de Elena-Alina Constantinescu 24 Sep 2014
Tags:
Produsele lactate, cum ar fi untul si smantana scad riscul de diabet, este concluzia noilor studii. Grasimile saturate din compozitia lor joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii.
Unul dintre principalele avantaje ale consumului de lactate este continutul bogat in calciu, vitamina A, vitamina D si aminoacizi, substante nutritive indispensabile pentru starea de sanatate a organismului.
Un studiu al expertilor suedezi a aratat ca o dieta care contine produse din lapte integral duce la o scadere a riscului de imbolnavire de diabet de tip II. Atentie, absenta lactatelor din alimentatie creste riscul demineralizarii osoase, spun specialistii in nutritie.
Stiai ca iaurturile actioneaza ca pansamente gastrice si ajuta la refacerea florei intestinale? Sunt o sursa importanta de probiotice benefice pentru sanatatea intestinala si sunt si usor de digerat.
Un alt aspect important este ca grasimile saturate actioneaza atat la nivelul stomacului cat si la nivelul creierului si sistemului hormonal, oferind o stare de bine.
Studiul, efectuat pe un esantion de 2.500 de persoane a aratat ca cei care consumau opt sau mai multe portii de produse lactate bogate in grasimi pe zi avea un risc cu 23% mai mic de a se imbolnavi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care mancau o portie sau deloc.
Se pare ca grasimile influenteaza procesul de descompunere a zaharului de organism. Astfel, o dieta bogata in alimente precum branzeturi,iaurturi si smantana este asociata unei tensiuni arteriale mici si unui nivel scazut al glicemiei (nivelul de zahar din sange, n.r.), ambii factori legati de riscul scazut de a suferi de obezitate si diabet de tip II.
Inlaturarea din dieta a grasimilor saturate a fost o problema in ultimele decenii, pentru ca a dus la o crestere a consumului de carbohidrati, mai ales zahar, ceea ce a dus la o crestere a glicemiei. Un nivel crescut la glicemiei, sustinut pe perioade lungi, de ani, este asociat cu instalarea diabetului de tip II si cresterea in greutate.
Lactatele, necesare pentru sanatatea sistemului osos
Aceste grasimi saturate sunt foarte importante deoarece cu ajutorul lor, organismul absoarbe mai usor calciul in oase. Calciul intervine in formarea oaselor si a dintilor si are un rol extrem de important in metabolismul celular.
Mai mult decat atat, lactatele se digera usor fiind recomandate adeseori celor care sufera de gastrita sau ulcer.
Sursa: Mediafax
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]