de Raluca Garbea 21 Aug 2018
Tags:
Ceaiul negru reprezinta una dintre cele mai populare bauturi din lume, iar aproximativ 80% din oameni consuma acest sortiment de ceai.
Printre cele mai importante beneficii, regasim: capacitatea de a stimula sanatatea inimii, de a reduce stresul, de a imbunatati sanatatea orala, de a stimula sanatatea oaselor, de a creste vigilenta si de a preveni problemele digestive. De asemenea, consumul de ceai negru imbunatateste circulatia sangelui, trateaza hipertensiunea arteriala si reduce simptomele astmului.
Ceaiul negru este un sortiment de ceai produs din planta numita Camellia sinensis. Este aceeasi planta care este utilizata pentru producerea ceaiului verde si alb. Deosebirea consta in modalitatea de prelucrare.
Pentru a pregati ceai negru, frunzele sunt culese si lasate sa se oxideze prin expunerea la aer. Apoi, frunzele sunt incalzite, uscate si maruntite. Datorita procesului de oxidare, frunzele capata o culoare maronie, iar aroma devine mai intensa.
Ceaiul negru este bogat in antioxidanti cunoscuti ca polifenoli si catechine. Capacitatea sa de oxidare este mai mare decat in cazul ceaiurilor oolong, alb si verde.
Avand in vedere cantitatea de cafeina, ceaiul negru se situeaza intre cel verde si cafea. Mai exact, o ceasca de ceai negru contine 42 mg de cafeina fata de 25 mg de cafeina/1 ceasca de ceai verde si 163 mg de cafeina/1 ceasca de cafea.
1) Previne bolile de inima - Consumul de ceai negru ajuta la ameliorarea disfunctiilor arterei coronare in cazul pacientilor care prezinta boli de inima.
2) Reduce riscul de diabet - Compusii principali bioactivi din ceaiul negru sunt polifenoli care scad indicele glicemic.
3) Imbunatateste sanatatea orala - Polifenolii din ceaiul negru includ catechinele si flavonoidele care au un efect antimicrobian si o actiune inhibitoare asupra enzimelor bacteriene si salivare.
4) Scade colesterolul - Oamenii care consuma ceai negru pot reduce nivelul de colesterol “rau”.
5) Ofera energie organismului - Datorita continutul de cafeina, ceaiul negru imbunatateste fluxul sanguin catre creier si stimuleaza metabolismul, oferind organismului o doza mare de energie.
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]