Alimentele care provoaca stres. Evita-le pe cat posibil
de Laura Galescu 30 Oct 2019
Tags: stres alimentatie nesanatoasa alimentatie stres
Pe langa activitatile fizice, alimentatia joaca un rol esential in reducerea stresului si in mentinerea unei stari bune de sanatate, care vine la pachet cu vitalitate si pofta de viata.
Cand esti stresata, cortizolul si andrenalina contribuie la tulburarea mai multor aspecte din viata ta, de la digestie pana la somn. Adrenalina iti creste pulsul, tensiunea si sporeste depozitele de energie. Cortizolul, principalul hormon al stresului, creste nivelul zaharului (glucozei) din sange, creste capacitatea de utilizare a glucozei de catre creier.
Astfel, iti este foame mai des si consumi mai multa mancare decat ai nevoie de fapt. Adauga la asta si capacitatea cortizolului de incuraja depozitarea grasimilor, lipsa exercitiilor fizice si alegerile alimentare nepotrivite – si obtii reteta ideala pentru luarea in greutate si o serie de probleme de sanatate mai tarziu.
Iata cum poti reduce starea de stres:
Evita bauturile energizante si cafeaua
Daca ai impresia ca o cafea te ajuta sa te relaxezi, afla ca nu este chiar asa. Desi un capuccino sau un energizant iti ofera un boost de energie la inceput, dupa o perioada va urma si senzatia de "cadere", care te va face sa te simti agitata si deprimata. Daca pe parcursul zilei consumi prea multe astfel de bauturi, cand vine timpul sa te culci te vei simti extenuata si vei avea probleme sa adormi – in plus, te vei simti chiar mai stresata.
Cofeina determina si cresterea in greutate, mai ales daca este asociata cu un regim alimentar nesanatos. Mai mult, consumul excesiv de cofeina are acelasi efect ca si stresul prelungit.
Renunta la dulciuri si la produsele de patiserie
Cand esti stresata, vrei sa mananci ceva dulce. Dulciurile iti dau energie pe moment, dar rezistenta la insulina si kilogramele in plus sunt riscuri pe care trebuie sa le iei in calcul.
Zaharul nu contine substante nutritive esentiale. El furnizeaza o crestere brusca de energie in organism, care este posibil sa duca la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slaba capacitate de concentrare si depresie. Consumul ridicat de zahar reprezinta o povara serioasa pentru pancreas, fapt ce mareste riscul aparitiei diabetului.
Evita alimentele procesate
Alimentele procesate cresc nivelul hormonului de stres. Pe langa grasimile rele, chimicale si foarte putine nutritive alimentele procesate contin multa sare si zhar care cresc nivelul cortizolului.
Este foarte greu sa renunti de tot la ele, dar incearca sa reduci cat mai mult cantitatea de alimente procesate pe care le consumi.
Tine minte ca pentru a digera alimentele procesate, organismul trebuie sa-si foloseasca propriile vitamine si minerale, adica sa isi consume rezervele. Alimente rafinate pe care trebuie sa le eviti sunt prajiturile, biscuitii, painea si produsele de patiserie.
Ai grija la alcool
Dupa o zi lunga si stresanta, o bere sau un cocktail par a fi modul perfect de relaxare. De fapt, alcoolul nu este deloc de ajutor deoarece stimuleaza eliberarea hormonului de stres. Alcoolul are un efect depresiv, ceea ce poate accentua starea de stres. Alcoolul stimuleaza secretia de adrenalina, ceea ce duce la aparitia unor probleme precum tensiunea nervoasa, irascibilitatea si insomnia.
Mai mult, daca se ajunge la exces de alcool, acesta duce la cresterea depozitelor de grasime din zona inimii si slabeste functia imunitara.
Data viitoare cand te simti stresata, incearca sa urmezi aceste reguli. Consuma fructe sau legume, nuci, sau alte alimente sanatoase.
Nota articol: 4.06 din 5 (16 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 18 Feb 2021
Consumul de fructe trebuie sa fie regulat pentru o viata sanatoasa si un organism puternic. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 28 Ian 2021
Mugurii de pin sunt semintele pinului si multi dintre ei sunt comestibili, chiar recomandati de doctori. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 22 Ian 2021
Indiferent ca vorbim despre haine, bijuterii, machiaje, ustensile, scule sau orice alte obiecte, majoritatea dintre noi tindem sa le tinem o lunga perioada in casa, chiar daca nu ne mai sunt folositoare. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 15 Ian 2021
Iarna vine cu schimbari pe toate planurile, cu atat mai mult in privinta alimentatiei. Este important sa avem grija la produsele pe care le folosim, astfel incat sa avem o digestie optima. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 22 Dec 2020
Jobul este o activitate solicitanta si necesita o mare parte din timpul personal. Drept urmare, s-ar putea sa nu mai existe suficient loc in agenda pentru mersul la sala. Totusi, poti face miscare fizica si de acasa. [detalii]