de AlegeSanatos.ro 26 Ian 2021
Tags:
Ne vopsim parul, ne coafam cu diverse produse de styling, aplicam cele mai recomandate balsamuri si masti – toate acestea, pentru a avea cel mai moale si stralucitor par. Si, totusi, acordam atat de multa atentie firului de par si atat de putina scalpului, in conditiile in care un par sanatos creste dintr-un scalp sanatos.
De aceea, ingrijirea podoabei capilare trebuie sa inceapa de la pielea capului. De aceea, nu ar fi rau sa-ti cunosti scalpul, pentru a lua masurile potrivite de ingrijire a parului. Ce este, de fapt, scalpul? Este scalpul tau sanatos? Ce obiceiuri il afecteaza? Sunt doar cateva intrebari pe care trebuie sa ti le pui, si ale caror raspunsuri le vei afla in continuare.
Scalpul este o portiune de tegument (de piele) care acopera craniul si care este format din mai multe straturi. In structura pielii se gasesc foliculii pilosi, adica radacina firelor de par. In apropierea foliculilor pilosi se afla glandele sebacee, responsabile de secretia sebumului. Acesta are rol termoreglator si de protectie, desi, atunci cand este secretat in exces, parul capata un aspect neingrijit. De asemenea, la nivelul scalpului se gasesc numeroase terminatii nervoase si vase de sange care iriga aceasta zona.
Scalpul nu este la fel la toata lumea. Din acest motiv, unele persoane tolereaza anumite produse de ingrijire, iar altele nu. Scalpul poate fi de trei tipuri:
Scalp gras: Desi la nivelul oricarui scalp exista secretie de sebum, in cazul unor persoane, glandele sebacee secretia este in exces. Acest lucru este favorizat de factorii genetici, produsele utilizate, frecventa spalarii parului, modul in care se curata scalpul sau factorii endocrini (hormonali). Persoanele care se spala foarte des parul sau care isi freaca pielea capului in timpul spalarii se confrunta, de obicei, cu un scalp prea gras. Acest lucru se intampla din cauza stimularii excesive a glandelor sebacee.
Scalp uscat: In cazul altor persoane, desi secretia de sebum este normala, scalpul este prea uscat si se descuameaza. Acest tip de scalp are nevoie de hidratare.
Scalp sensibil: Persoanele cu scalp sensibil nu tolereaza toate tipurile de sampoane si produse de styling. Anumite ingrediente din aceste produse produc probleme, cum ar fi iritatii sau matreata.
Problemele scalpului pot fi reprezentate de matreata, iritatii, mancarimi, exces de sebum, caderea parului, psoriazis si alte afectiuni medicale. Exista multi factori care favorizeaza aparitia problemelor si afectiunilor la nivelul scalpului:
Factorii genetici – unele persoane au predispozitie genetica pentru unele afectiuni sau tulburari la acest nivel.
Stres – stresul modifica nivelurile hormonale, ceea ce interfera cu toate functiile corpului. Multe persoane sufera de caderea parului in urma unor episoade stresante ale vietii.
Alimentatie – ceea ce mancam influenteaza aspectul nostru exterior si functiile organismului. Daca avem o alimentatie nesanatoasa si saraca in nutrienti inseamna ca nu asiguram organismului substantele necesare functionarii optime. De aceea, pot aparea diferite probleme de sanatate, inclusiv la nivelul pielii si scalpului.
Fumatul – fumatul creste riscul de a dezvolta numeroase boli, inclusiv alopecie (pierderea parului). Fumatul afecteaza circulatia sangvina, ceea ce inseamna ca foliculii pilosi nu vor mai primi aceeasi cantitate de oxigen si substante nutritive.
Poluarea – toxinele din mediu se pot acumula la nivelul porilor scalpului.
Varsta – odata cu inaintarea in varsta, toate structurile corpului se modifica. Scalpul se poate deteriora la batranete, ceea ce cauzeaza pierderea parului.
Medicatia – unele medicamente afecteaza temporar scalpul si foliculii pilosi. Un exemplu ar fi chimioterapia, care duce la caderea reversibila a parului.
Pentru a mentine sanatatea scalpului, trebuie sa adopti anumite obiceiuri si trucuri de ingrijire:
Persoanele care sufera de anumite afectiuni medicale trebuie sa mearga la dermatolog si sa urmeze tratamentul prescris.
Asadar, pentru a avea un par ingrijit si sanatos trebuie sa ai grija, in primul rand, de scalp. Nu ezita sa mergi la medic, daca observi semne ale unei afectiuni la acest nivel.
Parul este intotdeauna vulnerabil la factorii de mediu care ii pot diminua frumusetea naturala. De asemenea, produsele cosmetice care contin chimicale sau coafarea agresiva pot face ca podoaba ta capilara sa fie fragila, lipsita de stralucire si elasticitate. [detalii]
Pielea, cel mai mare organ al corpului, este influentata de felul in care o ingrijesti, zi de zi. [detalii]
Zona ochilor este una dintre cele mai sensibile de pe tot corpul si cea mai usor predispusa la aparitia ridurilor premature. [detalii]
Deși îngrijirea pielii iarna este o preocupare permanentă pentru femei, tot se mai pot strecura greșeli beauty în ritualul de zi cu zi. Temperaturile scăzute, umiditatea și vântul aspru al iernii nu se numără printre aliații frumuseții. Pielea se deshidratează, își pierde finețea și strălucirea și pot să apară iritații. Ca de obicei, pielea sensibilă este cea mai afectată și necesită un întreg arsenal pentru a face față tuturor provocărilor. [detalii]
In zilele noastre, pe piata se gasesc o varietate de produse de curatare, astfel ca alegerea unui sapun lichid pentru intreaga familie devine o adevarata provocare. Sa fie intens parfumat, sa hidrateze pielea, sa fie ambalat frumos sau sa contina anumite ingrediente si nutrienti. [detalii]