de Elena-Alina Constantinescu 15 Iul 2016
Tags:
Afinele sunt bogate in fibre si nutrienti esentiali si reprezinta o gustare sanatoasa intre mesele principale. Studiile stiintifice au aratat ca acestea au efecte pozitive asupra starii generale de sanatate. In cele ce urmeaza, iata 7 motive pentru care sa mananci mai des afine:
Protejeaza creierul
Datorita continutului ridicat de vitamina C, reprezinta un excelent mijloc de prevenire a afectiunilor degenerative (Alzheimer, dementa). Aceste fructe stimuleaza circulatia sangelui si a oxigenului in creier, revigorand activitatea cerebrala.
Scad tensiunea arteriala
Afinele au capacitatea de a scadea tensiunea arteriala. In urma unui studiu clinic la care au participat 48 de femei cu hipertensiune arteriala s-a constatat ca dupa doar 8 saptamani in care au consumat zilnic o mana de afine, s-a redus cu 5% tensiunea arteriala sistolica si cu 6.5% tensiunea diastolica.
Oxidul nitric este cunoscut pentru capacitatea sa de a extinde vasele de sange pentru a creste fluxul sangvin si de a scadea tensiunea arteriala.
Previn cancerul
Mai mult, pigmentii care le ofera culoarea specifica ne protejeaza organismul impotriva cancerului. Alte fructe care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase sunt murele, capsunele si fragii.
Previn artrita
Tot datorita continutului de vitamina C, afinele sunt recomandate pentru prevenirea bolii reumatice.
Combat bolile de inima
Substantele prezente in compozitia afinelor impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange si formarea cheagurilor pe artere.
Imbunatatesc vederea
O dieta bogata in afine te ajuta sa previi si chiar sa tratezi unele boli de ochi. Antocianina, impreuna cu vitaminele A si C imbunatatesc acuitatea vizuala, stimuleaza circulatia sangelui la nivelul ochilor si protejeaza retina de actiunea nociva a radicalilor liberi.
Rezolva probleme ale sistemului digestiv
Afinele sunt recomandate persoanelor care au probleme ale sistemului digestiv. Ceaiul de afine este benefic in cazul diareei si constipatiei.
Foto: pixabay.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]