de Elena-Alina Constantinescu 28 Oct 2015
Tags:
Ce probleme de sanatate ar putea aparea in sezonul rece din cauza carentelor de vitamine? Ce ar trebui sa consumam pentru a avea un sistem imunitar puternic?
Din cauza temperaturilor scazute, organismul devine mai vulnerabil in fata gripei si racelii, de aceea este foarte important sa ne intarim sistemul imunitar cu ajutorul alimentatiei sanatoase. Pentru a ne proteja de bolile respiratorii cauzate de schimbarile de temperatura este bine sa optam pentru fructe si legume, nuci, seminte, peste, lactate, cereale integrale.
Haideti sa aflam ce probleme de sanatate ar putea aparea din cauza carentelor de vitamine:
Vitamina A - datorita alimentatiei insuficiente, cat si existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului pot aparea probleme oftalmologice sau epiteliale. Surse importante de vitamina A sunt conopida, rosiile, ficatul, galbenusul de ou, pestele, broccoli, morcovii, laptele, branza etc.
Vitamine din complexul B - lipsa din corp se manifesta prin oboseala musculara, slabiciune, tulburari mentale, iritabilitate, depresie, insomnie, etc. Surse importante de vitamina B sunt nucile, semintele, cerealele integrale, fasolea, mazarea, lintea.
Vitamina C - carenta de vitamina C produce oboseala, dureri articulare, carii dentare, etc. Cele mai bune surse de vitamina C sunt coacazele, capsunile, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, conopida, rosiile si spanacul.
Vitamina D - lipsa vitaminei D in organism duce la aparitia rahitismului. Alte manifestari care apar pe deficit de vitamina D sunt: spasmofilia, aparitia cariilor si decalcifierea oaselor. Alimentatia trebuie sa fie bogata in peste, ficat, galbenus de ou, lactate.
Vitamina E - lipsa vitaminei E afecteaza muschii, sistemul nervos si circular. Regimul alimentar trebuie sa contina telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia, ciuperci, peste, cereale integrale.
Acidul folic - Femeile insarcinate sau care alapteaza au mare nevoie de acid folic. Carenta de acid folic provoaca insuficiente gastrice si tulburari hepatice. Alimentele bogate in acid folic sunt ficatul, carnea, pestele, vinetele, spanacul, urzicile.
Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com
Germenii se numara printre cele mai vechi tipuri de alimente. [detalii]
Painea este, fara doar si poate, un aliment preferat de romani. Indiferent de forma, gust sau ingrediente, este consumata destul de des, cam la fiecare masa. Si este delicioasa! [detalii]
Nucile fac parte din alimentele sanatoase, pe care trebuie sa le consumam mai des. Pot fi folosite atat in prajituri sau alte preparate, dar le puteti manca si simplu, ca gustare intre mese. [detalii]
Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]
Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]