de Elena-Alina Constantinescu 26 Mar 2015
Tags:
Plantele aromatice au o multime de beneficii pentru sanatate. Cimbrul, de exemplu, se foloseste pentru aromatizarea si condimentarea preparatelor culinare: poate fi adaugat in supe, sosuri, salate. Se foloseste atat proaspat, cat si uscat.
Cimbrul este bun pentru starea generala de sanatate. Preparatele pe baza de cimbru sunt indicate in caz de flatulenta, astm, guturai, dureri de cap, sinuzita, bronsita. Se foloseste in industria farmaceutica la prepararea pulberilor pentru capsule, la siropurile pentru tuse, intra in compozitia cremelor si unguentelor antiseptice.
Este bogat in potasiu, magneziu si vitaminele A, C si E. De exemplu, vitamina A este esentiala pentru vedere, vitamina E este necesara pentru mentinerea sanatatii pielii, vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, potasiul ajuta la controlul tensiunii artriale iar magneziul mentine inima sanatoasa. In compozitia sa se regasesc si alte substante active reduc efectele negative ale radicalilor liberi, protejeaza creierul si previn imbatranirea pielii.
Cimbrul ajuta la o buna digestie, reducand balonarea si disconfortul. In cazul crampelor abdominale sau menstruale, se beau doua cesti de ceai de cimbru pe zi.
Totodata, participa la metabolizarea grasimilor. Remediile naturale pe baza de cimbru au actiune antiinflamatoare, antibacteriana si antivirala.
Mai mult decat, ceaiul de cimbru este benefic impotriva gripei. Infuzia se prepara din 2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se consuma. Ceaiul are efect expectorant si ajuta totodata la descongestionarea cailor nazale si la eliminarea mucusului. Poti sa bei o cana la 2 ore. Este alinarea ta cand suferi de raceala sau gripa.
Frunzele au proprietati antioxidante si de asemenea, sunt bogate in fibre. Din acest motiv, cimbrul este benefic pentru scaderea colesterolului rau, crescand nivelul celui bun.
Datorita proprietatilor sale, cimbrul combate cu succes infectiile fungice.
Gratie proprietatilor antiiflamatorii, este foarte eficient in tratarea acneei.
De asemenea, fitoterapeutii recomanda infuzia de cimbru pentru a invinge oboseala si surmenajul. Intareste imunitatea si este energizant.
Este cunoscut faptul ca, datorita proprietatilor antiseptice, ceaiul de cimbru actioneaza benefic asupra ficatului si rinichilor.
Foto: www.renaissanceherbs.com.au
Daca iubesti sucurile, insa nu mai vrei sa le consumi pe cele din magazine, poti sa iti faci singur, acasa, sucuri naturale, precum cel de morcovi. Morcovii sunt minunati pentru sanatatea organismului si au un gust delicios. [detalii]
Greata este starea neplacuta care apare, de foarte multe ori, inainte sa vomitam. [detalii]
Durerile de cap sunt destul de suparatoare si ne pot ingreuna activitatile de zi cu zi daca nu sunt tratate la timp, pentru ca pot fi persistente. [detalii]
Aspectul ingrijit al mainilor tale tine si de felul in care arata unghiile si cuticulele. De aceea trebuie sa le acorzi o atentie speciala. [detalii]
Varfurile despicate sunt o problema cu care se confrunta multe femei. Solutia optima pentru ca parul tau sa arate mereu fresh si ingrijit este sa te tunzi regulat, cel putin o data la 1-2 luni. [detalii]