de AlegeSanatos.ro 13 Iul 2015
Tags:
Sindromul colonului iritabil (SCI) este una din cele mai intalnite tulburari gastrointestinale ce presupune tulburari de tranzit (inclusiv diaree, constipatie sau ambele), dureri abdominale, crampe si balonare. Este de doua ori mai des intalnita la femei decat la barbati si apare de obicei la adultii tineri, cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.
Printre cauzele acestui sindrom se numara alimentatia saraca in fibre vegetale, factorii genetici, alergiile si intolerantele la diverse alimente, stresul, anxietatea, infectiile intestinale, modificarile hormonale si administrarea indelungata de antibiotice.
Simptomele variaza mult de la un caz la altul, insa cele mai frecvente sunt alternanta perioadelor de diaree si de constipatie, balonarea, crampele, prezenta mucusului in scaun, oboseala, anxietatea si greata.
Constipatia este deseori insotita de dureri abdominale si balonari dureroase, in timp ce cazurile cu diaree prezinta dureri abdominale severe.
Cum poate fi tratat sindromul colonului iritabil?
Majoritatea pacientilor isi pot controla simptomele prin urmarea unei diete corespunzatoare prin care se elimina alimentele care baloneaza si care creeaza disconfort abdominal, precum lactatele, fructele crude, citricele, grasimile, prajelile, ciocolata, indulcitorii artificiali, bauturile carbogazoase, varza, cartofii si legumele pastai.
Se recomanda consumul de alimente care nu irita colonul si care sunt tolerate bine, precum fibrele vegetale, orezul, bananele, morcovii fierti.
Pacientii sunt indrumati sa evite consumul de grasimi animale, deoarece acestea sunt foarte greu de digerat, precum si zaharul si mierea in toate variantele lor, inclusiv indulcitorii artificiali.
Se mananca incet si se mesteca foarte bine mancarea, pentru a evita balonarea si a usura digestia. De asemenea, este important sa se bea multa ape intre mese. Trebuie evitat consumul de bauturi carbogazoase, alcool, cafea si alte bauturi care contin cofeina.
Reducerea stresului joaca un rol esential in diminuarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Activitatea fizica regulata ajuta de asemenea la reglarea digestiei.
Sursa foto: pixabay.com
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]