de Elena-Alina Constantinescu 28 Mar 2016
Tags:
ANSVSA a dispus demararea actiunilor specifice perioadei premergatoare Sarbatorilor Pascale, intensificarea controalelor oficiale si a masurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare.
La aceste actiuni tematice vor participa medicii veterinari din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSA) dar si ai circumscriptiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).
In perioadele 21.03-27.03.2016 (Sarbatorile Pascale Catolice) si 14.04-03.05.2016 (Sarbatorile Pascale Ortodoxe) va fi asigurata permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica, va fi afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Controalele urmaresc respectarea conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica.
In toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate in care vor fi valorificate carnea si celelalte produse de origine animala, se va asigura personal de specialitate.
Pentru informarea si constientizarea consumatorilor asupra riscurilor pentru sanatatea publica, care decurg in cazul taierii animalelor in spatii neaprobate si fara supraveghere sanitara veterinara, sau a achizitionarii de produse alimentare din spatii neautorizate, DSVSA judetene vor informa in scris primariile si prefecturile asupra acestor aspecte.
De asemenea, pentru asigurarea protectiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentantii altor institutii competente de la nivel judetean/local (primarii, consilii judetene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) si pot organiza actiuni comune de control in unitatile care produc, proceseaza, depoziteaza, si comercializeaza produse de origine animala, in limita competentelor stabilite de legislatia in vigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate de ANSVSA cu alte autoritati abilitate.
In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca, in targurile de animale, in pietele agroalimentare, in unitatile de procesare sau in unitatile de desfacere nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare de functionare, DSVSA judetene vor aplica masura suspendarii activitatii, pana la remedierea tuturor deficientelor si vor aplica sanctiuni, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.
Sursa: ANSVA
Foto: www.weekendnotes.co.uk
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]