Extracte din plante-culturi organice.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: DEMINERALIZED WATER, DI WATER, DIW, DE-IONIZED WATER
Descriere:
Apa deionizata sau apa pura.
Apa deionizata este apa obtinuta prin filtrarea acesteia cu metoda "osmoza inversa". Altfel, sunt eliminati ionii din apa.
Este considerata a fi un antioxidant, de asemenea incetineste procesul de imbatranire si previne bolile.
Apa deionizata este un ingredient pentru multe produse cosmetice si farmaceutice si adesea este trecuta in prospect sub numele de “aqua”.
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Sinonime: ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) GEL, ALOE GEL
Functii: agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
extras din frunzele plantei Aloe barbadensis (aloe)
-
rol de catifelare a pielii
-
eficient in vindecarea ranilor si a infectiilor (la animale)
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent natural de aroma pentru adaugarea directa in mancare.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea ingredientelor derivate din aloe in cosmetice.
Citeste mai mult
Sinonime: GUAR GUM; CYAMOPSIS TETRAGONOLOBA GUM; CYANOPSIS TETRAGONOLOBA GUM; GUAR (CYAMOPSIS TETRAGONOLOBA) GUM; GUAR GUM; GUAR GUM (CYAMOPSIS TETRAGONOLOBUS (L.) ) ; GUAR GUM; GUAR GUM (CYAMOPSIS TETRAGONOLOBUS) ; SOLVENT PURIFIED GUAR GUM; GUM, CYANOPSIS TE
Functii: Liant, stabilizator de emulsie, agent de parfum, agent de control a vascozitatii, filmogen, mascant
Descriere:
Guma de guar provine din India, dintr-o planta specifica zonei indiene, fasolea de guar.
Este o substanta de adaos in industria alimentara obtinuta din boabele recoltei. Guma de guar este frecvent utilizata ca un agent de ingrosare in alimente: sosuri pentru salate, inghetata si supe.
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E412.
E412 este considerat nociv deoarece contine dioxina, o substanta foarte daunatoare care provoaca malformatii la nou nascuti si despre care se crede ca este si o cauza a cancerului.
Utilizare cosmetica
Guma de guar este utilizat in industria produselor cosmetice si de ingrijire personala ca agent de ingrosare in paste de dinti, agent de ingrijire in sampoane (de obicei, intr-o versiune modificata chimic).'
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Exista studii care au demonstrat posibilitatea aparitiei unor efecte advsere (alergii) asupra sistemului imunitar si respiratoriu in urma utilizarii de guma de guar.
Citeste mai mult
Sinonime: D-GLUCITOL; D-SORBITOL; SORBITOL SOLUTION; SORBITOL SOLUTION, 70%; DGLUCITOL; CHOLAXINE
Functii: agent de aroma, ingredient parfum, agent de umectare, agent de ingrijire a pielii, plastifiant
Descriere:
-
tip de alcool de zahar (polyalcohol), ce apare in mod natural dar poate fi si produs sintetic
-
apare in fructe de padure, cirese, prune, pere si alge
-
ajuta la hidratarea pielii, prin atragerea apei din atmosfera (prin osmoza)
-
poate insa sa si usuce pielea in anumite conditii (lipsite de umiditate)
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta pentru adaugarea directa la mancare si drept component al produselor laxative farmaceutice, fara prescriptie medicala.
Joint FAO/WHO Expert Committee nu condidera a fi necesara limitarea consumului zilnic de Sorbitol si alti indulcitori de acelasi tip.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 420.
Citeste mai mult
Functii: Gel de stabilizare si ingrosare
Descriere:
-
Gel de stabilizare si ingrosare folosit in produsele cosmetice si de infrumusetare
-
Este un polizaharid format printr-un process de fermentare (zahar fermentat)
-
Are propietati emoliente si de netezire a pielii.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
-
Confrom comisiilor de evaluare din domeniu acest ingredient are un risc scazut (este sigur intr-un procent de 99%). Este considerat un ingredient natural si nu exista studii care sa demonstreze efecte adverse sau efecte negative cu privire la acesta.
Citeste mai mult
Sinonime: CITRUS AURANTIUM DULCIS FRUIT WATER; ORANGE FRUIT WATER; ORANGE WATER; WATER, ORANGE
Functii: agent de aroma
Descriere:
Solutie apoasa obtinuta din portocole, in mod obisnuti prin abur distilat.
Apa de portocale este folosita pentru a da un miros placut produse cosmetice si de ingrijire personala.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Ingrediente botanice si derivate din plante utilizate in formulele de cosmetice sunt, in general, blande si sigure. inainte de introducerea pe piata a produsului cosmetic finit, siguranta fiecarui ingredient trebuie sa fie explicata, in conformitate cu 21 CFR 740.10. Fundamentarea sigurantei ingredientelor cosmetice pot include teste pentru depistarea iritatiei oculare si a pielii, precum si alergenicitate si mutagenitate, in functie de aplicarea sau utilizarea prevazuta.
Citeste mai mult
Functii: Agent de ingrijire a parului si a parului, agent de protectie a pielii
Descriere:
-
Amestec de aminoacizi din proteine de grau, rezultat in urma defalcarii prin hidroliza.
Sunt adesea folositi in produsele de ingrijire a parului ca agenti de ingrijire, dar sunt gasiti si in produsele de ingrijire a pielii.
Sunt putine cercetari care sa arate ca aminoacizii de grau patrund in firul parului, dar cel mai probabil dimensiunea moleculara a aminoacizilor le permite acest lucru in comparatie cu proteina in sine.
Deoarece atrag umezeala, aminoacizii ajuta la imbunatatirea flexibilitatii parului.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Ca molecule simple, aminoacizi puri nu pot declansa reactii imune.
Citeste mai mult
Sinonime: CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, CAMELLIA SINENSE (GREEN TEA) LEAF EXTRACT; CAMELLIA SINENSIS (TEA PLANT) LEAF EXTRACT; THEA SINENSIS EXTRACT; EXTRACT OF CAMELLIA SINENSIS LEAVES; GREEN TEA; GREEN TEA LEAF EXTRACT; TEA LEAF ABSOLUTE
Descriere:
Extract din frunzele plantei de ceai camellia sinensis. Cunoscut si sub denumirea de extract de ceai verde.
Proprietati:
- antioxidant puternic
- antiinflamatorii
- antiimbatranire
- anticarigen
- antiinflamator
- umectant
- conditionator
- absorbant de raze UV
Ceaiul verde are capacitatea de a diminua aparitia ridurilor si a pierderea elasticitatii pielii.
De asemenea, incetineste dezvoltarea unora dintre semnele vizuale de imbatranire datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Un studiu efectuat de American Association for Cancer Research si revista Preventative Medicine au demonstrat modul in care consumul de ceai verde poate ajuta la prevenirea formarii tumorilor canceroase.
Citeste mai mult
Sinonime: MEL
Functii: agent de aroma, umectant, agent de ingrijire a pielii, emolient, hidratant
Descriere:
-
secretie zaharoasa culeasa si depozitata de albine (Apis mellifera)
-
amestec de glucoza, fructoza, zaharoza si alte zaharuri care apar in mod natural
Are functii antibacteriene atunci cand este folosit in produse de ingrijire a pielii.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient pentru adaugarea directa la mancare (GRAS).
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Aminoacizii de orez se obtin prin hidrolizarea completa a proteinelor de orez.
Sunt adesea folositi in produsele de ingrijire a parului ca agenti de ingrijire, dar sunt gasiti si in produsele de ingrijire a pielii.
Sunt putine cercetari care sa arate ca aminoacizii de grau patrund in firul parului, dar cel mai probabil dimensiunea moleculara a aminoacizilor le permite acest lucru in comparatie cu proteina in sine.
Deoarece atrag umezeala, aminoacizii ajuta la imbunatatirea flexibilitatii parului.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Pana in prezent, comisiile de specialitate nu au semnalat efecte adverse negative ale acestui ingredient.
Citeste mai mult
Sinonime: CAMOMILLE EXTRACT, CHAMOMILE EXTRACT; MATRICARIA CHAMOMILLA
Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
antimicrobian, antiinflamator, tonic
-
extract de planta de musetel
-
prezinta proprietati emoliente si antioxidante
Are multiple intrebuintari sub forma de cataplasme, gargara, clisme, bai in diferite afectiuni : arsuri, hemoroizi, rani, dureri de gat, diferite ulceratii ale pielii, abcese dentare, conjunctivite, calmeaza tenurile inrosite si iritate.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Conform Sage Advice, acest ingredient este considerat a fi comedogen (2/5).
Citeste mai mult
Descriere:
Ginkgo biloba este unul dintre cele mai vechi specii de copac.
In medicina traditionala aceasta planta este folosita pentru a trata tulburarile circulatorii si pentru a spori memoria.
Beneficii:
-
imbunatateste circulatia sanguina prin dilatarea vaselor de sange si prin reducerea “lipirii” trombocitelor, reducand riscul formarii unui cheag.
-
creste eficienta metabolismului, regularizeaza neurotransmitatorii si stimuleaza nivelul de oxigen din creier;
-
ajuta la controlul colesterolului,
-
sustine tratarea impotentei si infertilitatii la barbati;
-
trateaza afectiunile urechilor si tulburarile oculare
-
impiedica lezarea organelor, cauzata de radicalii libera
-
blocheaza si “lipirea” trombocitelor ce sunt un factor de activare in unele boli ale pielii, cum ar fi psoriazis.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Efecte adverse:
-
poate provoca disconfort gastro-intestinal si dureri de cap;
-
nu ar trebui utilizata concomitent cu pilulele antidepresive pentru ca pot aparea efecte negative de interactiune;
-
folosirea extractului de Gingko biloba nu este recomandata in cazul tulburarilor de coagulare;
-
femeile insarcinate nu trebuie sa foloseasca suplimente pe baza de Gingko biloba;
-
pot aparea mancarimi, eruptii cutanate, ameteli, probleme de respiratie;
-
alte efecte secundare: diaree, greata, varsaturi, dureri de cap si neliniste.
Citeste mai mult
Sinonime: EUCALYPTUS GLOBULUS LEAF EXTRACT, EUCALYPTUS EXTRACT; EUCALYPTUS GLOBULUS EXTRACT; EUCALYPTUS GLOBULUS, EXT.; EXTRACT OF EUCALYPTUS; EXTRACT OF EUCALYPTUS GLOBULUS; TASMANIAN BLUE GUM LEAF EXTRACT
Functii: agent de aroma, antibacterial, conditionator
Descriere:
Extract din frunzele de eucalipt.
Frunzele degaja un miros puternic aromat si au gust amar si astringent.
Principalele componente chimice regasite in frunze sunt: flavonide, ulei esential bogat in cineol si eucaliptol, tanin, rasini, ceara, terpene, cumarine.
Cele mai importante calitati ale eucaliptului sunt:
-
antifungic
-
antibacterian
-
decongestionant
-
hipoglicemiant.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
The Food and Drug Administration (FDA) permite utilizarea acestui ingredient in mancare, substante aromatizante si medicamente pentru raceli si tuse.
Citeste mai mult
Sinonime: D-GLUCONIC ACID, .DELTA.-LACTONE; D-GLUCONIC ACID, DELTA-LACTONE; D-GLUCONO-1,5-LACTONE; D-GUCONIC ACID, DELTA-LACTONE; DELTA-LACTONE D-GLUCONIC ACID; DGLUCONIC ACID, ëLACTONE; 1,5-D-GLUCONOLACTONE; 1,5-GLUCONOLACTONE; D-DELTA-GLUCONOLACTONE;
Functii: umectant, solvent, agent de parfum
Descriere:
-
Un polyhydroxy Acid antioxidant (PHA), care un chelator de metale.
-
Chelatorii sunt compusi chimici capabili sa formeze structuri ciclice stabile numite cicluri chelatice; chelati. Au utilizari in chimia analitica, chimia organica, chelatoterapie.
-
Gluconolactone este compus din mai multe grupari hidroxil care atrag apa, care hidrateaza pielea, oferind un grad sporit de hidratare. Potrivit unui studiu aparut in Dermatologic Surgery journal, gluconolactone este un acid polyhydroxy (PHA), care este un agent de chelare de metale si contribuie la absorbtia radicalilor liberi, protejand astfel pielea de la unele dintre efectele nocive ale radiatiilor UV.
-
Gluconolactone ofera pana la 50% protectie impotriva radiatiilor UV si a radiatiilor UV-induse de activarea promotorului de elastina. Contrar unor temeri stiintifice, aceasta nu creste in mod semnificativ celulele arse de soare din pielea omului.
-
Conform Dermatologic Surgery journal, aceasta poate arata, de asemenea, imbunatatiri la pacientii cu acnee rozacee, si este bland pe pielea sensibila.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Nu exista avertismente in ceea ce priveste utilizarea de gluconolactone si din cauza compozitiei sale PHA, acesta poate fi mai sigur decat produsele care contin AHA sau BHA.
-
Femeile gravide ar trebui sa consulte un medic inainte de a in continuare cu produse cu gluconolactona.
-
Food and Drug Administration (FDA) a desemnat acest ingredient ca fiind sigur pentru uz general sau specific si limitat in produsele alimentare.
Citeste mai mult
Sinonime: BENZOIC ACID, SODIUM SALT; ANTIMOL; SOBENATE
Functii: ingredient parfum, conservant, anticoroziv, rol de acoperire/mascare a mirosului
Descriere:
-
sarea de sodiu a Benzoic Acid
-
conservant folosit in manacare, produse farmaceutice si cosmetice
-
pudra alba, cristalina
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) include acest ingredient pe lista substantelor folosite direct in mancare, evaluate drept fara riscuri.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala in concentratii de pana la 5%.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 211 Sodium Benzoate.
European Commission’s Scientific Committee on Consumer Products (SCCP) permite folosirea acestui ingredient in produsele rinse-off in concentratii de pana la 2,5% si in produsele leave-on in concentratii de pana la 0.5%.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives a stabilit un consum total acceptabil zilnic cuprins intre 0-15 mg/kg (greutate corporala) pentru cele 3 ingrediente: Benzoic Acid, Potassium si Sodium Benzoate.
Citeste mai mult