de AlegeSanatos.ro 02 Sep 2021
Tags:
Organismul nostru are nevoie zi de zi de o cantitate destul de mare de antioxidanti care se regasesc in legume si fructe, pentru o inima sanatoasa.
Specialistii recomanda chiar si 10 portii de fructe si legume pe zi. Acest lucru este destul de greu de indeplinit si ar fi bine sa va imbogatiti dieta zilnica antioxidanti precum vitaminele A, E, C, seleniu si coenzima Q10.
Antioxidantii reusesc sa neutralizeze oxigenul din radicalii liberi - produsi ai metabolismului corpului si aerului poluat, care au un efect daunator asupra organismului. Radicalii liberi slabesc tesutul celular si contribuie la dezvoltarea a diferite boli, in timp ce antioxidantii ajuta la estomparea lor.
Anumiti antioxidanti sunt produsi natural de catre corp, in timp ce altii se pot gasi in alimente. Puteti opta si pentru suplimente in acest sens.
Tipuri de antioxidanti pe care sa ii includeti in alimentatie:
1. Coenzima Q10
Aceasta substanta cu rol asemanator vitaminelor, se gaseste in fiecare celula din organism, si in cantitati foarte mari in inima, dar nivelul ei scade odata cu inaintarea in varsta.
Pe langa rolul de antioxidant, coenzima Q10 contribuie la producerea de energie necesara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului.
Tratamentul pe baza de coenzima Q10, administrat in cantitati suficient de mari, este recomandat in primele stadii de insuficienta cardiaca congestiva (in termen de un an sau doi de la diagnosticare), ajutand la buna functionare a partilor sanatoase ale inimii.
2. Vitamina A
Aceasta vitamina, de asemenea liposolubila, este un derivat al pigmentilor care dau culorile unor legume sau fructe, altfel cunoscuti sub denumirea de carotenoide. Desi exista in jur de 600 de astfel de pigmenti naturali, organismul uman foloseste, intr-un mod semnificativ, numai 6 dintre acestia. Cel mai cunoscut este beta-carotenul, prezent in alimentele in care se gasesc toate celelalte 5 carotenoide importante.
3. Vitamina C
Avand rolul de antioxidant, vitamina C protejeaza inima impotriva deteriorarii cauzate de colesterolul LDL. Foarte multi cercetatori considera fructele si legumele ca fiind o sursa mai buna de vitamina C, in comparatie cu suplimentele alimentare.
Cantitatea recomandata de vitamina C este de 1,000 mg, dar aparatul cardiovascular poate beneficia chiar si de 100 mg pe zi.
4. Vitamina E
Discutiile legate de vitamina E sunt impartite in ce priveste efectivitatea sa in lupta cu bolile de inima. Anumite cercetari „demonstreaza” ca, pana si cele mai mici doze de vitamina E, ar putea ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral ischemic (ischemie cerebrala)
5. Seleniu
Lipsa seleniului din sange coreleaza cu nivelul scazut HDL si riscul ridicat de boli ale inimii. Pentru ca sistemul imunitar sa functioneze normal, acest oligoelement trebuie sa se gaseasca in cantitati suficiente in organism. Seleniul poate fi adaugat usor unui regim alimentar, prin includerea unor produse naturale bogate in acest oligoelement, precum carnea, painea din grau integral, nucile braziliene.
Spune-ne opinia ta despre
"5 antioxidanti necesari pentru o inima sanatoasa"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Alimente pe care NU trebuie sa le consumati vara
Nimanui nu ii place sa se abtina de la a consuma alimentele preferate, insa in anumite momente suntem obligati sa ne revizuim meniul zilnic. Vara chiar ar trebui sa eliminam anumite produse, in mare parte din cauza temperaturilor care cresc excesiv. [detalii]
De ce NU este bine sa ii dai copilului tau iaurt cu fructe
Combinatia de iaurt si fructe nu este neaparat cea mai fericita, cu atat mai putin daca vorbim despre cea pe care o regasim in magazine. [detalii]
5 motive sa consumati mai des vinete in perioada verii
Vara este un anotimp in care apar foarte multe fructe si legume de sezon si este pacat sa nu profitati de ele. Noi va recomandam sa consumati in aceasta perioada mai des vinete, pentru ca sunt foarte sanatoase si contin putine calorii. [detalii]
12 reguli alimentare simple care au grija de sanatatea ta
Sanatatea este cea mai importanta si este in stransa legatura cu alimentatia zilnica. Poate nu ai intotdeauna timp sa pregatesti mese echilibrate si nici nu iti place sa te stresezi prea mult cu numarul grasimilor sau al caloriilor, insa poti sa urmaresti cateva reguli simple care vor contriui in mod esential la starea ta de bine. [detalii]
Iti este foame mereu? Iata cum sa scapi de aceasta senzatie in 4 pasi simpli
Senzatia de foame constanta este o problema cu care multa lume se confrunta si este strict legata de ceea ce mananci. Ar fi bine sa faci, in timp scurt, mici schimbari in alimentatie si cu siguranta vei observa rezultate imbucuratoare. [detalii]