Zaharul brun si beneficiile sale pentru organism
de Raluca Garbea 04 Iun 2018
Tags: zahar brun sanatate zahar beneficii
Zaharul brun este un indulcitor folosit in multe produse de cofetarie si retete culinare, insa are unele beneficii pentru sanatate care ar putea sa te surprinda!
Ce este zaharul brun?
Zaharul brun este un tip de zahar care are culoare maro datorita prezentei melasei. Acesta este, in general, mai sanatos decat zaharul alb datorita melasei pe care o contine, insa are un continut mai scazut de nutrienti.
Sortimente de zahar brun
Exista mai multe tipuri de zahar brun, dintre care: demerara, turbinado, zahar brun inchis si muscovado.
- Zahar brun deschis
In unele cazuri, melasa este adaugata in zaharul alb obisnuit, iar aproximativ 3% din zaharul brun deschis este compus din melasa.
- Zahar brun inchis
In mod similar, zaharul brun inchis contine aproximativ 6% melasa, dand zaharului o aroma mai puternica.
- Muscovado
Acesta este cel mai intunecat sortiment de zahar brun si cel mai puternic ca aroma, in principal datorita procesului de uscare lenta, adesea realizata la lumina soarelui.
- Demerara
Zaharul brun se face adesea din trestie de zahar, iar odata ce sucul de trestie este extras si fiert, acesta lasa in urma sa cristale de culoare maro deschis. Acestea sunt apoi uscate, obtinandu-se zaharul brun.
- Turbinado
Ca mod de producere este foarte asemanator cu demerara, insa difera ca aroma, gustul fiind apropiat cu cel al mierii.
Valori nutritionale
Cand vine vorba de valorile nutritionale, zaharul brun ofera mai putine substante nutritive decat zaharul alb. Acesta contine calciu, potasiu, fier si magneziu si are o concentratie ridicata de carbohidrati. O singura lingurita de zahar are 17 calorii.
Beneficiile zaharului brun pentru sanatate
Beneficiile pentru sanatate ale zaharului brun includ: capacitatea de a stimula nivelul de energie, de a preveni racelile, de a trata infectiile urinare si de a imbunatati digestia.
Efecte secundare
Exista unele efecte secundare ale zaharului brun atunci cand este consumat in exces, ceea ce include un risc ridicat de:
- acumulare de kilograme in plus;
- diabet;
- infectii.
>> Ca in cazul zaharului alb, zaharul brun ar trebui sa fie consumat cu moderatie!
Sursa foto: pexels.com
Nota articol: 4.3 din 5 (20 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 23 Feb 2021
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 17 Feb 2021
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 15 Feb 2021
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 12 Feb 2021
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Top cele mai citite articole din site