Te plangi des? Cum iti afecteaza creierul starea continua de nemultumire
de Laura Galescu 11 Iun 2018
Tags: te plangi des stare de nemultumire recunostinta
Studiile spun ca majoritatea oamenilor se plang cel putin un minut intr-o conversatie uzuala. Psihologii considera ca actiunea de a te plange iti ofera o stare de bine pe moment, insa pe termen lung nu este deloc ceva benefic pentru sanatatea ta.
Creierul tau iubeste eficienta si nu e dispus sa munceasca mai mult decat este nevoit sa o faca. De aceea, atunci cand tot repeti un comportament – precum cel de a te plange – neuronii tai se unesc, astfel incat sa ofere flux informatiei. Ceea ce inseamna ca poti repeta mult mai usor aceasta actiune in viitor. Iar atunci cand o vei face, nici nu iti vei da seama ca te plangi.
Acest comportament face ca in timp, sa devii mai degraba negativ, in loc sa ai o atitudine pozitiva fata de ceea ce ti se intampla sau se intampla in jurul tau. A te plange poate deveni comportamentul care te defineste, ceea ce va schimba felul in care esti perceput de oameni.
Mai mult decat atat, a te plange in mod repetat poate afecta si alte zone din creier. Un studiu realizat la Universitatea din Stanford a demonstrat ca actiunea de a fi vesnic nemultumit si de a te plange micsoreaza hipocampusul – o zona a creierului de o importanta critica pentru rezolvarea problemelor si a inteligentei. Afectarea hipocampusului este o ipoteza infricosatoare, mai ales cand se stie ca aceasta este una dintre primele zone din creier pe care le distruge boala Alzheimer.
Mai mult, s-a dovedit ca atunci cand te plangi, organismul secreta cortizol, hormon care iti pune corpul in modulul “lupta sau fugi”, directionand oxigenul, sangele si energia catre organele vitale. Un efect imediat al cresterii nivelului de cortizol este, de exemplu, cresterea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar in sange, astfel incat organismul sa fie pregatit fie sa se apere, fie sa fuga.
Tot cortizolul secretat in exces in urma vesnicelor nemultumiri iti afecteaza sistemul imunitar si te expune la un risc crescut de colesterol, diabet, boala cardiac si obezitate.
Din pacate si nemultumirea este ca fumatul – nu trebuie sa o practice tu, pentru a suferi de efectele negative. Daca ai in grupul tau prieteni care se plang mereu si sunt nemultumiti de orice, vei suferi si tu acelesi efecte.
Gaseste o solutie
Iti propunem doua lucruri pe care sa le faci atunci cand simti nevoia sa te plangi. Unul ar fi sa iti cultivi o atitudine de recunostinta.
Daca gasesti timp sa contemplezi ceea ce e frumos in viata ta si pentru care esti recunoscator, reduce nivelul de cortizol cu 23%, spun cercetatorii.
Al doilea lucru pe care il poti face - si numai atunci cand chiar ai un motiv real de a te plange - este sa te plangi, dar cu scopul de a gasi solutii.
Incearca sa scapi de acest obicei nedorit, pentru o stare de bine si pentru a atrage situatii pozitive in viata ta!
Nota articol: 4.57 din 5 (7 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 18 Feb 2021
Consumul de fructe trebuie sa fie regulat pentru o viata sanatoasa si un organism puternic. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 28 Ian 2021
Mugurii de pin sunt semintele pinului si multi dintre ei sunt comestibili, chiar recomandati de doctori. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 22 Ian 2021
Indiferent ca vorbim despre haine, bijuterii, machiaje, ustensile, scule sau orice alte obiecte, majoritatea dintre noi tindem sa le tinem o lunga perioada in casa, chiar daca nu ne mai sunt folositoare. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 15 Ian 2021
Iarna vine cu schimbari pe toate planurile, cu atat mai mult in privinta alimentatiei. Este important sa avem grija la produsele pe care le folosim, astfel incat sa avem o digestie optima. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 22 Dec 2020
Jobul este o activitate solicitanta si necesita o mare parte din timpul personal. Drept urmare, s-ar putea sa nu mai existe suficient loc in agenda pentru mersul la sala. Totusi, poti face miscare fizica si de acasa. [detalii]