de Elena-Alina Constantinescu 27 Feb 2017
Tags:
Prin campania - Sa invatam sa intelegem eticheta! -, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.
Care sunt concluziile in urma analizarii a 51 de sortimente de salate de icre:
80% din produsele analizate contin conservanti.
69% din sortimentele analizate contin acid citric.
52% din sortimentele analizate contin agenti de ingrosare.
52% din produsele analizate contin intre 5 si 7 aditivi alimentari.
32% din sortimentele analizate contin carmin.
La 49% dintre sortimentele analizate continutul de icre variaza intre 6% si 11%.
55% dintre sortimentele analizate contin icre tarama (amestec de icre de calitate inferioara de la diferite specii de pesti)
Pentru a veni in sprijinul consumatorilor au fost realizate urmatoarele topuri.
Top 4 marci de salate cu icre de crap si ceapa, in functie de numarul de aditivi alimentari:
- Carrefour cu 7 aditivi alimentari
- Bonito, 365 (Mega Image), Cora cu 6 aditivi alimentari.
- Salmaris, Gran Mare si Negro 2000 cu 5 aditivi alimentari
- Doripesco, salata de icre de crap cu ceapa cu 3 aditivi alimentari
Top 4 salate de icre fara aditivi alimentari
- Salata de icre de crap (SC Doripesco SRL), contine 27% icre de crap.
- Salata cu icre de stiuca si ceapa (Gusturi romanesti - Mega Image), contine 15% icre de stiuca si 14% icre tarama sarate.
- Salata cu icre de crap si ceapa (Gusturi romanesti - Mega Image), contine 12,5% icre de crap, 12% icre tarama sarate si 0,5 ceapa.
- Salata cu icre crap (Gusturi romanesti - Mega Image), contine 12,5% icre de crap sarate si 12% icre de tarama sarate.
„Salata de icre nu este nici pe departe o mancare usoara. Sigur ca ele contin o cantitate mare de acizi grasi polinesaturati, care, se stie, protejeaza impotriva diabetului, obezitatii, bolilor vasculare si dislipidemiilor. Cu toate acestea, cantitatea mare de grasimi din icre nu este potrivita pentru persoane cu exces ponderal. Pe langa aceasta, modul de preparare presupune amestecul cu o cantitate mare de ulei vegetal. Astfel, salata de icre, in special cea cumparata de la supermarket este foarte bogataiin grasimi vegetale si polinesaturate. Excesul de grasimi vegetale este la fel de nepotrivit ca si excesul de grasimi animale. Totodata, salata de icre "de cumparat" contine si cateva E-uri, cum ar fi E 200 - acid sorbic, care prelungeste perioada de utilizare a produsului si E 211 - benzoat de sodiu, bacteriostatic si fungistatic care imbunatateste gustul. Benzenul este cancerigen in cantitati mari si consumat in mod constant. Este greu sa evaluam cantitatea de "E-uri" pe care le consumam din alimentele cumparate, aproape toate evident conservate.
Daca vreti sa consumati icre, consumati in mici cantitati, preparate in casa cu o mica cantitate de ulei sau chiar fara ulei. Totodata, icrele sunt o masa consistenta si bogat calorica, asa ca limitati-va la 1-2 felii de paine prajita cu icre si consumati-le in prima parte a zilei.”, a explicat dr. Florin Ioan Balanica, specialist in medicina personalizata, nutritie si nutrigenomica.
Pentru un somn linistit si o digestie usoara, alimentele pe care le consumi la cina nu trebuie sa fie foarte grase si nici consumate in cantitati prea mari. [detalii]
Salatele trebuie sa faca parte din alimentatia ta! [detalii]
Daca nu stii ce sa mananci la pranz sau ce gustare sa iei intre mese, iti recomandam sa incerci migdalele. Le poti consuma si simple si sunt delicioase! [detalii]
Pranzul este o masa pe care nu trebuie sa o omiti, mai ales daca esti la munca, deoarece reuseste sa iti dea energie pentru restul zilei, dar si o stare de bine. [detalii]
Ai cumparat recent prea multe portocale si nu ai reusit sa le consumi pe toate in timp util? Iti venim in ajutor cu o serie de preparate in care le poti include! [detalii]