3 efecte benefice ale activitatii fizice asupra creierului
de Andreea Pestisan 13 Iun 2015
Tags: sport
Miscarea este importanta pentru mentinerea unui corp sanatos. Cercetatorii americani au dovedit ca persoanele care practica sport sunt intr-o forma fizica buna si au o capacitate mult mai buna de gandire, de concentrare si de memorare comparativ cu persoanele care nu obisnuiesc sa faca miscare.
Activitatea fizica duce la imbunatatirea activitatii intelectuale si la anumite schimbari in metabolismul neuro-transmitatorilor, care permit chiar o accentuare a capacitatilor de atentie si invatare.
Iata trei efecte importante pe care efectuarea exercitiilor fizice le are asupra creierului:
1. Contribuie la dezvoltarea creierului
Cu varsta, celulele creierului sunt reinnoite mai lent si tesutul cerebral poate fi afectat. Cu toate acestea, activitatea fizica ar putea inversa aceasta tendinta. Persoanele care fac mai multe exercitii fizice, inclusiv mersul pe jos de mai multe ori pe saptamana, prezinta mai putine semne ale imbatranirii cerebrale decat persoanele care nu fac miscare.
Exercitiile cardiovasculare stimuleaza fluxul sanguin catre creier, care, la randul sau, furnizeaza mai mult oxigen (acest organ consuma 20% din oxigenul de care are nevoie organismul).
2. Ajuta la eliminarea starilor de depresie si anxietate
Depresia incetineste prelucrarea informatiilor de catre creier, previne concentrarea si luarea deciziilor si poate genera grave probleme de memorie. In cazul depresiei severe, medicul poate sa iti prescrie antidepresive, dar altfel, exercitiile fizice te-ar putea ajuta. Acestea stimuleaza producerea de serotonina si dopamina, substante produse in mod natural de organism, care actioneaza pozitiv asupra starii de spirit, precum si producerea de endorfine, substante cunoscute drept "moleculele fericirii".
3. Stimuleaza producerea unui important hormon cerebral
La fel cum ingrasamintele ajuta la accelerarea cresterii plantelor, factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) promoveaza dezvoltarea si multiplicarea neuronilor. Cu cat efectuezi mai multe exercitii fizice, cu atat mai mult creierul va produce BDNF.
Sursa foto: shutterstock.com
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 27 Ian 2021
Sportul este o activitate extrem de benefica sanatatii noastre si trebuie practicat cel putin de doua-trei ori pe saptamana, chiar si atunci cand nu vrei sa scapi de kilogramele in plus. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 02 Nov 2020
Exercitiile fizice, indiferent ca sunt facute acasa sau la sala de sport, sunt intotdeauna recomandate de medici, pentru ca reusesc sa iti puna in miscare metabolismul si sa iti redea o stare de bine. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 17 Iul 2020
Sezonul estival iti permite sa-ti pui in evidenta atuurile fizice si imaginatia, pentru a construi tinute impecabile, din cap pana-n picioare. Pentru ca un detaliu poate face diferenta, in afara de alegerea articolelor vestimentare potrivite, trebuie sa acorzi atentie si incaltamintei.
Afla, din articolul de mai jos, care sunt cei mai comozi pantofi pe care sa-i alegi pentru aceasta vara, creati dupa ultimele trenduri! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 17 Mar 2020
Pentru ca in aceasta perioada pandemia cu coronavirus face din ce in ce mai multe victime, printre recomandarile pe care suntem incurajati sa le respectam pentru e preveni infectarea, se numara si „izolarea” la domiciliu. Cu alte cuvinte, trebuie sa stam cat mai mult in casa si sa evitam spatiile aglomerate. Printre acestea se numara si salile de fitness. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 06 Mar 2020
Exercitiile fizice nu trebuie sa lipseasca din activitatea zilnica. Ele contribuie la un stil de viata sanatos si iti redau o stare de bine. Totusi, pentru a lucra mai eficient, trebuie sa consumi anumite alimente, care iti vor creste energia. [detalii]
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Top cele mai citite articole din site