de Elena-Alina Constantinescu 11 Dec 2015
Tags:
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu privind calitatea cozonacilor de pe piata romaneasca.
La realizarea studiului s-au avut in vedere prevederile legale in vigoare referitoare la:
- scopul etichetarii;
- informatiile inscrise pe eticheta;
- prevederi privind ingredientele, modul de introducere pe eticheta si indicarea ingredientelor cu potential alergen
- prevederi privind denumirea sub care este vandut alimentul.
Interesant este ca niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului (faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri).
„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. În compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Top 10 cozonaci cu aditivi alimentari:
1. Cozonac cu rahat si cacao, fabricat de Lucipol, contine 15 aditivi.
2. Cozonac cu rahat si cacao, fabricat de Vel Pitar, contine 14 aditivi.
3. Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Lucipol, contine 13 aditivi.
4. Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Vel Pitar,cozonac cu nuca, cacao si stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nuca, stafide si cacao, fabricat pentru CORA- contin cate 11 aditivi.
5. Cozonac cu nuca, stafide si cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour- contin cate 10 aditivi.
6. Cozonac cu nuca, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Aida Prod Com, cozonac cu umplutura de nuca, stafide si cacao, fabricat de Sal-Pan- contin cate 9 aditivi.
7. Cozonac cu crema de lapte-frisca, fabricat de Boromir, cozonac cu nuca, fabricat de As Pan- contin cate 8 aditivi.
8. Cozonac cu crema ciocolata-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutura de nuca, stafide si rahat, fabricat de As Pan, cozonac cu stafide, rahat si cacao, fabricat de Teoden- contin cate 6 aditivi.
9. Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Carrefour, cozonac cu rahat, stafide si cacao, fabricat de Cristian Impex- contin cate 5 aditivi.
10. Cozonac cu crema caramel si crema ciocolata, fabricat de Boromir, contine 4 aditivi.
Sursa: apc-romania.ro
Foto: www.chocolateswirlbread.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]