Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva? Cauze si simptome
de Laura Galescu 30 Mar 2018
Tags: tulburarea obsesiv compulsiva obsesie anxietate depresie
Tulburarea obsesiv-compulsiva este dominata de prezenta obsesiilor si a compulsiilor care produc anxietate, sunt consumatoare de timp, mai mult de o ora pe zi si interfereaza semnificativ cu rutina normala si activitatile sociale, profesionale sau scolare.
Obsesiile sunt ganduri, impulsuri, indoieli, fobii obsesive sau imagini recurente si persistente ce sunt resimtite ca fiind intruzive si neadecvate, parazitand gandirea si determinand stresul.
Compulsiile sunt acte mentale sau comportamente repetitive (spalatul pe maini, aranjarea, colectionarea, verificarea, rectificarea etc.) folosite de om pentru a reduce anxietatea, suferinta sau pentru prevenirea unui eveniment sau a unei situatii temute.
Majoritatea compulsiilor se coreleaza cu obsesii pe care incearca sa le anuleze, insa exista si compulsii neprecedate de obsesii, ci doar de o stare de tensiune si disconfort crescut, pe care incearca sa o reduca sau anuleze pentru moment. Compulsiile au un caracter repetitiv, neadecvat, excesiv, parazitant si ocupa o mare parte din timpul subiectului.
Persoanele care au aceasta tulburare devin constiente de ea si fac eforturi pentru a ignora si reprima obsesiile prin acte mentale sau comportamentale pentru a se opune acestora.
Mai mult, trairile obsesive se coreleaza cu o importanta incetinire a derularii vietii psihice. Obsesivul comunica putin si rar altora trairile sale, de aceea si contactul cu specialistii e la mult timp dupa debut (la 5 pana la 10 ani de la debut) si avem o subdiagnosticare a acestei patologii.
Varsta de debut este considerata a fi intre 20 si 35 de ani, cu un debut mai precoce la sexul masculin. S-au descris insa cazuri si cu debut in perioada infanto-juvenila. Boala TOC nu este considerata a avea legatura cu nivelul de inteligenta.
La multe persoane, debutul simptomatologiei are loc dupa o situatie stresanta. Evolutia tulburarii este variabila, dar acestea sunt predispusi frecvent spre depresie sau anxietate.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 09 Feb 2021
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 19 Ian 2021
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Top cele mai citite articole din site