de Elena-Alina Constantinescu 29 Iul 2016
Tags:
Alimentatia copilului in primii doi ani de viata este importanta pentru cresterea sanatoasa. Alaptarea este primul pas facut pe drumul stabilirii obiceiurilor alimentare sanatoase.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca alaptarea sa fie exclusiva pana la varsta de 6 luni, adica copilul sa primeasca doar lapte matern in aceste luni, urmand ca alaptarea sa continue pana la 2 ani si peste, in functie de ceea ce isi doresc mama si copilul.
Inca din 2009, studiile arata ca o alimentatie gresit administrata bebelusului in primii 3 ani de viata sta la originea bolilor din viata lui de adult (infarctul miocardic, accidentul vascular celebral, obezitatea sau cancerul), boli care se gasesc in topul mortalitatii contemporane. Acestea ar putea fi evitate, daca alimentatia din primi 3 ani de viata ar fi una corecta.
Diversificarea alimentatiei copilului de 6-12 luni, respectiv introducerea altor alimente solide pe langa lapte, este si ea la fel de importanta.
Eugenia Dobrescu, tehnician nutritionist, dezbate pe rand fiecare dintre schemele de diversificare despre care mamele pot auzi oferind astfel posibilitatea acestora sa aleaga singure ce considera ca este cel mai potrivit pentru copilul lor. Inainte, de toate insa, recomandarea Eugeniei este de a discuta cu medicul pediatru curant al copilului si cu un specialist in nutritie schema cu care se doreste sa se inceapa diversificarea, punand multe intrebari si analizand atent informatiile primite.
Schema de diversificare cu supa de legume
Supa de legume presupune fierberea intr-o anumita cantitate de apa a 2-3 legume odata. In cazul in care copilul are o reactie alergia nu veti sti la ce a reactionat negativ.
Totodata, valoarea nutritiva a acestei supe este foarte scazuta. De aceea adresez mereu parintilor intrebarea: de ce nu i-ati da copilului dumneavoastra lapte matern – alimentul perfect creat pentru nevoile lui si i-ati dat aceasta supa?
Schema de diversificare cu suc de fructe
Sucul de fructe nu este cel mai bun aliment pentru stomacul unui copil cu care sa incepeti diversificarea. Asta din cauza concentratiei mari de zaharuri si lipsei fibrelor continute de pulpa fructului in sine, care ajuta procesul de digestie. In plus, gustul pregnant de dulce va crea in timp o preferinta a copilului pentru alimentele pline de zaharuri, iar acest lucru poate avea urmari multiple in sanatatea lui.
Schema de diversificare cu cereale
Tinand cont ca rata obezitatii a crescut foarte mult in ultimii ani, noile recomandari in nutritie nu mai sustin inceperea diversificarii cu cereale decat in cazuri special, ale copiilor a caror greutate nu a crescut corespunzator din punct de vedere medical sau sufera de anumite afectiuni gastrointestinale.
Schema de diversificare cu piure de fructe
Inceperea diversificarii cu fructe este o optiune buna. Gustul fructelor cu care se poate incepe diversificarea este dulce. Avand in vedere ca si laptele matern are un gust dulceag, majoritatea copiilor accepta usor fructele. Problema in acest caz ar fi preferinta copilului fata de gustul dulce si cresterea posibilitatii de a refuza legumele, care nu sunt atat de dulci.
Schema de diversificare cu piure de legume - PERFECTA
Tinand cont de aspectele celorlalte variante de incepere a diversificarii, am considerat ca schema de diversificare cu piureul de legume este cea mai potrivita alegere. In primul rand pentru ca legumele sunt introduse pe rand, pornind cu morcovul sau radacina de patrunjel. Astfel putem depista imediat alimentul care poate declansa eventuale reactii alergice. In acelasi timp nu supunem stomacul bebelusului la un efort suplimentar si trecem si peste cea mai provocatoare masa de introdus, care nu este atat de dulce precum laptele primit.
Sursa: apc-romania.ro
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Cand incepem diversificarea alimentatiei la bebelusi?"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa prepari si sa incorporezi in dieta ta zilnica tofu
Daca ai vrea sa devii vegan sau vegetarian, trebuie sa stii ca este extrem de important sa mananci proteine, pentru a suplini lipsa carnii. O sursa bogata de proteine se regaseste in tofu, un ingredient aparent simplu, care care se poate pregati in foarte multe feluri. [detalii]
Cum sa verifici daca ouale sunt proaspete. Metode utile
Oul este alimentul complet, contine proteine, vitamine, minerale, grasimi sanatoase si are efecte pozitive asupra sanatatii. [detalii]
Efectele negative ale consumului de ciocolata seara
Desi ciocolata este delicioasa si indragita de foarte multe persoane, in special de copii, consumul ei seara poate aduce cateva dezavantaje pentru sanatate. [detalii]
Ce sa mananci la pranz cand tii post. Idei delicioase
Perioada in care tii post poate fi una dificila, fiindca trebuie sa iti adaptezi dieta: nu mai ai voie nici carne, nici lactate si nici alte tipuri de produse de provenienta animala. [detalii]
Ce sa mananci la pranz daca vrei sa iti pastrezi silueta
Lupta impotriva kilogramelor nu este una usoara, mai ales daca ai si un job stresant sau daca activitatile tale zilnice presupun multa energie si stres. [detalii]