de Elena-Alina Constantinescu 11 Ian 2017
Tags:
Dieta sanatoasa si echilibrata are un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii, mai ales acum, in aceasta perioada, in care gerul, vantul si zapada au pus stapanire pe tara noastra.
Pentru a ne intari sistemul imunitar, in aceasta perioada geroasa trebuie sa consumam neaparat alimente care contin vitamina C. In primul rand, fructe. Fructele si legumele ajuta la buna functionare a organismului si nu trebuie sa lipseasca din regimul alimentar, deoarece sunt de un real folos in lupta cu infectiile respiratorii.
Lipsa fibrelor alimentare din organism ingreuneaza tranzitul, asta insemnand constipatie, care mai departe poate duce la migrene, insomnii, iritabilitate. Supele de legume, de pui, au putine calorii si pot sa reduca inflamatia de la nivelul gatului.
De asemenea, din alimentatie nu trebuie sa lipseasca nucile si semintele. Bogate in acizi grasi omega 3, previn uscarea si iritatiile pielii. Alte alimente care iti ofera un ten frumos si sanatos sunt pestele, uleiul de in, uleiul de masline.
Usturoiul, cunoscut si apreciat inca din antichitate pentru calitatile sale antiinflamatare, analgezice si antibacteriene, creste imunitatea si se foloseste cu succes la tratarea multor afectiuni. Usturoiul contine alicina, un stimulent natural pentru celulele care lupta cu infectiile.
Si lactatele sunt bune pentru a ramane sanatos iarna, fiind o sursa excelenta de calciu si vitamina D. Vitamina D creste absorbtia de calciu si contribuie la sanatatea oaselor. Poate fi procurata din peste, ficat, galbenus.
Mararul, patrunjelul, leustean, cimbrul, busuiocul, turmericul, ghimbirul, scortisoara protejeaza organismul de numeroase boli si afectiuni.
Nu in ultimul rand, mujraturile sunt un adevarat depozit de minerale si vitamine. Contin probiotice care protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului.
Foto: pixabay.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]