de Alege Sanatos 27 Sep 2017
Tags:
Alimentatia este unul dintre factorii cheie pentru un organism sanatos si un sistem imunitar puternic. In acest sezon este important sa acordam atentie alimentatiei noastre si sa includem in dieta alimente care sa impiedice formarea colesterolului rau (LDL) prin cresterea nivelului de colesterol bun (HDL).
„Formarea colesterolului rau, de tip LDL, poate fi prevenita printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ. O dieta bazata pe un consum ridicat de fibre si care sa includa alimente bogate in antioxidanti, nutrienti, vitaminele B si C poate contribui la cresterea nivelului de colesterol bun din sange. Acest tip de colesterol, HDL, spre deosebire de cel mentionat anterior, are un rol benefic pentru organism, reusind sa absoarba excesul de colesterol din tesuturi si celule si sa il transporte la nivelul ficatului, de unde este ulterior eliminat din organism. Colesterolul de tip LDL marit poate reprezenta, printre altele, un factor de risc cardiovascular si poate afecta toate grupele de varsta”, a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Preparata de mii de ani in bucatariile din India si Orientul Mijlociu, lintea este un aliment bogat in antioxidanti si o sursa abundenta de nutrienti, precum minerale si fibre, necesare mentinerii organismului la capacitate maxima, odata cu apropierea toamnei. Extrem de ofertanta, lintea este un aliment care inclus in alimentatie ne poate ajuta sa tinem sub control colesterolul si contribuie la accelerarea tranzitului intestinal, ajutand la eliminarea reziduurilor, a grasimilor si toxinelor in exces din corp. Lintea este un aliat in lupta cu colesterolul in special datorita continutului bogat in vitamine din grupul B, care pot scadea productia de colesterol din organism si reduce nivelul de colesterol LDL.
Acelasi rol il au si migdalele, bogate in nutrienti si ideale pentru o gustare sanatoasa intre mese. Migdalele sunt alimente care aduc beneficii intregului organism, iar datorita continutului mare de fibre, proteine si fier, ajuta in principal sistemul sangvin prin cresterea nivelului de colesterol bun si cresterea numarului de celule rosii din sange. Migdalele ajuta si digestia, iar continutul bogat de grasimi nesaturate ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange.
De asemenea, hidratarea joaca si ea un rol esential. Datorita ingredientelor naturale din care este fabricata, berea poate face parte dintr-un stil de viata sanatos, atunci cand este consumata cu moderatie (330 ml/zi/femei si 660 ml/zi/barbati). Totodata, continutul sau de antioxidanti si fibre solubile fac din bere un posibil aliat al organismului in lupta cu colesterolul. Antioxidantii prezenti in bere au ca sursa ingredientele naturale din care este fabricata, precum cerealele si hameiul, ce pot creste nivelul de colesterol HDL, avand in acelasi timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rau.
Fructele trebuie sa faca parte din alimentatia noastra in orice anotimp. In aceasta perioada, in special cele bogate in vitamina C, precum portocale, kiwi sau coacaze, ne ajuta la mentinerea unui nivel crescut al colesterolului bun in sange. Vitamina C are proprietati antioxidante si, in plus, poate elimina radicalii liberi produsi de organism in procesul de metabolism normal, ajutand astfel la prevenirea colesterolului. Un alt fruct specific inceputului de toamna este gutuia, bogata in fibre si cu un continut redus de calorii, ajuta digestia si reduce semnificativ nivelul colesterolului.
Sursa: Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie
Spune-ne opinia ta despre
"Alimente care cresc nivelul de colesterol bun din organism"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa gatesti corect pastele orzo? Trucuri si retete delicioase
Orzo atrage atentia prin forma si usurinta in gatire. Daca vrei sa te distrezi preparand ceva rapid, sa gasesti o alternativa sanatoasa pentru mesele de familie sau sa creezi un pranz savuros dupa o zi incarcata, aceste paste pot fi cea mai practica alegere. Le poti adapta cu usurinta indiferent de gusturi, preferinte alimentare sau programul zilnic. Afla in continuare cum gatesti corect pastele orzo, cum le adaptezi la diverse retete si sfaturi pentru a obtine mereu o textura buna! [detalii]
Simplitatea casului cu valoare nutritiva ridicata
Casul este unul dintre cele mai vechi si mai naturale produse lactate romanesti si continua sa ramana un aliment de baza in multe gospodarii. Este apreciat pentru gustul sau proaspat si textura sa moale, dar mai ales pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii. [detalii]
5 tipuri populare de lapte si beneficiile lor: vaca, oaie, capra, bivolita si magarita
Cand vine vorba de alimentatie echilibrata, laptele este in topul meniului pentru multi dintre noi. Fie ca il consumi pentru gust, nutrienti sau doar din obisnuinta, alegerea tipului de lapte poate dezvalui multe despre nevoile organismului tau sau despre stilul de viata. [detalii]
Prepara branza acasa: mai sanatos, mai ieftin, mai gustos
Adoptarea unui stil de viata sanatos implica alegeri alimentare informate, bazate pe calitatea si provenienta produselor consumate zilnic. Branza si lactatele sunt surse esentiale de nutrienti, dar este important sa optam pentru variante sigure, fara aditivi sau conservanti artificiali. [detalii]
Cum sa prepari si sa incorporezi in dieta ta zilnica tofu
Daca ai vrea sa devii vegan sau vegetarian, trebuie sa stii ca este extrem de important sa mananci proteine, pentru a suplini lipsa carnii. O sursa bogata de proteine se regaseste in tofu, un ingredient aparent simplu, care care se poate pregati in foarte multe feluri. [detalii]