de Elena-Alina Constantinescu 18 Mai 2017
Tags:
Hepatitele virale se regasesc intre primele 10 boli infectioase letale si reprezinta principala cauza etiologica a cirozei si a cancerului hepatic. La nivel mondial, aproximativ 400 de milioane de oameni sunt afectati de hepatitele virale, ceea ce constituie o veritabila "epidemie silentioasa".
Hepatita virala A (HAV)
Transmisa prin ingestie de alimente, apa contaminata sau prin contact direct cu persoana infectata, hepatita virala A se poate manifesta epidemic, pe fondul deficientelor de igiena personala.
Preventia se bazeaza pe respectarea regulilor de igiena personala, colectiva si pe vaccinare.
Hepatita virala E (HEV)
Este transmisa preponderent pe cale digestiva (in special prin apa contaminata).
Preventia se bazeaza pe mentinerea potabilitatii apei, pe respectarea regulilor de igiena personala si pe evitarea consumului de peste insuficient prelucrat termic, spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor.
Hepatita virala B (HBV)
Hepatita virala B este o importanta problema de sanatate publica si prin potentialul de cronicizare, cu evolutie spre ciroza hepatica si carcinom hepatocelular, transmiterii facile prin contactul cu sangele sau alte fluide biologice (HBV este de 50-100 de ori mai infectios decat HIV-ul in caz de intepatura accidentala cu ac contaminat - ceea ce-l transforma intr-un permanent pericol profesional pentru personalul medical).
Preventia se bazeaza pe vaccinare si implementarea strategiilor de siguranta a tratamentului parenteral, a transfuziilor de sange, etc.
Hepatita virala C (HCV)
Se transmite parenteral prin transfuzii de sange, prin instrumentarul medical inadecvat sterilizat, prin consumul de droguri injectabile (fara asigurarea seringilor si acelor de unica folosinta) si mai rar, prin transmitere sexuala. HCV se transmite de 10 ori mai usor decat virusul HIV si poate supravietui la temperatura camerei, pe diverse suprafete din mediul inconjurator, cel putin 16 ore.
In lipsa unui vaccin antiHCV, preventia este nespecifica prin reducerea expunerii, screening-ul donatorilor de sange, cresterea sigurantei produselor transfuzabile, decontaminarea/sterilizarea adecvata in mediul de spital, asigurarea seringilor/acelor de unica folosinta, utilizarea obiectelor de igiena personala strict individualizate.
Hepatita virala D (HDV)
Virusul hepatitic D este un virus defectiv, necesita prezenta HBV pentru realizarea infectiei si asigurarea replicarii. Astfel, poate fi gasit doar la persoanele infectate cu HBV.
Transmiterea se realizeaza prin contactul cu sangele contaminat. Preventia se bazeaza pe profilaxia HBV prin vaccinare, precum si pe evitarea expunerii (prin utilizarea periutelor de dinti, lamelor, truselor de manichiura/pedichiura personale, evitarea acelor si instrumentarului folosit, a tatuajelor, piercing-urilor).
Sursa: dspb.ro
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]