de Andreea Pestisan 13 Sep 2022
Tags:
Prospetime, culoare si aroma: trei ingrediente care sunt specifice verii si de care trebuie sa profitam cat mai mult cu putinta. Bucatariile parca prind viata cand incepe acest sezon atat de ofertant.
Si creativitatea trece la un alt nivel. Daca mergem pe ideea traditionala, ne gandim la pregatiri pentru iarna si consumul de fructe si legume bio, din surse de incredere. Daca ne adaptam la trendurile actuale sau ne place sa experimentam, vom reusi sa ne inspiram si din alte bucatarii. Mediteraneana, indiana sau libaneza, gasim preparate cu gust specific si ingrediente combinate fascinant, din care sa alegem si care pot convinge orice pretentios in materie de arta culinara.
Iata cateva idei cand vine vorba de combinatii reusite:
Salatele de vara
Cand vine vorba de salate de vara, ai inspiratie peste tot. Daca pana acum bucatariile mediteraneene au fost in prim-plan, vara aceasta gasim un interes crescut in ce priveste traditiile libaneze.
O salata tabouleh – cu ceapa alba, patrunjel, menta, rosie, bulgur, dar si lamaie si ulei de masline – vine cu un aport spectaculos de vitamine si minerale, dar si o paleta larga de arome. Iar daca vrei sa experimentezi ceva mai complex, poti alege o salata fattoush, la care trebuie sa imbini o rosie cu ceapa verde, patrunjel, ridichi, ceapa alba, ardei colorat, castravete, salata verde si usturoi. Nu uitam nici de elementele cu care bucataria romaneasca nu prea are legatura: sumac, menta uscata, ulei de masline, putina lamaie, sos de rodie si sare. Adaugam gustoasa lipie si ai autenticitatea libaneza la tine acasa.
Garniturile fresh
Cand rutina zilnica de gatit devine anosta, sezonul estival te poate scapa de pana de idei. Ai nevoie de doar cateva legume proaspete pentru a colora o farfurie gustoasa, dar poate putin neprietenoasa. Fie ca alegi o singura directie cromatica, fie ca mergi doar pe variantele de gust apropiat, nu te lasa descurajata de posibilele combinatii nebunesti.
Nici nu stii de unde s-ar putea ca o leguma putin inabusita, cu doar cateva grame de verdeata crunchy si o nota de prospetime mentolata, sa ofere o rasturnare de situatie la cina in familie.
Legume la tigaie sau inabusite
Normal ca gusturile nu se discuta si acest lucru este respectat cu sfintenie. Insa cand esti fanul legumelor putin aromatizate, sotate sau inabusite, suntem siguri ca nimic nu iti mai poate sta in cale. Pe langa faptul ca poti transforma radical o leguma prin preparare termica, te incurajam sa dai frau liber imaginatiei si sa gasesti echilibrul intre cartofi si sparanghel sau sfecla rosie si nu foarte pretentiosul zucchini.
Sucuri sau smoothie
Inapoi in zona legumelor, dar nu in totalitate! Daca te bazezi pe banane sau capsuni pentru smoothie si portocale pentru sucul proaspat stors, avem vesti foarte interesante: poti folosi aproape orice. Si nu este gluma.
Ca peste tot in bucatarie, este nevoie de gust si de atentie la proportii: prea mult dintr-un ingredient poate sa distruga un smoothie si ca gust, si ca aspect, dar poate o cantitate extrem de mica din acelasi ingredient iti pune in miscare toate papilele gustative. Verdeata si plante aromatice si aici? Evident! Proaspete, pentru ca este vara si sunt usor de gasit? Neaparat!
Pregatirile pentru sezonul rece
Conservarea legumelor si fructelor a fost mereu o provocare pentru gospodine. Compot, zarzavat, orice forma ar lua, ideea este ca produsul sa isi pastreze cat mai multe dintre calitati. Prinde teren din ce in ce mai mult si ideea de a congela produsele, exact in portiile necesare, si a le folosi cand este nevoie de ele.
Desigur, acest lucru nu este posibil chiar pentru orice, dar acolo unde se poate, nu este de recomandat ca un produs, oricare ar fi el, sa fie recongelat dupa dezghetare. In rest, mai ales daca dispui de spatiu adecvat, aromele se pastreaza intacte pentru momentul in care decizi sa le folosesti.
Avem o vara creativa din punct de vedere culinar. Combinatiile reusite si nastrusnice au acaparat deja imaginatia bucatarilor. Iar in bucataria de acasa lucrurile pot sta exact la fel. A experimenta lucruri noi este cu atat mai usor cu cat este greu sa gresesti cand ai ingrediente de sezon, cu gust si aroma si care parca te ajuta de la sine sa incropesti fie felul principal, fie desertul, sucul, inghetata de casa sau ciorba la care te gandesti de o saptamana.
Sursa foto: Shutterstock
Spune-ne opinia ta despre
"Sezonul estival e in toi! Iata cum sa profiti de alimentele de sezon"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce impact au activitatile cotidiene asupra nivelului tau de stres
Intr-o lume agitata si in continua miscare, stresul a devenit o prezenta constanta in vietile noastre. Insa, cat de mult contribuie activitatile tale zilnice la cresterea acestui nivel de stres? In acest articol vom explora impactul pe care cateva activitati cotidiene il au asupra nivelului tau de stres. Daca intelegi efectele acestor activitati asupra ta, vei putea gasi metode prin care sa-ti gestionezi mai eficient stresul, ceea ce va duce la crearea unui echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala. [detalii]
Ce sunt metalele grele din corp si de ce sunt periculoase?
Sanatatea personala a devenit in ziua de azi un subiect din ce in ce mai urmarit de un numar considerabil de mare de persoane. Desi corectarea alimentatiei si adoptarea unui regim de sport riguros sunt printre primele lucruri pe care le integreaza in viata de zi cu zi o persoana, acestea nu sunt de ajuns pentru a opri asimilarea de metale grele in organism. [detalii]
Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile
Balonare si disconfort abdominal, durere, greata, senzatie de preaplin, acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care le dau calculii biliari sau, in termeni populari, "pietrele la fiere". Afectiunea se numeste "litiaza biliara" si, pentru a o trata, pentru a scapa de calculi si a preveni tot acest chin, e nevoie sa faci unele schimbari in stilul tau de viata si sa apelezi la cateva ajutoare din natura. [detalii]
5 trucuri pentru a gati mai rapid si mai usor
Gatitul poate fi o activitate placuta si relaxanta, dar exista momente in care suntem suprasolicitati si dorim sa economisim timp si efort in bucatarie. Indiferent daca esti un bucatar pasionat sau un novice in arta culinara, poti apela intotdeauna la mici strategii si tehnici ingenioase pentru a gati mai repede, fara eforturi suplimentare. In randurile care urmeaza, iti dezvaluim cateva dintre aceste secrete, care iti vor imbunatati experienta in bucatarie si iti vor permite sa savurezi preparate delicioase fara prea mult efort. [detalii]
5 sfaturi pentru o sarcina usoara si sanatoasa
Sarcina este o perioada pe parcursul careia organismul trece prin multiple schimbari. Unele dintre acestea pot fi neplacute, dar prin adoptarea anumitor masuri, le poti gestiona cu usurinta. [detalii]