AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal

de Elena-Alina Constantinescu 07 Iun 2017

Tags: cancer colorectal chimioterapie tumori maligne cancer de colon factori de risc

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal

Motivul pentru care mortalitatea este destul de ridicata in Romania este depistarea tardiva a maladiei. Romanii nu fac controale regulate si amana consultul medical pana in momentul in care nu mai pot suporta simptomele. Important de stiut este ca o mare parte a formelor de cancer poate fi tratata chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, daca boala este depistata in faza incipienta.

Dr. Mihaita Patrasescu, medic specialist gastroenterologie la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ''Dr. Carol Davila'' spune ca principalii factori de risc sunt:

- obezitatea;
- sedentarismul;
- alimentele prajite;
- dieta bogata in grasimi animale;
- dieta saraca in legume si fructe.
- diabetul zaharat;
- varsta peste 50 ani sau existenta in familie a rudelor de gradul I care au suferit de aceasta boala;
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool.

Grasimile animale intoxica sangele si afecteaza flora intestinala favorizand producerea de substante cancerigene in lumenul intestinal, iritatii si inflamatii ale colonului.

Odata ce boala se extinde, tratamentul cancerului de colon devine foarte dificil, de aceea este esential sa stim sa cunoastem simptomele intitiale. Principalele semne si simptome sunt crampele abdominale, scaderea ponderala, constipatia, balonarile, diareea, anemie inexplicabila, slabire nejustificata, slabiciune, oboseala si dureri de picioare dese.

"(...) Tratamentul cancerului colorectal impune consultarea medicului chirurg si a medicului oncolog. Tratamentul chirurgical al CRC in stadiile precoce permite o supravietuire de 90% la 5 ani dupa operatie; de aceea, este necesar un diagnostic precoce'', a explicat dr. Patrasescu pentru Agerpres.

Studiile recente demonstreaza faptul ca fructele oleaginoase, precum migdalele, nucile, alunele de padure, nucile pecan sau caju, sunt asociate cu o reducere considerabila a riscului de canceru de colon. Atentie, consumul de fructe oleaginoase nu poate inlocui chimioterapia si alte tratamente, atrag atentia expertii.

De asemenea, este foarte important sa renuntati la tutun si alcool si sa includeti in dieta cat mai multe fibre.
Nu in ultimul rand, faceti miscare timp de cel putin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe saptamana.


Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal"

10 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

3 legume pe care trebuie sa le consumi primavara

3 legume pe care trebuie sa le consumi primavara

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]

Secrete din bucatarie. Trucuri pentru a prepara pestele

Secrete din bucatarie. Trucuri pentru a prepara pestele

de AlegeSanatos.ro 23 Feb 2021

Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]

Idei de gustari cu fulgi de ovaz

Idei de gustari cu fulgi de ovaz

de AlegeSanatos.ro 17 Feb 2021

Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]

Variante mai sanatoase cu care poti inlocui painea

Variante mai sanatoase cu care poti inlocui painea

de AlegeSanatos.ro 15 Feb 2021

Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]

Cum ai mai multa grija de tine. Acorda o atentie deosebita si sanatatii emotionale

Cum ai mai multa grija de tine. Acorda o atentie deosebita si sanatatii emotionale

de AlegeSanatos.ro 12 Feb 2021

Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar.  [detalii]

Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine
Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016