de Alege Sanatos 20 Ian 2025
Tags:
Daca ai vrea sa devii vegan sau vegetarian, trebuie sa stii ca este extrem de important sa mananci proteine, pentru a suplini lipsa carnii. O sursa bogata de proteine se regaseste in tofu, un ingredient aparent simplu, care care se poate pregati in foarte multe feluri.
Tofu, sau „branza de soia”, este un aliment de origine vegetala care a devenit si la noi mai usor de procurat, fiind ideal pentru persoanele care nu mananca lactate sau carne. Acesta este sanatos, poate fi preparat foarte usor si are si un gust deosebit daca este gatit cum trebuie.
Tofu este o sursa importanta de proteine vegetale si un ingredient nutritiv de nelipsit in alimentatia plant-based. Acesta contine proteine, necesare pentru sanatatea musculara, grasimi nesaturate, ideale pentru a mentine un colesterol echilibrat, fibre, pentru o digestie imbunatatita, dar si minerale precum magneziu, fier, calciu.
Tofu merita consumat mai des si datorita faptului ca este versatil, adica poate fi pregatit in mai multe moduri. Cele care ii schimba gustul sunt ingredientele pe care le folosesti. Cele mai bune, asociate cu tofu, sunt sosurile soia, sosurile de fructe de mare, etc.
Daca vrei sa mananci tofu cu gust asemanator de pui prajit, poti sa il faci cam la fel. Adica trebuie mai intai cu un prosop sau un servetel sa te asiguri ca scoti toata zeama din tofu si mai apoi sa il tai cubulete. Daca nu iti place simplu, poti sa il prajesti normal, in tigaia incinsa, si separat sa prepari un sos pentru a-i da gust. Acest tofu prajit poate fi folosit ca gustare, dar si ca ingredient intr-o salata, un stir-fry sau ca umplutura pentru un wrap.
2. Tofu la cuptor
In cazul in care preferi o varianta mai sanatoasa de tofu, poti sa il faci la cuptor. Poti ori sa optezi pentru reteta de mai sus, sau ppti sa iti aloci mai mult timp si sa il marinezi. Sosul se pregateste din urmatoarele ingredinete: sos de soia, ulei de susan, otet de orez, miere sau sirop de artar, plus condimente precum ghimbir, usturoi sau piper. Asaza-l intr-o tava de copt si coace-l la 180°C pentru 25-30 de minute, intorcandu-l pe la jumatatea timpului pentru a-l rumeni uniform.
3. Tofu in supe
Poate chiar surprinzator pentru unii, insa tofu poate fi adaugat direct in supe sau sosuri, avand capacitatea de a absorbi aromele preparatului. Aceasta metoda este mult mai simpla, fiindca nu ai nevoie decat sa usuci tofu, sa il tai cubulete si sa il adaugi in supa preferata. in acest fel te asiguri ca ai adus un aport de proteine preparatului.
Spune-ne opinia ta despre
"Cum sa prepari si sa incorporezi in dieta ta zilnica tofu"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa gatesti corect pastele orzo? Trucuri si retete delicioase
Orzo atrage atentia prin forma si usurinta in gatire. Daca vrei sa te distrezi preparand ceva rapid, sa gasesti o alternativa sanatoasa pentru mesele de familie sau sa creezi un pranz savuros dupa o zi incarcata, aceste paste pot fi cea mai practica alegere. Le poti adapta cu usurinta indiferent de gusturi, preferinte alimentare sau programul zilnic. Afla in continuare cum gatesti corect pastele orzo, cum le adaptezi la diverse retete si sfaturi pentru a obtine mereu o textura buna! [detalii]
Simplitatea casului cu valoare nutritiva ridicata
Casul este unul dintre cele mai vechi si mai naturale produse lactate romanesti si continua sa ramana un aliment de baza in multe gospodarii. Este apreciat pentru gustul sau proaspat si textura sa moale, dar mai ales pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii. [detalii]
5 tipuri populare de lapte si beneficiile lor: vaca, oaie, capra, bivolita si magarita
Cand vine vorba de alimentatie echilibrata, laptele este in topul meniului pentru multi dintre noi. Fie ca il consumi pentru gust, nutrienti sau doar din obisnuinta, alegerea tipului de lapte poate dezvalui multe despre nevoile organismului tau sau despre stilul de viata. [detalii]
Prepara branza acasa: mai sanatos, mai ieftin, mai gustos
Adoptarea unui stil de viata sanatos implica alegeri alimentare informate, bazate pe calitatea si provenienta produselor consumate zilnic. Branza si lactatele sunt surse esentiale de nutrienti, dar este important sa optam pentru variante sigure, fara aditivi sau conservanti artificiali. [detalii]
Cum sa verifici daca ouale sunt proaspete. Metode utile
Oul este alimentul complet, contine proteine, vitamine, minerale, grasimi sanatoase si are efecte pozitive asupra sanatatii. [detalii]