de Alege Sanatos 13 Iul 2015
Tags:
Sindromul colonului iritabil (SCI) este una din cele mai intalnite tulburari gastrointestinale ce presupune tulburari de tranzit (inclusiv diaree, constipatie sau ambele), dureri abdominale, crampe si balonare. Este de doua ori mai des intalnita la femei decat la barbati si apare de obicei la adultii tineri, cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.
Printre cauzele acestui sindrom se numara alimentatia saraca in fibre vegetale, factorii genetici, alergiile si intolerantele la diverse alimente, stresul, anxietatea, infectiile intestinale, modificarile hormonale si administrarea indelungata de antibiotice.
Simptomele variaza mult de la un caz la altul, insa cele mai frecvente sunt alternanta perioadelor de diaree si de constipatie, balonarea, crampele, prezenta mucusului in scaun, oboseala, anxietatea si greata.
Constipatia este deseori insotita de dureri abdominale si balonari dureroase, in timp ce cazurile cu diaree prezinta dureri abdominale severe.
Cum poate fi tratat sindromul colonului iritabil?
Majoritatea pacientilor isi pot controla simptomele prin urmarea unei diete corespunzatoare prin care se elimina alimentele care baloneaza si care creeaza disconfort abdominal, precum lactatele, fructele crude, citricele, grasimile, prajelile, ciocolata, indulcitorii artificiali, bauturile carbogazoase, varza, cartofii si legumele pastai.
Se recomanda consumul de alimente care nu irita colonul si care sunt tolerate bine, precum fibrele vegetale, orezul, bananele, morcovii fierti.
Pacientii sunt indrumati sa evite consumul de grasimi animale, deoarece acestea sunt foarte greu de digerat, precum si zaharul si mierea in toate variantele lor, inclusiv indulcitorii artificiali.
Se mananca incet si se mesteca foarte bine mancarea, pentru a evita balonarea si a usura digestia. De asemenea, este important sa se bea multa ape intre mese. Trebuie evitat consumul de bauturi carbogazoase, alcool, cafea si alte bauturi care contin cofeina.
Reducerea stresului joaca un rol esential in diminuarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Activitatea fizica regulata ajuta de asemenea la reglarea digestiei.
Sursa foto: pixabay.com
Castiga lupta cu bolile de inima!
Comanda lucrarea Inima Sanatoasa in Corp Sanatos >>Spune-ne opinia ta despre
"Suferi de sindromul colonului iritabil?"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Boala de reflux gastroesofagian: cauze, simptome si optiuni de tratament
Boala de reflux gastroesofagian apare atunci cand acidul gastric revine cu recurenta la nivelul esofagului, provocand astfel iritatii si o serie de alte simptome la fel de neplacute, de impact asupra calitatii vietii. In mod normal, sfincterul esofagian interior, localizat la capatul inferior al esofagului, se inchide dupa ce alimentele trec in stomac. [detalii]
Picaturile anti-alcool: Cum te pot ajuta sa scapi de dependenta de alcool
Problema dependentei de alcool a inceput sa fie una reala si la noi in tara, si afecteaza atat persoanele mai in varsta, dar si tinerii. Desi nu este usor sa scapi de aceasta dependenta, cu vointa si un plan bine pus la punct cu siguranta vei reusi. [detalii]
Tratamente naturale pentru combaterea crampelor musculare (carcei)
Probabil nu doar o data ti s-a intamplat sa ti se puna un carcel la picior si sa nu stii ce sa faci sau cum sa scapi mai repede de aceasta durere involuntara. Desi nu dureaza mult, poate fi foarte suparatoare si iti poate strica buna dispozitie. [detalii]
Afectiuni care pot fi tratate cu uleiul de armurariu
In magazinele de tip plafar poti sa regasesti uleiul de armurariu, un ulei care poate fi utilizat ca remediu naturist pentru diverse probleme de sanatate. Acesta are in compozitia sa un complex de flavonoide cu efecte puternic antioxidante si antiinflamatorii, care ajuta la protejarea si regenerarea celulelor hepatice. [detalii]
Riscurile la care te supui daca nu stai intr-o pozitie corecta la calculator
In ziua de astazi calculatorul face parte din viata noastra si petrecem multe ore in fata lui indiferent daca avem un job care prespune operarea lui sau nu. Din pacate insa, nu stam intr-o pozitie corecta atunci cand il folosim si in timp acest lucru se poate reflecta in sanatatea noastra. [detalii]