de Elena-Alina Constantinescu 14 Iul 2014
Tags:
Fierul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului si pentru starea generala de sanatate. Ajuta la formarea hemoglobinei si transporta oxigenul de la plamani la tesuturi. Trebuie stiut ca imbunatateste capacitatea de concentrare si iti ofera enrgia de care ai nevoie pentru a-ti desfasura activitatile zilnice.
Avem nevoie de fier pentru a avea energie, pentru a putea efectua sarcinile de zi cu zi, pentru a combate anemia si starile de oboseala. Cu alte cuvinte, un sistem de aparare slabit nu poate lupta impotriva bolilor si afectiunilor.
Are un rol esential in formarea globulelor rosii ai a hemoglobinei, asigurand transportul oxigenului in tot organismul.
Anemia, afectiunea care apare din cauza lipsei fierului din organism, se manifesta prin oboseala, dureri de cap, insomnie, pierderea apetitului, batai rapide ale inimii, palpitatii.
Care este doza zilnica recomandata
Necesarul zilnic de fier al organismului variaza in functie de varsta si sex.
Doza zilnica recomandata de fier este de 8 mg pentru barbati si 18 mg pentru femei. Femeile insarcinate au nevoie de 27 mg de fier, iar sugarii de 8-11 mg.
Sa nu uitam un aspect important: vitamina C ajuta absorbtia fierului in organism, prin urmare poti asocia legumele cu frunze verzi cu peste sau carne de pui.
Fierul este continut de urmatoarele alimente:
- fructe proaspete: caise, cirese, visine, piersici, portocale, etc;
- fructe deshidratate: stafide, prune uscate, curmale;
- carne;
- legume verzi: spanac, broccoli, praz, mazare, urzici, salata verde, ardei gras, etc;
- fructe oleaginoase: seminte de susan, alune, caju, migdale, nuci, etc.;
- cereale integrale: tarate, ovaz.
Este bine sa stiut ca stimuleaza buna functionare a metabolismului. Metabolismul nu functioneaza corespunzator daca avem un nivel scazut de oxigen in celule. Din cauza aceasta avem o stare de letargie si oboseala.
Fierul este responsabil pentru crearea proteinelor care transporta oxigenul iar creierul este dependent de acest mineral pentru a functiona corect.
Sursa: suntfericita.manager.ro
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]