de Alege Sanatos 25 Mar 2016
Tags:
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei sa acorde atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.
Ce ne recomanda ANSVA pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare:
- Sa cumparam alimente numai din locuri sau spatii autorizate sanitar veterinar, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate de specialisti si apoi depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;
- Dupa cumparare, in cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animala se introduc in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;
- Pastrarea alimentelor de origine animala este indicat sa fie efectuata la temperaturile mentionate anterior, in ambalajele de provenienta, pe care sa fie aplicata eticheta din care sa rezulte data de valabilitate, originea si conditiile de pastrare, respectiv temperatura recomandata de producator;
- Efectuarea unor operatiuni de spalare a locurilor unde sunt consumate alimentele, precum si a furculitelor, cutitelor, lingurilor, farfuriilor, platourilor, a tuturor suprafetelor care vin in contact cu alimentele (mese, blaturi etc);
- Indepartarea, pe cat posibil, a tuturor insectelor indezirabile (muste, furnici, gandaci etc.), care pot contamina biologic alimentele;
- Manipularea alimentelor sa se faca numai dupa spalarea mainilor, cu apa si sapun, urmata de stergerea acestora cu prosoape curate, preferabil confectionate din hartie de unica folosinta;
- Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate;
- Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider, trebuie sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.
- Alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite;
- Indepartati alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;
- Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma;
- Evitati consumul unor alimente de origine animala care prezinta modificari vizibile de alterare respectiv miros sau gust necaracteristic sau alte modificari de consistenta, culoare sau aspect, precum si a alimentelor al caror termen de valabilitate este depasit;
- Apa utilizata pentru efectuarea operatiunilor de spalare trebuie sa fie apa potabila, pentru a preveni contaminarea alimentelor sau a suprafetelor si echipamentelor necesare cu bacterii ce pot provoca imbolnavirea consumatorilor.
Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.
Sursa: ANSVA
Foto: www.motherearthnews.com
Spune-ne opinia ta despre
"Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
5 tipuri populare de lapte si beneficiile lor: vaca, oaie, capra, bivolita si magarita
Cand vine vorba de alimentatie echilibrata, laptele este in topul meniului pentru multi dintre noi. Fie ca il consumi pentru gust, nutrienti sau doar din obisnuinta, alegerea tipului de lapte poate dezvalui multe despre nevoile organismului tau sau despre stilul de viata. [detalii]
Prepara branza acasa: mai sanatos, mai ieftin, mai gustos
Adoptarea unui stil de viata sanatos implica alegeri alimentare informate, bazate pe calitatea si provenienta produselor consumate zilnic. Branza si lactatele sunt surse esentiale de nutrienti, dar este important sa optam pentru variante sigure, fara aditivi sau conservanti artificiali. [detalii]
Cum sa prepari si sa incorporezi in dieta ta zilnica tofu
Daca ai vrea sa devii vegan sau vegetarian, trebuie sa stii ca este extrem de important sa mananci proteine, pentru a suplini lipsa carnii. O sursa bogata de proteine se regaseste in tofu, un ingredient aparent simplu, care care se poate pregati in foarte multe feluri. [detalii]
Cum sa verifici daca ouale sunt proaspete. Metode utile
Oul este alimentul complet, contine proteine, vitamine, minerale, grasimi sanatoase si are efecte pozitive asupra sanatatii. [detalii]
Efectele negative ale consumului de ciocolata seara
Desi ciocolata este delicioasa si indragita de foarte multe persoane, in special de copii, consumul ei seara poate aduce cateva dezavantaje pentru sanatate. [detalii]