Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Scurt ghid despre E-uri

de AlegeSanatos.ro 18 Feb 2013

Tags: E131 E123 E142 E-uri cancerigene acid benzoic colorant alimente canerigene


Scurt ghid despre E-uri

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugati in alimente sau bauturi cu scopul de a ameliora diverse proprietati ale acestora : gustul, culoarea si/sau rezistenta la alterare. In mod standardizat, la nivel mondial, ei sunt etichetati cu litera -E - si un indice compus din trei cifre.

Exista o serie intreaga de E-uri care nu sunt nocive pentru sanatatea consumatorilor.  Noi insa va propunem sa parcurgeti lista E-urilor suspectate ca ne agreseaza – in mod direct – sanatatea. Mentionam ca aceasta lista nu este decat orientativa. In acest moment, in intreaga lume, exista o serie de cercatari care sa dovedeasca potentialul vatamator al acestor aditivi.

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 975/1999, "aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare". In Codex Alimentarius FAO-WHO, ei sunt definiti ca "orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga".

E-URILE SUSPECTE

E150, E172, E173, E141 – coloranti, E102  (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 (colorant rosu) – toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri. E477 – emulsificator (daca este consumat in exces)

 E-URILOR TOXICE

E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv,  E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv.  E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservat), extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant) se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat. E321 (antioxidant), posibil cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311,E312 (antioxidant) ataca in timp sistemul nervos.

E-URILOR CANCERIGENE

E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), E230, 239 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633– inozinati. E627, E628, E629 - guanilati. E634, E 635 - rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E330 (sarea de lamaie) devine cancerigen daca este consumat in exces. E450 (emulsificator) – potential cancerigen in zona digestiva.

Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din Romania, cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III" si nu exista inca premizele ca se va descoperi un antidot. Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se incrimineaza ca sunt poluarea, chimicalele continute in alimente si stress-ul (in toate formele sale).

Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
www.dralinpopescu.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Scurt ghid despre E-uri"

5 + 1 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Scurt ghid despre E-uri"

ISTRATIE DUMITRU @ 20 Mai 2014
"Buna dimineata tuturor, E 202 ESTE TOXIC? daca ati putea sa - mi raspundeti va sunt foarte recunoscator. Crde ca este un ... antifermentatie. I.Dumitru"

Spune-ne opinia ta despre
"Scurt ghid despre E-uri"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

3 efecte negative ale alimentelor mucegaite asupra organismului

3 efecte negative ale alimentelor mucegaite asupra organismului

de AlegeSanatos.ro 12 Mai 2020

Obisnuiesti sa tai partea mucegaita din produse si sa consumi restul? Chiar daca aceasta „tehnica” este destul de des folosita, trebuie sa renunti la ea cat mai curand. [detalii]

Efectele nocive ale consumului de prajeli

Efectele nocive ale consumului de prajeli

de AlegeSanatos.ro 30 Apr 2020

Produsele fast-food se gatesc prin prajire. Precum este si denumirea, prin acest procedeu ingredientele se pregatesc mai rapid si prind un gust delicios. Totusi, uleiul folosit nu este sanatos pentru organism. [detalii]

Masuri de prevenire impotriva infectarii cu COVID-19

Masuri de prevenire impotriva infectarii cu COVID-19

de AlegeSanatos.ro 12 Mar 2020

Epidemia cu coronavirus face din ce in ce mai multe victime in aceasta perioada, iar cel mai sigur antidot pe care il avem la indemana este sa nu intram in contact cu persoanele care s-au intors din regiunile afectate si sa ne spalam cat mai des pe maini. Totusi, trebuie sa tinem cont si de alte masuri de prevenire. [detalii]

Sanatatea ta depinde de felul in care stai la birou - Iata 5 reguli pentru o postura corecta

Sanatatea ta depinde de felul in care stai la birou - Iata 5 reguli pentru o postura corecta

de AlegeSanatos.ro 19 Dec 2019

Cei mai multi oameni petrec destul de mult timp in fata calculatorului, si deseori se confrunta cu dureri de spate sau cu migrene cauzate de postura incorecta. In timp, aceste probleme se pot agrava, asa ca este important sa ai o pozitie corecta pe scaunul de la birou, iar noi iti venim in ajutor cu cateva sfaturi. [detalii]

Este uleiul de cocos bun pentru consum? Un profesor de la Harvard vine cu atentionari

Este uleiul de cocos bun pentru consum? Un profesor de la Harvard vine cu atentionari

de Laura Galescu 27 Aug 2018

Este uleiul de cocos bun? In cadrul unei prelegeri directorul Institute for Prevention and Tumor Epidemiology din cadrul Universitatii din Freiburg si profesor in cadrul Universitatii Harvard a declarat ca in ciuda recomandarilor uleiul de cocos nu este atat de sanatos. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016