de Andreea Pestisan 13 Sep 2022
Tags:
Prospetime, culoare si aroma: trei ingrediente care sunt specifice verii si de care trebuie sa profitam cat mai mult cu putinta. Bucatariile parca prind viata cand incepe acest sezon atat de ofertant.
Si creativitatea trece la un alt nivel. Daca mergem pe ideea traditionala, ne gandim la pregatiri pentru iarna si consumul de fructe si legume bio, din surse de incredere. Daca ne adaptam la trendurile actuale sau ne place sa experimentam, vom reusi sa ne inspiram si din alte bucatarii. Mediteraneana, indiana sau libaneza, gasim preparate cu gust specific si ingrediente combinate fascinant, din care sa alegem si care pot convinge orice pretentios in materie de arta culinara.
Iata cateva idei cand vine vorba de combinatii reusite:
Salatele de vara
Cand vine vorba de salate de vara, ai inspiratie peste tot. Daca pana acum bucatariile mediteraneene au fost in prim-plan, vara aceasta gasim un interes crescut in ce priveste traditiile libaneze.
O salata tabouleh – cu ceapa alba, patrunjel, menta, rosie, bulgur, dar si lamaie si ulei de masline – vine cu un aport spectaculos de vitamine si minerale, dar si o paleta larga de arome. Iar daca vrei sa experimentezi ceva mai complex, poti alege o salata fattoush, la care trebuie sa imbini o rosie cu ceapa verde, patrunjel, ridichi, ceapa alba, ardei colorat, castravete, salata verde si usturoi. Nu uitam nici de elementele cu care bucataria romaneasca nu prea are legatura: sumac, menta uscata, ulei de masline, putina lamaie, sos de rodie si sare. Adaugam gustoasa lipie si ai autenticitatea libaneza la tine acasa.
Garniturile fresh
Cand rutina zilnica de gatit devine anosta, sezonul estival te poate scapa de pana de idei. Ai nevoie de doar cateva legume proaspete pentru a colora o farfurie gustoasa, dar poate putin neprietenoasa. Fie ca alegi o singura directie cromatica, fie ca mergi doar pe variantele de gust apropiat, nu te lasa descurajata de posibilele combinatii nebunesti.
Nici nu stii de unde s-ar putea ca o leguma putin inabusita, cu doar cateva grame de verdeata crunchy si o nota de prospetime mentolata, sa ofere o rasturnare de situatie la cina in familie.
Legume la tigaie sau inabusite
Normal ca gusturile nu se discuta si acest lucru este respectat cu sfintenie. Insa cand esti fanul legumelor putin aromatizate, sotate sau inabusite, suntem siguri ca nimic nu iti mai poate sta in cale. Pe langa faptul ca poti transforma radical o leguma prin preparare termica, te incurajam sa dai frau liber imaginatiei si sa gasesti echilibrul intre cartofi si sparanghel sau sfecla rosie si nu foarte pretentiosul zucchini.
Sucuri sau smoothie
Inapoi in zona legumelor, dar nu in totalitate! Daca te bazezi pe banane sau capsuni pentru smoothie si portocale pentru sucul proaspat stors, avem vesti foarte interesante: poti folosi aproape orice. Si nu este gluma.
Ca peste tot in bucatarie, este nevoie de gust si de atentie la proportii: prea mult dintr-un ingredient poate sa distruga un smoothie si ca gust, si ca aspect, dar poate o cantitate extrem de mica din acelasi ingredient iti pune in miscare toate papilele gustative. Verdeata si plante aromatice si aici? Evident! Proaspete, pentru ca este vara si sunt usor de gasit? Neaparat!
Pregatirile pentru sezonul rece
Conservarea legumelor si fructelor a fost mereu o provocare pentru gospodine. Compot, zarzavat, orice forma ar lua, ideea este ca produsul sa isi pastreze cat mai multe dintre calitati. Prinde teren din ce in ce mai mult si ideea de a congela produsele, exact in portiile necesare, si a le folosi cand este nevoie de ele.
Desigur, acest lucru nu este posibil chiar pentru orice, dar acolo unde se poate, nu este de recomandat ca un produs, oricare ar fi el, sa fie recongelat dupa dezghetare. In rest, mai ales daca dispui de spatiu adecvat, aromele se pastreaza intacte pentru momentul in care decizi sa le folosesti.
Avem o vara creativa din punct de vedere culinar. Combinatiile reusite si nastrusnice au acaparat deja imaginatia bucatarilor. Iar in bucataria de acasa lucrurile pot sta exact la fel. A experimenta lucruri noi este cu atat mai usor cu cat este greu sa gresesti cand ai ingrediente de sezon, cu gust si aroma si care parca te ajuta de la sine sa incropesti fie felul principal, fie desertul, sucul, inghetata de casa sau ciorba la care te gandesti de o saptamana.
Sursa foto: Shutterstock
Spune-ne opinia ta despre
"Sezonul estival e in toi! Iata cum sa profiti de alimentele de sezon"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ginkgo biloba este o specie de arbore originar din China, frunzele si semintele sale fiind utilizate in medicina traditionala chineza. [detalii]
5 informatii utile. Cum sa amenajezi un parc de fitness in aer liber?
Stilul de viata modern predispune la sedentarism, astfel ca miscarea a devenit o componenta importanta, care trebuie inclusa in programul zilnic. Multi au constientizat acest lucru si merg la sala sau fac sport cu regularitate, iar cei care ezita sa treaca la un stil de viata mai activ trebuie incurajati sa faca o astfel de schimbare. [detalii]
Alimentatia in boala hemoroidala
In cazul in care in urma unor investigatii amanuntite si in urma unor discutii purtate cu un medic proctolog, ai fost diagnosticat cu boala hemoroidala, este important sa stii ca nu esti singura persoana in aceasta situatie. De asemenea, este important sa stii ca hemoroizii, acele vene dilatate situate in peretele anusului si rectului, pot fi tratati intr-un mod mult mai usor atunci cand sunt depistati intr-o faza incipienta. [detalii]
Cum iti poti antrena intreaga musculatura a corpului: 5 sfaturi practice
Exista o multime de exercitii prin care poti antrena simultan cat mai multe grupe musculare. Aceste miscari specifice pot fi realizate cu greutate proprie, cu greutati individuale, sau cu ajutorul unor echipamente de lucru speciale, asa cum este aparatul de vaslit. [detalii]
5 solutii care ajuta la ameliorarea durerilor de ceafa
Durerea de ceafa este o problema foarte des intalnita. Aceasta poate avea numeroase cauze, care pot varia de la afectiuni severe (meningita, cancer si artrita reumatoida), la probleme mult mai usoare, asociate cu postura incorecta sau suprasolicitarea muschilor. [detalii]