de AlegeSanatos.ro 08 Oct 2018
Tags:
Creierul este un organ uimitor care, desi cantareste doar trei kilograme, controleaza toate functiile corpului si interpreteaza informatiile din lumea exterioara. Daca te preocupa sa iti imbunatatesti performantele, afla ca sunt cateva obiceiuri care iti protejeaza memoria si te rasplatesc cu vitalitate.
Inteligenta, creativitatea, emotiiile si memoria sunt cateva lucruri coordonate de creier, de aceea trebuie sa ai grija sa il protejezi, respectand aceste patru obiceiuri sanatoase:
„Invata o limba straina” sau „invata zilnic o strofa dintr-o poezie” sunt sfaturi pe care le auzi des in jurul tau cand se vorbeste despre gimnastica mintii. Insa, trebuie sa stii deja ca avantul tehnologiei nu numai ca iti usureaza viata, dar te si sprijina sa evoluezi, sa inveti lucruri noi, mai repede si mai bine.
De exemplu, iti poti antrena memoria folosind aplicatii pe care le poti accesa oricand, pe laptop sau pe telefonul mobil. Aceste aplicatii sunt concepute pentru a viza anumite zone ale mintii si pentru a imbunatati memoria si claritatea in gandire.
Exista o serie de aplicatii originale si inteligent construite sub forma unor jocuri pe care le poti utiliza usor pe telefon. Daca folosesti transportul in comun si, de obicei, citeai ultimele stiri pe telefon, acum poti sa te joci pe aceste aplicatii si sa iti antrenezi mintea, intr-un mod placut si eficient.
Desi cunosti importanta alimentatiei, iti este uneori greu sa tii cont de toate recomanarile si sa iti faci cumparaturile astfel incat sa iti iei din alimente toti nutrientii. Sezonalitatea fructelor si legumelor iti poate influenta dieta si face greoaie aprovizionarea.
Unele plante care sunt eficiente pentru o buna memorie, dar care cresc doar in anumite zone sunt recomandate sa fie utilizate sub forma de suplimente, pentru a monitoriza exact cantitatea consumata. Zona asiatica este o sursa bogata in plante folosite pentru suplimentarea dietei. De exemplu, se cunosc multe despre beneficiile Ginkgo Biloba, arbore care se gaseste doar intr-o regiune restransa din sud-estul Chinei si al carui consum sprijina functiile cognitive prin oxigenarea creierului.
Practicat pe termen lung, sportul aduce beneficii uimitoare sanatatii si genereaza o stare de bine, prin eliberea de endorfine. De asemenea, sportul te ajuta sa micsorezi secretia de cortizol - principalul hormon de stres.
Activitatea fizica ajuta la o mai buna irigare a creierului, ceea ce iti portejeaza sanatatea pe termen lung. Un studiu publicat pe Mayo Clinic demonstreaza ca persoanele cu un stil de viata activ sunt mai putin predispuse la declin mental si au sanse mai mici sa dezvolte boala Alzheimer.
Nu trebuie sa iti faceti abonament la sala pentru a face sport, exista o multime de antrenamente pe care le poti efectua in intimitatea propriei case.
Dincolo de asta, ia decizii constiente si la birou, pentru a fi mai activ: urca scarile si evita liftul, renunta la masina personala de cel putin două-trei ori pe saptamana si alege bicicleta, in acelasi timp nu uita sa te ridici de pe scaun la fiecare 45-60 minute pentru o pauza de cinci-zece minute. Urmand aceste sfaturi simple, trupul si creierul iti vor multumi!
Jeff Iliff, neurolog de la Universitatea Oregon a explicat in timpul unei prezentari ca, desi creierul ramane activ in timpul somnului, el trece printr-un proces benefic, de refacere. Acest mecanism al sau te ajuta sa te concentrezi, prin imbunatatirea legaturilor neuronale. In acelasi timp, somnul odihnitor iti protejeaza sanatatea, prin intarirea sistemului imunitar.
Procesul prin care trece creierul tau in timpul somnului seamana foarte bine cu cel de curatenie si improspatare a casei in care locuiesti. In mod asemanator, daca iti doresti o buna functionare a creierului pe timp indelungat ai grija sa dormi suficient astfel incat el sa aiba timp sa proceseze informatia de peste zi.
Pentru adultii cu varste cuprinse intre 26-64 ani, un somn continuu de 7-9 ore pe noapte este ideal, iar rezultatele unei odihne corespunzatoare se vad imediat dupa trezire.
Vestea buna in ceea ce priveste sanatatea creierului este ca aceasta poate fi sustinuta cu pasi mici. Un stil de viata activ, deschiderea in fata noutatilor tehnologice, alaturi de o dieta nutritiva, echilibrata de suplimente (atunci cand este nevoie) si un somn odihnitor sunt elementele castigatoare care iti imbogatesc calitatea vietii si memoria pe termen lung.
Odata intrate intr-un nou an, foarte multe persoane decid sa isi imbunatateasca dieta. Este, de altfel, una dintre rezolutiile cele mai comune de inceput de an. O dieta echilibrata te ajuta sa iti mentii sanatatea la cote ridicate, sa ai energie, sa nu mai fii atat de stresat si sa combati diversele boli de sezon. [detalii]
Detoxifierea nu este o cura de slabire, desi efectul imediat poate fi o reducere a numarului de kilograme. Detoxifierea organismului este o perioada in care ii permitem sa se reseteze, este procesul natural prin care se elimina si neutralizeaza toxinele din organism. Detoxifierea nu este nici cura de slabire, nici stil de viata, nici tratament pentru diversele probleme gastrointestinale (constipatie, colesterol) [detalii]
Alimentatia este, fara doar si poate, destul de importanta si trebuie sa avem grija atunci cand alegem mesele de zi cu zi. Ei bine, aceeasi atentie sau chiar mai mare trebuie acordata si procedeelor prin care trec ingredientele. Acestea fac cu adevarat diferenta! [detalii]
Alimentele pe care le consumi au un impact semnificativ asupra sanatatii, dar si a starii tale de bine. Desi o alimentatie echilibrata si sanatoasa poate fi usor de pus la punct, risti sa te pierzi prin tot soiul de informatii. [detalii]
Tocmai ai terminat de dezosat un piept de pui sau o bucata de carne de vita, insa ai ramas fara piper? De obicei acest condiment este foarte utilizat in domeniul culinar, insa are mai multi inlocuitori. [detalii]