4 retete de sarbatori pentru vegetarieni
de Raluca Garbea 27 Dec 2017
Tags: retete vegetariene sanatate sarbatori de iarna
Pentru ca multi se intreaba ce mananca un vegetarian de Sarbatori, vom face o lista cu patru retete delicioase perfecte pentru Sarbatorile de Craciun.
1. Placinta cu budinca de ciocolata vegana
Ingrediente:
-
1 cana migdale;
-
1 cana nuci pecan;
-
1 cana curmale, fara samburi;
-
1/2 lingurita sare;
-
350 grame tofu moale;
-
1/2 cana cacao;
-
1/4 cana sirop de artar;
-
1/4 cana suc de mere;
-
1/4 cana lapte vegetal;
-
1/4 lingurita sare;
-
1/4 lingurita cafea instant (optional).
Mod de preparare:
Pune migdalele, nucile pecan, curmalele si 1/4 lingurita de sare in robotul de bucatarie, apoi faramiteaza-le. Daca nu formeaza inca un amestec asemanator cu aluatul, adauga 2 linguri de apa si amesteca din nou.
Pune continutul intr-o forma de placinta si preseaza pe margini.
Apoi, pune intr-un blender tofu, pudra de cacao, suc de mere, sirop de artar, lapte, putina sare si cafea instant. Amesteca totul pana se formeaza o crema moale. Varsa acest amestec peste crusta de tarta si intinde bine. Pastreaza tarta la frigider cel putin 12 ore.
Placinta se poate servi cu frisca de cocos si bucati de ciocolata neagra.
2. Crochete cu naut si spanac
Ingrediente:
-
200 g spanac fiert;
-
200 g naut;
-
1 ceapa mica alba;
-
2 catei usturoi mici;
-
1 lingura patrunjel tocat;
-
2 lingurite mici pudra de curry;
-
sare;
-
piper;
-
pesmet;
-
1-2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
Fierbe spanacul 2-3 minute, in apa clocotita in care adaugi o lingurita de sare. Scurge spanacul, iar, apoi, il toci marunt.
Pune spanacul in robot, adauga boabele de naut, usturoiul si ceapa curate si taiate, pudra de curry, sare si piper dupa gust.
Amesteca la viteza medie pana cand obtii o compozitie bine legata.
Apoi, faci crochetele pe care le amesteci in pesmet. Le asezi in tava de cuptor in care pui, mai intai, hartie de copt si stropesti cu putin ulei de masline.
Coci bine crochetele in cuptorul preincalzit la 180 de grade, cate 6-7 minute pe fiecare parte.
3. Lasagna vegetariana
Ingrediente:
-
1 pachet foi de lasagna;
-
1 ceapa medie, tocata;
-
2 catei de usturoi, zdrobit;
-
3 linguri ulei de masline;
-
4 cani cu sos marinara sau sos de rosii;
-
285 grame spanac;
-
450 grame branza ricotta;
-
340 grame branza de vaci;
-
2 linguri patrunjel, tocat fin;
-
sare;
-
piper;
-
2 cani mozzarella razuita.
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius si pune gratarul la mijloc. Unge cu ulei un vas de 33x22 cm.
Scoate spanacul si pune-l intr-un bol, apoi adaugi ricotta, branza de vaci, patrunjel, sare si piper.
Intr-un vas mediu pune ulei si soteaza ceapa si usturoiul aproximativ 5 minute. Adauga-le apoi peste amestecul de branza.
Asambleaza lasagna: pune sos de rosii in tava, apoi intinde foi de lasagna. Acopera cu amestecul de branza si spanac. Repeta aceasta miscare de doua ori. Vei avea trei randuri de foi, trei de branza si spanac si trei de sos.
Acopera lasagna cu folie de aluminiu si coace-o 20 de minute. Apoi, o descoperi si o mai pui la cuptor inca 5 minute, ca sa se rumeneasca deasupra.
4. Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Ingrediente:
-
5-6 ardei grasi;
-
1 cutie de ciuperci intregi sau bucati;
-
o jumatate - trei sferturi de cana de orez;
-
1 ceapa medie;
-
cateva linguri de ulei de masline;
-
sare si piper dupa gust;
-
1-2 linguri pasta de tomate sau 1-2 rosii;
-
verdeata proaspata (patrunjel, marar) si cimbru uscat.
Mod de preparare:
Curata ceapa si taie-o marunt. Intr-o tigaie adanca sau cratita pune uleiul de masline, iar, cand acesta se infierbanta, adauga ceapa. Cand s-a calit cat sa devina transparenta, adauga o cana de apa si, apoi, orezul.
Spala ardeii, iar in capatul unde se afla coada fa un orificiu pe unde vei scoate semintele din interior. Fiecare codita se curata de seminte si se pastreaza pentru a o folosi pe post de capac.
Spala ciupercile si toaca-le marunt, impreuna cu verdeata. Adauga-le in cratita cu orezul si presara deasupra putin cimbru, sare si piper.
Lasa-le putin, apoi amesteca-le bine si ia cratita de pe foc. Lasa amestecul sa se raceasca putin si apoi umple ardeii cu el.
Pune toti ardeii intr-o cratita larga incat sa incapa toti ardeii umpluti, pe care ii asezati in picioare. Pe langa marginea cratitei, pune apa amestecata cu restul de pasta de tomate sau rosii.
Cratita se pune la cuptor, pentru aproximativ 45 de minute, pana cand ciupercile, ardeii si orezul sunt bine fierte.
Sursa foto: pexels.com
Nota articol: 4.6 din 5 (5 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 23 Feb 2021
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 17 Feb 2021
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 15 Feb 2021
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 12 Feb 2021
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]