de Elena-Alina Constantinescu 11 Feb 2016
Tags:
Un studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor atrage atentia in ceea ce priveste ingredientele care se regasesc in borsul la plic si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.
APC Romania a dat publicitatii un studiu care arata ca borsul la plic contine substante periculoase pentru sanatate.
Presedintele APC Romania, Costel Stanciu, atrage atentia ca in urma analizarii a 13 tipuri de bors la plic, s-au identificat substante care afecteaza metabolismul.
In cele 13 de produse analizate s-au identificat 9 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza:
E101 – Riboflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scazuta.
E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial si poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E270 - Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive.
E304 – Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.
E307 - Alfa tocoferol poate provoca o usoara hipertrofie a ficatului si in anumite conditii poate provoca chiar efecte alergice.
E327 - Lactat de calciu - poate cauza stari de hipercalcemie si insuficienta renala.
E330 – Acidul citric - nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slabiciune.
E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.
O alternativa sanatoasa la borsul la plic o constituie borsul traditional care poate fi preparat in casa.
„Borsul la plic este un produs lipsit de nutrienti valorosi, in timp ce borsul traditional este un aliment probiotic ce contine fermenti care regleaza microflora intestinala, bogat in vitamine din complexul B ( B1, B2, B6 si B12), vitamina C si PP, in minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan si iod), calciu si oligoelemente cum ar fi zincul sau seleniul. Borsul traditional este un condiment usor de preparat, necostisitor si benefic pentru organism prin proprietatile sale curative. Din pacate, marii procesatori de alimente au „stricat” si acest aliment traditional. Reclama acestora nu are un rol informativ, ci doar unul inselator. Consumatorii trebuie ajutati sa revina la obiceiurile alimentare sanatoase.”, a precizta conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Foto: spyhollywood.com
Sursa: http://www.apc-romania.ro/
Pentru un zambet minunat si o dantura sanatoasa trebuie sa acordam o ingrijire mai atenta dintilor nostri. Pe langa vizite regulate de control la medicul dentist, exista si alte trucuri care te ajuta sa ai dinti mai puternici. [detalii]
Uleiul de masline este un produs minunat atunci cand il folosim la gatit. Mancarea este mai gustoasa, mai sanatoasa si mai putin calorica. De aceea este recomandat sa il alegem in detrimentul altor tipuri de uleiuri. [detalii]
Anotimpul iarna inca ne da batai de cap, desi este spre final. Inca este foarte frig afara si ninge in anumite zone ale tarii. Iar o cana cu ceai fierbinte este tot ceea ce avem nevoie cand ajungem acasa dupa o zi plina la munca. [detalii]
Ritualul de seara este important pentru sanatatea noastra, atat fizica cat si psihica. Iar modul in care alegem sa ne incheiem ziua s-ar putea sa aiba un puternic impact asupra calitatii vietii noastre. [detalii]
Alimentele modificate genetic nu difera neaparat de alte alimente, deci nu este intotdeauna usor sa va dati seama care alimentele sunt modificate genetic si care nu. [detalii]