Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare

de Elena-Alina Constantinescu 25 Mar 2016

Tags: toxiinfectii alimentare ansva fructe legume alimente contaminate


Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei sa acorde atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Ce ne recomanda ANSVA pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare:

- Sa cumparam alimente numai din locuri sau spatii autorizate sanitar veterinar, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate de specialisti si apoi depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;

- Dupa cumparare, in cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animala se introduc in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;

- Pastrarea alimentelor de origine animala este indicat sa fie efectuata la temperaturile mentionate anterior, in ambalajele de provenienta, pe care sa fie aplicata eticheta din care sa rezulte data de valabilitate, originea si conditiile de pastrare, respectiv temperatura recomandata de producator;

- Efectuarea unor operatiuni de spalare a locurilor unde sunt consumate alimentele, precum si a furculitelor, cutitelor, lingurilor, farfuriilor, platourilor, a tuturor suprafetelor care vin in contact cu alimentele (mese, blaturi etc);

- Indepartarea, pe cat posibil, a tuturor insectelor indezirabile (muste, furnici, gandaci etc.), care pot contamina biologic alimentele;

- Manipularea alimentelor sa se faca numai dupa spalarea mainilor, cu apa si sapun, urmata de stergerea acestora cu prosoape curate, preferabil confectionate din hartie de unica folosinta;  

- Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

- Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider, trebuie sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

- Alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite;

- Indepartati alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;

- Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma;

- Evitati consumul unor alimente de origine animala care prezinta modificari vizibile de alterare respectiv miros sau gust necaracteristic sau alte modificari de consistenta, culoare sau aspect, precum si a alimentelor al caror termen de valabilitate este depasit;

- Apa utilizata pentru efectuarea operatiunilor de spalare trebuie sa fie apa potabila, pentru a preveni contaminarea alimentelor sau a suprafetelor si echipamentelor necesare cu bacterii ce pot provoca imbolnavirea consumatorilor.

Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.

Sursa: ANSVA
Foto: www.motherearthnews.com




Spune-ne opinia ta despre
"Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare"

10 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum iti poate influenta alimentatia cresterea parului

Cum iti poate influenta alimentatia cresterea parului

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Alimentatia face parte dintr-un stil de viata sanatos, si daca nu te-ai gandit la asta pana acum, poate sa influenteze chiar si cresterea parului. Daca si tu vrei un par mai lung si mai puternic, trebuie sa faci cateva schimbari in meniul zilnic. [detalii]

Kiwi - Un fruct benefic sau nu organismului?

Kiwi - Un fruct benefic sau nu organismului?

de AlegeSanatos.ro 28 Mai 2020

Kiwi este un fruct exotic, micut, invelit de o coaja verde-maronie, cu mici peri pufosi. Originar din zona mediteraneana, a devenit din ce in ce mai popular si la noi. [detalii]

Pepenele rosu- 6 beneficii pentru organism

Pepenele rosu- 6 beneficii pentru organism

de AlegeSanatos.ro 26 Mai 2020

Pepenele este unul dintre cele mai sanatoase fructe si poate fi consumat si atunci cand tii dieta, deoarece contine o cantitate foarte mare de apa. [detalii]

Reteta delicioasa de prajitura cu cirese si visine

Reteta delicioasa de prajitura cu cirese si visine

de AlegeSanatos.ro 25 Mai 2020

Prajiturile de casa sunt intotdeauna delicioase. Daca ai pofta de o prajitura fresh de vara cu fructe de sezon, poti sa pregatesti una chiar in confortul casei tale. [detalii]

7 beneficii ale vitaminei E pentru organismul tau

7 beneficii ale vitaminei E pentru organismul tau

de AlegeSanatos.ro 22 Mai 2020

Pentru un organism sanatos avem nevoie de foarte multe vitamine, minerale si nutrienti. Dar te-ai intrebat vreodata de ce este necesar sa consumam si vitamina E? A devenit din ce in ce mai populara si este regasita atat in alimentatie cat si in produsele cosmetice. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016