de Andreea Pestisan 16 Aug 2016
Tags:
Nutritionistul Lygia Alexandrescu explica faptul ca dieta ayurvedica aduce beneficii atat pe plan fizic, cat si psihic. Pentru atingerea echilibrului, se pune accent pe calitatea meselor si exercitii fizice si de respiratie.
"Principiile nutritive Ayurveda nu limiteaza cantitatea si diversitatea alimentelor ce pot fi consumate. Ca urmare, o astfel de dieta nu va fi lipsita de principalii nutrienti necesari organismului pentru o buna functionare, cu conditia sa se consume suficiente calorii, obtinute dintr-o varietate larga de alimente", mai explica Lygia Alexandrescu.
Nutritionistul arata ca fiecare persoana poate fi incadrata intr-unul dintre cele 3 tipuri constitutionale: Vata, Pitta sau Kapha. Iata cum trebuie sa ne alegem hrana in functie de tipologia Ayurveda>>
"Esentiala in nutritia ayurvedica este calitatea ingredientelor consumate si la fel de importante sunt: modalitatea (niciodata pe fuga, in picioare sau intinsi etc), ora la care se consuma si capacitatea de a fi digerate de fiecare individ. Se recomanda astfel o rutina orara zilnica a meselor, urmate imediat de 100 de pasi facuti fara intrerupere. Conform acestei practice, dupa fiecare masa, stomacul ar trebui sa contina o parte lichid, doua parti solide si o parte sa ramana libera pentru aer", subliniaza Lygia Alexandrescu.
Este foarte important sa optezi pentru o alimentatie diversificata, pentru echilibrul nutritiv al organismului.
Alimente permise: soia/ tofu nesarat, carnea alba de pasare, albus de ou, fructe si legume, pestele, untul, cereale integrale, ulei de masline sau de avocado, cocos, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, migdale, orez, miere.
Incluse in meniul zilnic, condimentele (scortisoara, seminte de coriandru, marar, chimen, menta, sofran, tumeric, ghimbir) au capacitatea de a detoxifia ficatul si de a usura digestia.
Alimente interzise: carnea cu continut crescut in grasimi, iaurturile, branzeturile, concentrat de legume, mustar, muraturi, sare, dressing de salata, condimente picante, otet, margarina.
Nu sunt recomandate mancarurile congelate sau semipreparate, care contin aditivi alimentari, coloranti sau conservanti.
Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise"
Spune-ne opinia ta despre
"Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa prepari si sa incorporezi in dieta ta zilnica tofu
Daca ai vrea sa devii vegan sau vegetarian, trebuie sa stii ca este extrem de important sa mananci proteine, pentru a suplini lipsa carnii. O sursa bogata de proteine se regaseste in tofu, un ingredient aparent simplu, care care se poate pregati in foarte multe feluri. [detalii]
Cum sa verifici daca ouale sunt proaspete. Metode utile
Oul este alimentul complet, contine proteine, vitamine, minerale, grasimi sanatoase si are efecte pozitive asupra sanatatii. [detalii]
Efectele negative ale consumului de ciocolata seara
Desi ciocolata este delicioasa si indragita de foarte multe persoane, in special de copii, consumul ei seara poate aduce cateva dezavantaje pentru sanatate. [detalii]
Ce sa mananci la pranz cand tii post. Idei delicioase
Perioada in care tii post poate fi una dificila, fiindca trebuie sa iti adaptezi dieta: nu mai ai voie nici carne, nici lactate si nici alte tipuri de produse de provenienta animala. [detalii]
Ce sa mananci la pranz daca vrei sa iti pastrezi silueta
Lupta impotriva kilogramelor nu este una usoara, mai ales daca ai si un job stresant sau daca activitatile tale zilnice presupun multa energie si stres. [detalii]