functionarea optima a organismului nostru si contribuie la formarea celulelor rosii din sange (eritrocite), la functionarea nervilor si la mentinerea functiei cognitive. [detalii]
Cum sa ameliorezi in mod natural infectiile urinare
Studiile arata ca peste 50% din femei s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu o infectie urinara. Aceasta afectiune nu este neaparat grava, insa nu trebuie nici neglijata, pentru ca poate recidiva sau se poate agrava. [detalii]
Alimente benefice persoanelor care sufera de indigestie
Atunci cand mananci prea iute, prajit sau foarte gras, s-ar putea sa te confrunti cu indigestie. Aceasta afectiune este destul de comuna si nu trebuie sa te ingrijorezi. Schimba-ti usor alimentatia si in scurt timp te vei simti mai bine. [detalii]
3 sfaturi prin care iti poti regenera ficatul
Ficatul este un organ extrem de important pentru functionarea optima a organismului nostru. Din pacate insa acesta absoarbe toate toxinele din corp atunci cand filtreaza sangele si uneori se poate imbolnavi. [detalii]
Factori care predispun la decompensarea tiroidei
Intrebarile care staruie in minte fiecaruia dintre noi sunt: putem sa evitam aparitia bolilor de tiroida? Si daca da, in ce fel? [detalii]