Sinonime: GUAR GUM; CYAMOPSIS TETRAGONOLOBA GUM; CYANOPSIS TETRAGONOLOBA GUM; GUAR (CYAMOPSIS TETRAGONOLOBA) GUM; GUAR GUM; GUAR GUM (CYAMOPSIS TETRAGONOLOBUS (L.) ) ; GUAR GUM; GUAR GUM (CYAMOPSIS TETRAGONOLOBUS) ; SOLVENT PURIFIED GUAR GUM; GUM, CYANOPSIS TE
Functii: Liant, stabilizator de emulsie, agent de parfum, agent de control a vascozitatii, filmogen, mascant
Descriere:
Guma de guar provine din India, dintr-o planta specifica zonei indiene, fasolea de guar.
Este o substanta de adaos in industria alimentara obtinuta din boabele recoltei. Guma de guar este frecvent utilizata ca un agent de ingrosare in alimente: sosuri pentru salate, inghetata si supe.
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E412.
E412 este considerat nociv deoarece contine dioxina, o substanta foarte daunatoare care provoaca malformatii la nou nascuti si despre care se crede ca este si o cauza a cancerului.
Utilizare cosmetica
Guma de guar este utilizat in industria produselor cosmetice si de ingrijire personala ca agent de ingrosare in paste de dinti, agent de ingrijire in sampoane (de obicei, intr-o versiune modificata chimic).'
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Exista studii care au demonstrat posibilitatea aparitiei unor efecte advsere (alergii) asupra sistemului imunitar si respiratoriu in urma utilizarii de guma de guar.