3 retete de paine delicioasa
de Laura Galescu 07 Feb 2018
Tags: reteta paine cu cartofi reteta paine cu nuci reteta paine irlandeza
Cu siguranta incerci sa reduci consumul de paine de obicei, dar ce-ar fi sa faci o exceptie si sa savurezi o paine facuta chiar de tine? Va fi o modalitate geniala de a-ti surprinde iubitul sau familia. Doar adu-ti aminte de mirosul de paine calda din copilarie si sigur vei avea un zambet pe fata.
Incearca una dintre aceste retete:
1. Paine irlandeza cu bicarbonat de sodiu
Este o reteta simpla si usoara, care se prepara intr-un timp foarte scurt. Acest tip de paine nu necesita dospire. Va creste datorita reactiei dintre acidul din laptele batut si bicarbonatul de sodiu, care aereaza aluatul.
Ingrediente pentru o paine:
250 g de faina alba
250 g faina integrala
1 lingura de sare
1 lingura de bicarbonat de sodiu
400 ml lapte batut.
Amesteca cele doua tipuri de faina cu sarea si bicarbonatul intr-un castron mare si mixeaza-le foarte bine. Fa un mic orificiu in mijloc si pune jumatate din cantitatea de lapte batut. Incepe sa incorporezi faina amestecand cu ajutorul unei furculite in sensul acelor de ceasornic. Continua sa adaugi lapte batut pana ce aceasta este cuprinsa in totalitate in compozitie. Este posibil sa nu fie nevoie sa folosesti intreaga cantitate de lichid. Acest lucru depinde de tipul fainii utilizate.
Muta aluatul din castron pe masa sau pe blatul de bucatarie, peste care ai presarat putina faina. Modeleaza-l sub forma unei bile si aplatizeaza-l usor cu ajutorul palmei. Este foarte important sa lucrezi rapid, pentru ca bicarbonatul de sodiu se activeaza repede. Incalzeste cuptorul la 200°C. Asaza painea intr-o tava peste care ai pus hartie pergament.
Cu varful unui cutit imparte suprafata painii in patru si presara putina faina deasupra. Coace-o timp de 30 de minute sau pana ce crusta devine maronie.
2. Paine cu nuci
Ingrediente:
1kg de faina integrala
650 ml apa calduta
30 g drojdie proaspata
2 linguri de zahar
1 lingura de sare
200 g nuci.
Pune faina pe suprafata de lucru sau intr-un bol. Adauga jumatate din apa, drojdia, zaharul si sarea, si incepe sa amesteci cu o furculita.
Continua sa incorporezi faina adaugand treptat si restul de apa. Imediat ce aluatul tau incepe sa prinda forma, pune si nucile, si framanta timp de inca 4 – 5 minute, pana ce devine elastic. Lasa-l la dospit intr-un castron acoperit cu folie alimentara pentru a-si dubla volumul.
Modeleaza aluatul in forma dorita si lasa-l la crescut pentru cel putin 30 minute. Coace painea 25-30 de minute la 180°C.
3. Paine cu cartofi
Desi este mai dificil de lucrat cu acest tip de aluat, rezultatul este pe masura.
Ingrediente:
650 g faina alba
500 g cartofi albi fierti
150 ml apa
10g drojdie uscata
2 lingurite de sare
2 linguri de ulei.
Zdrobeste foarte bine cartofii fierti intr-un bol. Adauga faina si omogenizeaza amestecul. Acesta va capata o textura sfaramicioasa. Pune si sarea, drojdia si uleiul, si framanta pana ce aluatul devine omogen.
Lasa-l la dospit intr-un castron uns cu ulei, acoperit cu folie alimentara. Imediat ce si-a dublat volumul, pune-l pe suprafata de lucru si scoate aerul din el intinzandu-l cu degetele. Din cand in cand, presara putina faina pentru a putea sa-l modelezi, deoarece il vei simti usor lipicios la mana.
Da-i forma, pune-l in tava si lasa-l sa creasca pentru a doua oara, timp de ora. Coace painea in cuptorul incins la 200°C.
Nota articol: 4.3 din 5 (10 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Slabeste pana la 5 kilograme intr-o saptamana cu dieta cu oua
de AlegeSanatos.ro 14 Ian 2022
Ca sa slabesti rapid un numar relativ mare de kilograme intr-un timp scurt nu ai nevoie sa te infometezi. De fapt, nici nu ar trebui sa iei in considerare aceasta varianta, pentru ca efectele ei nu vor fi de durata, ba chiar te poti ingrasa mai mult. Trebuie sa incerci neaparat dierta cu oua! [detalii]
BIO: Ce inseamna, avantaje, sfaturi si recomandari
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Produsele alimentare bio sunt fabricate, procesate si preparate, fara utilizarea substantelor chimice. Deoarece agricultura bio interzice utilizarea pesticidelor, a ingrasamintelor chimice sau a conservantilor artificiali, produsele din aceasta categorie câstiga din ce in ce mai mult in popularitate. Consumatorii devin mai constienti de beneficiile alimentelor bio, deoarece sunt mai sanatoase in comparatie cu cele conventionale. [detalii]
Cum sa mananci mai putina sare. 7 sfaturi de care sa tii cont
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Pentru ca preparatele culinare sa aiba gust este necesara utilizarea sarii, insa nu in mod excesiv. Din pacate insa, foarte multe persoane consuma mult prea multa sare, uneori fara sa isi dea seama, fiindca majoritatea produselor din comert contin aces ingredient. [detalii]