de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2017
Tags:
Postului Pastelui este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Nu trebuie sa ne infometam, ci sa avem grija cum combinam alimentele, sa diversificam meniul si sa respectam orele de masa. Conform calendarului ortodox, Pastele va fi sarbatori pe 16 aprilie. Este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante si mai poarta denumirea de Postul Mare.
In Postul Pastelui este important sa includem in meniu fructe, legume, cereale, nuci si seminte pentru a acoperi necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine.
Iata cateva exemple de surse de proteine vegetale: ciupercile, orezul, spanacul, broccoli, mazarea, fasolea, lintea, hrisca.
Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos.
"(...) Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat si se gaseste in legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, soia, smochine si broccoli. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar in cantitate mai mare decat cea recomandata zilnic. Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci", a explicat nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Postul Pastelui - idei pentru mic dejun
- terci din ovaz cu fructe proaspete;
- salata de fructe;
- paine integrala cu hummus/salata de vinete/fasole batuta;
- ceai cu 2 felii de dulceata;
- briose cu fructe uscate si migdale si un suc de fructe.
Postul Pastelui - idei pentru pranz
- ciorba de loboda;
- mancare de urzici;
- supa crema de ciuperci;
- salata de cruditati cu seminte de dovleac;
- cartofi copti cu salata de legume.
Postul Pastelui - idei pentru cina
- mancare de fasole verde;
- orez cu legume;
- spanac;
- legume inabusite;
- supa de linte.
Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]