Ouale: care este cel mai sanatos mod de a le consuma?
de Alege Sanatos 30 Oct 2017
Tags: oua bio cum consumi sanatos ouale proprietati oua
Ouale reprezinta un aliment incredibil de nutritiv. Ele contin relativ putine calorii, dar sunt pline de proteine, vitamine, minerale si grasimi sanatoase, in cantitati variate. Insa modul in care prepari un ou poate influenta nutrientii din acesta si, implicit, aportul de substante nutritive in organism. De asemenea, orele din zi la care consumam ouale sunt importante.
Gatitul le distruge oualor, de asemenea, orice bacterii periculoase. E mai bine sa consumam ouale gatite decat crude. Consumul de oua crude, desi este cunosiderat un tratament de catre unii nutrutionisti, creste riscul intoxicatiei cu bacteria Salmonella.
Organismul uman foloseste 91% din proteinele care exista in oua fierte, comparativ cu doar 51% din oua crude. Aceasta modificare apare deoarece caldura determina schimbari structurale ale proteinelor din oua.
In ouale crude, compusii mari de proteine sunt legati unul de celalalt, in structuri complexe. in cazul in care proteinele sunt fierte, caldura rupe legaturile slabe pe care le au, ceea ce le face mai usor de digerat, ajutindu-le sa creeze noi legaturi cu alte proteine din jurul lor.
Proteinele din oua crude pot interfera, de asemenea, cu ingestia biotinei. Daca se consuma prea multe oua crude (de exemplu, intr-o cura sau in deserturi cu albus crud de ou) biotina, o vitamina esentiala pentru metabolismul lipidelor si proteinelor, nu mai poate fi absorbita de organism. Aceasta problema poate fi rezolvata doar prin consumul galbenusului, exclusiv.
Ouale sunt, de altfel, o sursa buna de biotina, care este un nutrient important utilizat in metabolismul grasimilor si zaharurilor. Biotina este, de asemenea, cunoscuta sub numele de vitamina B7 sau vitamina H.
In ouale crude, o proteina din albus, numita avidina, se leaga de biotina, facand astfel biotina indisponibila pentru corpul tau. in cazul in care ouale sunt fierte, caldura determina modificari structurale ale avidinei, facandu-o mai putin eficace in legarea de biotina. Astfel, biotiona poate fi absorbita mai usor.
De ce sa gatesti ouale moi sau posate
Unii nutritionisti recomanda cure cu oua crude. Cu toate ca gatitul face ca unele substante nutritive din oua sa devina mai digerabile, alti nutrienti se pot deteriora in urma expunerii la caldura.
Nu este ceva neobisnuit. Cele mai multe alimente, atunci cand sunt gatite, isi reduc cantitatea de substante nutritive, in special daca sunt fierte la temperaturi ridicate pentru o perioada lunga de timp.
Un studiu a constatat ca ouale gatite si-au redus continutul de vitamine cu aproximativ 17-20% (6).
Gatitul poate, de asemenea, reduce semnificativ cantitatea de antioxidanti din oua.
Un alt studiu a constatat ca metodele de preparare comune, inclusiv microundele, fierberea si prajitul oualor, au redus cantitatea de anumiti antioxidanti cu 6-18%.
In general, s-a dovedit ca un timp de gatire mai scurt (chiar si la temperaturi ridicate), s-au dovedit a retine mai multi nutrienti.
Oua la cuptor sau prajite?
Cercetarile au aratat ca, atunci cand ouale sunt coapte timp de 40 de minute isi pierd pana la 61% din vitamina D, in comparatie cu pana la 18%, cum se intampla atunci cand sunt prajite sau fierte pentru o perioada mai scurta de timp. Gatitul la temperaturi ridicate (la cuptor) oxideaza colesterolul din oua.
Nota articol: 3.27 din 5 (15 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Ce sa mananci seara pentru a avea un abdomen plat
de Alege Sanatos 25 Sep 2024
Nu ai nevoie neaparat de o cura de slabire drastica sau sa te abtii de la toate mancarurile care iti plac pentru a avea un abdomen plat. Este mai important ce mananci seara, inainte de culcare, la cina. [detalii]
Cum sa folosesti capsulele de crom ca sa slabesti
de Alege Sanatos 20 Dec 2023
Multi dintre noi suntem in cautarea solutiei 'minune' pentru a slabi cat mai mult si cat mai repede, si de aceea apelam la diverse variante, precum suplimentele alimentare, etc., chiar daca nu ne-am documentat foarte bine inainte si nu cunoastem procesul. [detalii]
Cum sa slabesti rapid si sanatos: 3 trucuri simple
de Alege Sanatos 25 Oct 2023
Pierderea in greutate nu este deloc usoara, mai ales daca te consideri o persoana gurmanda si simti mereu nevoia de a manca lucruri apetisante si delicioase. Nu trebuie insa nici sa te infometezi ca sa iti atingi telul, ci doar sa urmezi cateva trucuri simple. [detalii]
De ce este bine sa consumi spanac primavara
de Alege Sanatos 00 00 0000
Spanacul este un aliment care merita consumat din plin primavara, atunci cand apare si este foarte proaspăt. El combate oboseala, imbunatateste calitatatea sangelui si creste vitalitatea. [detalii]