Suferi de depresii sezoniere?
de Laura Voica 13 Mai 2014
Tags: depresie sezoniera tulburari afective sezoniere depresie
Tulburarile afective sezoniere reprezinta un tip de depresie care apare in timpul aceluiasi sezon in fiecare an. Este posibil sa fi avut o tulburare afectiva sezoniera daca te-ai simtit deprimat in ultimele doua ierni dar te-ai simtit mult mai bine primavara si vara. Oricine poate suferi de tulburari afective sezoniere, dar este mai des intalnita la:
-
Femei.
-
Oameni care traiesc departe de ecuator, unde lumina zilei dureaza doar cateva ore.
-
Persoane cu varste cuprinse intre 15 si 55 de ani.
-
Persoanele care au o ruda apropiata care sufera de tulburari afective sezoniere.
-
Tulburarile afective sezoniere sunt uneori denumite depresie de iarna sau depresie sezoniera.
Care sunt cauzele depresiilor sezoniere?
Expertii nu sunt siguri care sunt cauzele tulburarilor afective sezoniere dar cred ca ar putea fi cauzata de o lipsa a luminii soarelui.
Lipsa luminii poate duce la:
- Perturbarea " ceasului biologic ", care controleaza model de somn -veghe si alte ritmului circadian.
- Determina scaderea nivelului de serotonina, o substanta chimica din creier care afecteaza starea de spirit.
Care sunt simptomele tulburarilor afective sezoniere?
Daca suferiti de aceasta afectiune ati putea avea aceste simptome:
- Va simtiti trist, morocanos, cu toane sau anxios.
- Va pierdeti interesul pentru activitatile obisnuite.
- Manancati mai mult si aveti pofta de carbohidrati, cum ar fi painea si pastele.
- Cresteti in greutate.
- Dormiti mai mult, dar inca va mai simtiti obosit.
- Aveti probleme de concentrare.
Simptomele apar si dispar in aceleasi perioade ale anului? Cele mai multe persoane cu tulburari afective sezoniere au simptomele redate mai sus incepand cu luna septembrie sau octombrie si se simt mai bine prin aprilie sau mai.
Cum este diagnosticata aceasta afectiune?
Este destul de greu sa se faca o diferenta intre aceasta afectiune si alte tipuri de depresie, deoarece multe dintre simptomesunt aceleasi. Pentru a diagnostica depresia sezoniera, este posibil ca medicul sa va intrebe daca :
- Ati fost deprimat in timpul aceluias sezon si v-ati simtit mai bine atunci cand sezoanele s-au schimbat timp de cel putin doi ani la rand.
- Aveti simptome care apar adesea cu aceasta afectiune, cum ar o senzatie mai mare de foame ( mai ales pofta de carbohidrati ), cresterea in greutate, dormiti mai mult decat de obicei.
- Daca o ruda apropiata - un parinte, frate sau sora, a suferit de tulburari afective sezoniere.
Posibil sa aveti nevoie de teste de sange pentru a exclude alte afectiuni care pot cauza simptome similare, cum ar fi hipotiroidism.
Cum se trateaza?
Terapia cu lumina este principalul tratament pentru tulburarile afective sezoniere. Medicamente si ore de terapie te pot ajuta, de asemenea.
Terapia cu lumina
Expertii cred ca terapia cu lumina actioneaza prin resetarea ceasului biologic. Aceasta ajuta cei mai multi oameni care au aceasta afectiune si este usor de utilizat.
Exista doua tipuri de terapie cu lumina:
- Tratament cu lumina stralucitoare. Pentru acest tratament, plasati sursa de lumina, la o anumita distanta de tine pe un birou sau masa. Apoi, stai cu fata la lumina in timp ce cititi, in timp de luati micul dejun sau lucrati la un calculator.
- Simularea rasaritului. Pentru acest tratament,aveti nevoie de o lumina slaba care sa patrunda dimineata in timp ce dormi si care sa devina din ce in ce mai puternica, ca un rasarit de soare.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 09 Feb 2021
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 19 Ian 2021
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]