de Elena-Alina Constantinescu 20 Iun 2014
Tags:
Echinacea a fost folosita de secole ca remediu natural impotriva racelilor, infectiilor respiratorii sau inflamatiilor. In prezent, planta este folosita in industria farmaceutica si cosmetica. Sunt folosite radacinile, frunzele, florile si semintele. Suplimentele cu extract de echinaceea cresc rezistenta organismului si il ajuta sa lupte impotriva infectiilor.
Planta este originara din America de Nord si exista 8 specii, insa cea mai populara este echinacea purpurea (cea violet). Aceasta creste pana la 1 metru inaltime iar florile se aseamana cu margaretele. Semintele, desi nu foarte cunoscute si utilizate, pastreaza cea mai mare parte a compusilor activi.
Planta are proprietati antiseptice, depurative, este antifebrila, antivirala si antibacteriana.
Semintele se recolteaza la sfarsitul toamnei si apoi se folosesc la prepararea ceaiurilor, tincturilor, tabletelor si a altor suplimente. Dupa recoltarea din toamna, puteti pastra semintele intr-un loc racoros si le puteti planta primavara, in locuri insorite, cu sol fertil.
Daca doriti sa faceti un ceai de echinaceea, puneti 1 lingurita de seminte in 250 ml apa clocotita, lasati sa infuzeze 10 minute, apoi il puteti consuma. Nu aveti voie sa beti mai mult de 3 cesti pe zi.
Semintele de echinaceea au proprietati antiinflamatorii. Din acest motiv, produsele care au in compozitia aceasta planta pot preveni racelile, tusea si nasul infundat.
Ajuta organismul in lupta cu bacteriile si virusii
Datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice este capabila sa ajute organismul in lupta impotriva bacteriilor si virusilor care cauzeaza infectii. Poate sa creasca numarul de globule albe din sange si sa stimuleze sistemul imunitar, imbunatatind capacitatea sa de a lupta impotriva agentilor nocivi.
Se poate administra sub forma de tinctura, ceai, capsule in cure de 10-30 de zile.
Echinaceea are actiune antiseptica, antibacteriana si cicatrizanta
Un alt avantaj este acela ca regenereaza tesuturile atunci cand ne confruntam cu acnee, rani usoare, varice, iritatii, etc.
Florile si radacina s-au dovedit eficiente in tratarea acneei si a altor boli de piele (herpes). Calmeaza pielea, reduce inflamatia si elimina bacteriile din tesuturi.
Inainte de a incepe un tratament cu echinaceea este bine sa cereti sfatul medicului.
Contraindicatii echinaceea
Cei care sufera de astm sau de alergii la flori din aceeasi familie cu echinaceea (crizanteme, margarete, galbenele) ar trebui sa se fereasca de aceasta planta.
Este contraindicata persoanelor care urmeaza tratamente cu imunosupresoare, celor care sufera de boli autoimune (lupus, scleroza in placi, hepatita autoimuna), leucemie, TBC si SIDA.
Efecte adverse echinaceea
Consumata o perioada lunga de timp, provoaca greata, varsaturi, dureri in gat, ameteli, insomnie. Daca aveti unul dintre aceste efecte adverse adresati-va medicului.
Cand anumite situatii de la locul de munca va complesesc, sunt anumite odalitati simple de a redobandi controlul asupra acestora. Aceasta abilitate de a menaja momentele care genereaza stres poate fi receptata si de colegi sau superiori, ceea ce conduce la crearea unor relatii mai deschise in cadrul colectivului. [detalii]
Activitatea din bucataria unui restaurant, a unei cantine sau a unui hotel nu este posibila fara un dulap frigorific profesional de cea mai buna calitate. [detalii]
Sofranul este un ingredient minunat de folosit in alimentatie, insa pe cat de gustos si de bun este, pe atat de multe proprietati medicinale contine. [detalii]
Arsurile la stomac sunt destul de deranjante si pot fi semnul unei afectiuni mai grave. De obicei, acestea apar in urma unui stil de viata nesanatos si daca te confrunti des cu astfel de simptome ar trebui sa mergi la un consult de specialitate. [detalii]
Ai incercat sa folosesti sampoane antimatreata? Ai apelat chiar si la cei mai renumiti doctori si tot nu ai reusit sa scapi de aceasta problema inestetica a parului tau? [detalii]